Foto: Finn Frandsen

Politik

Succeshistorie fra Skat: Efterlyste kontrollanter kradser millioner ind

»Kanon forretning«, lyder det fra momsrådgiver, som opfordrer til at opruste.

Politik

Først råbte medarbejderne op. De fik opbakning af eksperterne, og Rigsrevisionen gik ind i sagen. Og så fulgte Statsrevisorerne op med kritik i nogle af de skarpest mulige vendinger.

Alle er de enige om, at Skats kontrol med de eksplosivt voksende milliardudbetalinger af negativ moms har været utilstrækkelig og særdeles mangelfuld.

Nu viser nye, længe ventede beregninger fra Skatteministeriet, at kontrollanterne på området er en særdeles god forretning.

I løbet af de første ni måneder af 2016 kradsede de knap 65 medarbejdere i gennemsnit deres egen løn 38 gange ind til statskassen. Eller 1,5 milliarder kroner.

Beregningerne er foretaget på baggrund af et spørgsmål fra Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

»Vi bør ansætte mange flere i skattekontrollen, og vi har simpelthen ikke råd til at lade være«, konkluderer ordføreren.

Som Politiken i dag kan fortælle, skæres Skats budgetter til kontrollen yderligere i 2017. I 2011 var der afsat 1,2 milliarder kroner til at sikre, at borgere og virksomheder betaler det, de skal. I år er der kun sat 567,4 millioner af til kontrolindsatsen.

Den helt gale retning, lyder det fra ordføreren:

»Det har hele tiden været vores opfattelse, at der er så god økonomi i at ansætte flere i Skat, at vi simpelthen ikke har råd til at lade være, men nu er det endelig lykkedes os at få nogle tal, som klart og tydeligt viser, at en skattemedarbejder på det her område tjener sin egen løn ind rigtig mange gange«.

Utilstrækkelig kontrol

Den negative moms er det beløb, virksomheder har til gode, hvis de har betalt mere i moms, end de får ind i moms fra virksomhedernes egne kunder.

Debatten om kontrollens omfang blussede op, da flere medarbejdere offentligt advarede om risikoen for svindel på området.

»Hvis man sidder med ti sager, der er pillet ud af bunken, fordi der er tydelige tegn på fejl, jamen så er det da dybt frustrerende, at man må sende de syv videre til udbetaling, fordi man kun har tid til at behandle de tre. Det har alle medarbejdere prøvet mere end en gang«, forklarede en medarbejder til Politiken.

Siden har Statsrevisorerne kritiseret kontrollen for at være utilstrækkelig.

»For at sige det meget enkelt: Der har været for få medarbejdere, der har arbejdet med for mange sager og haft for lidt tid til det«, opsummerede statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), på et pressemøde i december sidste år, da han kunne præsentere resultatet af Rigsrevisionens granskning af kontrollen.

I forlængelse af kritikken fremlagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) en plan med 17 punkter, som skal styrke kontrollen. Der er afsat 27 medarbejdere til at implementere planen. Det er dog uklart, hvor længe de flere hænder vil være til rådighed i afdelingen.

»Kanon forretning«

Søren Engers, der er momsrådgiver og selv har en fortid i Skat, mener at der er potentiale for at hente væsentligt mere.

»Det siger, at der er potentiale for at hente væsentligt mere. Der er selvfølgelig altid usikkerhed omkring sådan nogle tal, men hvis kontrollen tilføres flere ressourcer, burde der være potentiale til at hente væsentligt mere ind«.

Han opfordrer på det skarpeste Skat til »at mande op« på området.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis jeg sad som leder af en afdeling, hvor jeg kunne se, at mine medarbejdere kunne indtjene sådan et beløb, ville jeg ikke være et øjeblik i tvivl om, at der skulle mandes op, og jeg ville mande op ligeså længe, det er en god forretning«.

Selv hvis beløbet var væsentligt lavere end de 22,3 millioner kroner, som medarbejderne i gennemsnit har tjent ind, ville det ifølge momsrådgiveren give mening at opruste på området.

»Lad os sige, at en medarbejder fik en løn på en million. Hvis vedkommende kan skrabe to millioner hjem, ville det stadigvæk være en kanon forretning«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen, men i et skriftligt svar skriver ministeren:

»Jeg har løbende en debat med Folketingets partier om ressourcer og kontroltrykket i Skat – eksempelvis på områder som moms og skattely«, skriver ministeren og fortsætter:

»Skal der nye ressourcer til, kræver det altså, at man kan og vil finde en fornuftig finansiering«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce