Nye beregninger fra Skatteministeriet viser, at kontrol kan være en god forretning.
Foto: Philip Davali (arkiv)

Nye beregninger fra Skatteministeriet viser, at kontrol kan være en god forretning.

Politik

Skat får færre penge til kontrol af svindel

Folketinget har vedtaget en historisk redningsplan for Skat. Men det næste år skal der bruges færre penge på kontrolindsats.

Politik

Når Skat det kommende år skal forhindre svindel, skal det gøres for færre penge end hidtil.

I 2011 var der afsat 1,2 milliarder kroner til at sikre, at borgere og virksomheder betaler det, de skal. I år er der kun sat 567,4 millioner af til kontrolindsatsen.

Det fremgår af Skats budgetter, som Politiken har fået indsigt i. Skatteadvokat Torben Bagge, der også er ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, kalder tallene »dybt bekymrende«.

»Når det kunne lade sig gøre at lave den svindel, som vi har set, skyldes det jo blandt andet manglende ressourcer«, siger han, med henvisning til at kontrolområdet i løbet af de seneste år har været ramt af milliarddyre svigt. Overset udbyttesvindel, ignorerede lækager fra banker i skattely og en mangelfuld kontrol med momsfusk har kostet det danske samfund svimlende summer.

Vi prioriterer de områder, hvor effekten på skatteindtægterne er størst

Alligevel er der i 2017 afsat færre midler til kontrollen end i de år, da udenlandske svindlere uhindret franarrede Skat 12,3 milliarder i udbytterefusion.

De mange skandaler i Skat fik i november sidste år Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Konservative til at give hinanden håndslag på at genoprette Skat med investeringer for 6,7 milliarder kroner over de kommende 4 år.

Selv om flere af partierne op til forhandlingerne stod stejlt på et krav om, at der kommer flere midler til kontrolindsatsen, øremærker planen ikke yderligere midler til indsatsområdet.

Pengene går til investeringer i de fejlbehæftede ejendomsvurderinger, inddrivelse af danskernes hastigt voksende gæld til det offentlige og til en gennemgribende renovering af Skats it-systemer.

Og da finansloven heller ikke tilfører yderligere midler til kontrollen, fortsætter nedskæringerne på det område i 2017.

»Farligt«, lyder det fra Torben Bagge:

»Medmindre der selvfølgelig er et udgangspunkt om, at der var rigeligt med hænder i forvejen, men det er der vel ingen, som vil påstå. Alle er vel enige om, at der har været skåret for dybt«, siger Torben Bagge, der dog roser planen for at tilføre midler til it-systemerne i Skat.

Hårde år med pinsler og trængsler

Peter Skærbæk, der er professor på CBS og forsker i budgetstyring, har gennemgået Skats budgetter for Politiken.

»Det ser ud, som om de har en forventning om, at de bare lige skal igennem nogle hårde år med pinsler og trængsler, men så kommer der et system, som gør det hele godt igen«, siger han og efterlyser en forklaring fra ledelsen i Skat:

»De må kunne forklare, hvordan de vil holde niveauet med færre penge«.

Når indsatsdirektør i Skat Jim Sørensen skal forklare, hvad nedskæringerne betyder for kvaliteten i kontrollen, går ordet prioriteringer igen.

Vi bør ansætte mange flere i skattekontrollen, og vi har simpelthen ikke råd til at lade være

»Der er ikke ændret kvalitet i selve kontrollerne, men de ressourcer, Skat har, stiller selvfølgelig nogle krav til, hvordan vi prioriterer«, siger han og uddyber:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi prioriterer de områder, hvor effekten på skatteindtægterne er størst«.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, er ikke tilfreds med, at kontrolindsatsen i Skat får færre penge, men han siger, at partiets ønske om at øremærke en del af redningspakken til Skats kontrol »blev blankt afvist« under forhandlingerne om en redningsplan.

»Finanslovsforhandlingerne kørte sideløbende, og i den sammenhæng var der ikke vilje til at prioritere Skats indsatsområde. Det var positivt, at der blev afsat midler, fordi det var nødvendigt. Men vi gik dybt skuffede fra forhandlingerne«.

Nye beregninger fra Skatteministeriet viser, at kontrollen på nogle områder kan være en særdeles god forretning. Det får Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til at efterlyse flere midler til kontrollen.

»Vi bør ansætte mange flere i skattekontrollen, og vi har simpelthen ikke råd til at lade være«, siger han og opfordrer ministeren til at gennemgå alle områder af kontrollen.

Det har ikke været muligt at få skatteminister Karsten Lauritzen (V) i tale, men i et skriftligt svar skriver ministeren: »Jeg minder i al stilfærdighed om, at vi er lykkedes med at skabe bred politisk opbakning til en historisk milliardindsprøjtning til det danske skattevæsen. Investeringer, der skal genopbygge bærende dele af vores fælles skattevæsen. I det arbejde spiller det også en central rolle, hvordan vi indretter og forbedrer skattekontrollen – det er en meget vigtig opgave«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce