Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Finansminister Kristian Jensen (v).
Foto: Nanna Navntoft

Finansminister Kristian Jensen (v).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyhedsanalyse: Regeringen vil sende sig selv i tænkeboks om boligskat

Det har ikke været muligt at få enderne til at mødes mellem partilederne i regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det minder mest af alt om en blindgyde, hvor den eneste mulighed er at vende om for en stund.

De igangværende boligforhandlinger er spækket med selvstændige partiinteresser, der har forvandlet sig til en hårdknude, som finansminister Kristian Jensen og partilederne i S, DF og R på interne møder har måtte sande ikke kan løses her og nu. Alle er enige om køreplanen: Foråret skal bruges på at kompensere boligejerne for de ændringer af ejendomsvurderingerne, som kan sende en regning til tusindvis af husstande, når de sættes i gang om få år.

Men de seneste uger er enighed forvandlet til uløselig uenighed. Flere kilder tæt på forløbet, som Politiken har talt med, beretter om total stilstand. I toppen af Finansministeriet forbereder Kristian Jensen at sende sig selv og regeringen i tænkeboks hen over påsken. Tiden skal bruges på at genoverveje regeringens udspil og måske justere det et par steder, så man kan spille ud med en ny dosmerseddel, når partierne mødes på Christiansborg efter påske.

Ifølge kilder med kendskab til forløbet er flere partiledere uden for regeringen allerede informeret om den plan, og de vil nu afvente nye signaler fra regeringen, inden man foretager sig yderligere.

Kommunalt forklaringsproblem

Internt i regeringen breder sig en frustration over, at særligt Konservative volder problemer. Partiet har under interne møder stået hårdt på at bevare en fastfrysning af grundskylden for 14 mia. kroner, selv om der ikke er flertal for den. Liberal Alliance bevæger sig i slipstrømmen af den linje og vil under de igangværende drøftelser internt i regeringen næppe lægge kant til Konservative, som dermed kan opridse retningen for begge partier.

Det er også i det lys, at man skal læse finansminister Kristian Jensens ønske om at trække en streg i sandet og diktere regeringspartierne tilbage i de interne forhandlingskamre for at få løsnet den gordiske knude, som lige nu blokerer for en aftale.

K-formand Søren Pape har gjort det til hjerteblod at bremse en stigning i grundskylden, og han kan næppe undgå at få ridser i lakken på det punkt. Internt i K er man bevidst om, at K ikke kommer igennem med alle sine ønsker. Socialdemokratiet, DF og Radikale vil gerne have et såkaldt boligknæk, så dyre boliger beskattes hårdere end billige. En øvelse, som ifølge kilder i Konservative er uundgåelig, så længe man ikke har et flertal for regeringens udspil. Nu er spørgsmålet blot, hvor højt det skal være. S har ikke spillet ud med krav endnu, og i regeringen kritiserer man formand Frederiksen for at fedtspille, men strategien i S er at undgå at blive fældet af sin egen retorik.

I toppen af Statsministeriet har man haft en forhåbning om, at en boligaftale kunne være på plads allerede i marts.

Men mens regeringen forbereder at gå i tænkeboks, nævnes flere mulige fremtidsscenarier på gangene på Christiansborg. Den mest sandsynlige er en aftale inden sommer med indrømmelser på grundskylden og et boligknæk omkring de seks millioner kroner.

En anden mulighed - som dog langt fra er ønskelig og kun florerer som strøtanker i enkelte partier i regeringen - er at udskyde en aftale til efter kommunalvalget. Partipolitisk kan det være svært for borgerlige partier - særligt Konservative - at forsvare en boligskatteaftale i et kommunalvalg, hvis resultatet af en aftale betyder, at boligejere i mange borgerlige kommuner vil blive ramt af en højere beskatning end billige boliger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derudover kan det være svært at forklare, hvorfor regeringens blå kernevælgere på anden vis skal have flere penge op af lommen, end de tre borgerlige partier tidligere har bebudet.

Men flere udfordringer opstår med den model: da man i efteråret vedtog første halvdel af boligpakken - rammerne for et nyt ejendomsvurderingsssystem - aftalte man, at det kun kunne træde i kraft, hvis man efterfølgende og senest grundlovsdag i år vedtager en aftale, som kompenserer de boligejere, der blev ramt af højere ejendomsskat.

Udskyder man hele boligprojektet, så det først står klar senere end planlagt, vil det koste et væsentligt millionbeløb. I Skatteministeriet har man allerede regnet på, hvad det vil koste at udskyde de nye ejendomsvurderinger et år. Pris: mellem 300 og 700 millioner kroner.

Alle har noget på spil

Set oppefra har partierne på forskellig vis meget på spil. I Venstre er det et selvstændigt mål at have et bredt flertal hen over midten med i en aftale. Boligskat skal ikke forhandles med smalle flertal, hvis det betyder, at brikkerne omrokeres den dag, der er et andet flertal.

I Socialdemokratiet og DF vil man sikre, at en aftale ikke sender en pengegevinst til de rigeste boligejere, mens lejere og folk med mindre huse kan føle sig overset. På fordelingspolitikken vil de to partier stå tæt, når forhandlingerne går i gang igen frem mod påske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Radikale Venstre har man brug for at signalere indflydelse. En ændring af rentefradraget er på ønskelisten, når man skal finde penge til boligejerne, men de færreste partier kan se sig selv i den løsning.

Konservative og Liberal Alliance arbejder med omvendt fortegn og har investeret en betragtelig mængde politisk kapital i at gøre det billigere at være husejer. Om det lykkes, vil foråret vise, men tilbage står, at regeringen har måtte sande, at strategien og prioriteringerne på de indre linjer ikke kan stå imod et fasttømret modpres fra S, DF og R.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden