Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskningschef: Esben Lunde taler imod lov, som skal kontrollere ham selv

Medarbejder bag hemmelig optagelse har ikke gjort noget ulovligt, siger mediejurist Vibeke Borberg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er stærkt problematisk at Esben Lunde Larsen angriber den lov, som blandt andet gør det muligt at kontrollere hans egen embedsførelse som minister«.

Sådan lyder det fra Vibeke Borberg, mediejurist og områdechef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»En sygdom i vores samfund«

Hun reagerer på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) udtalelser på et lukket møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen, hvor ministeren med henvisning til loven om offentlighed i forvaltningen blandt andet sagde:

»Jeg mener, at det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord«.

Ministerens udtalelser faldt på et møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen i november 2016, og er givet videre til Politiken af en anonym kilde.

Esben Lunde Larsen har over for Politiken vedstået udtalelserne og delvist taget afstand fra dem med forklaringen: »Jeg forløb mig«.

Demokratiets vagthunde

»Esben Lunde Larsen sidder som minister på det allerøverste trin i den offentlige forvaltning. Derfor er det stærkt problematisk at han udtaler sig, som han gør, om en lov, som har en vigtig funktion i demokratiet«, siger Vibeke Borberg.

»Loven gør det muligt for borgere og medier at følge med i hvad der sker. Og offentlighedsloven er afgørende for, at medierne kan opfylde den rolle som demokratiets 'vagthunde', som direkte er skrevet ind i lovens forudsætninger«, siger mediejuristen.

»Det kan være relevant at diskutere, om loven er god nok, om den giver for meget eller for lidt åbenhed, og det gør vi jo også, for eksempel i forhold til reglen om ministerbetjening. Men det er ikke det, Esben Lunde Larsen gør her. Han stiller spørgsmålstegn ved selve institutionen offentlighed i forvaltningen«, vurderer Vibeke Borberg.

»Ekstrem udtalelse«

Oluf Jørgensen, forfatter til flere bøger om offentlighedsloven og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder Esben Lunde Larsens udtalelse »ekstrem«:

»Det er en ekstrem udtalelse fra ministeren, og det er vel at mærke udtalelser, der er faldet på et møde med embedsmænd, hvor ministeren er i sin rolle som minister«.

Ministeren forsvarer sig med, at han forløb sig. Er det ikke en meget rimelig forklaring?

»Det synes jeg ikke. Jeg kan forstå, hvis man i et muntert lag i en privat sammenhæng sidder og bruger vendinger som det her med, at det er sygt, at der søges så mange aktindsigter. Men det er ikke en privat sammenhæng, det her et møde med nogle embedsmænd. Det er ministerens signaler til embedsmændene om aktindsigt«, siger Oluf Jørgensen.

Journalistformand: Det er mandens inderste overbevisning

Også Journalistforbundets formand, Lars Werge, kritiserer Esben Lunde Larsens udtalelse.

»Når han siger, at det er en sygdom i samfundet, at der bliver søgt om aktindsigt i så meget, så signalerer han for mig at se, at hvis vi nu kun søgte aktindsigt i det, han gerne vil have, så ville det ikke være en sygdom«, siger Lars Werge til Ritzau.

Han giver ikke meget for Esben Lunde Larsens forklaring om, at han forløb sig.

»Det virker til, at det er mandens inderste overbevisning«.

»Det viser en despekt for demokratiet. Et grundvilkår for demokratiet er, at det skal tjene folket og samfundet. Aktindsigten er folkets mulighed for at kigge de folkevalgte efter i kortene«.

Loven er for alle borgere

Journalistformanden medgiver, at det kan være en stor og tidskrævende opgave for myndighederne at behandle anmodninger om aktindsigt:

»Det kan da godt nogle gange være en stor byrde, når der skal findes mange dokumenter frem«, siger han til Ritzau.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men det er en selvstændig diskussion, som man løbende har, når man som journalist søger aktindsigt. Det er også adresseret i bemærkningerne til loven. Så det kan ikke være noget argument«.

Lars Werge pointerer, at diskussionen ikke kun handler om journalisters arbejdsvilkår:

»Offentlighedsloven er hele befolkningens mulighed for at se politikerne efter i sømmene«, siger han til Ritzau.

Hemmelig optagelse ikke ulovlig

Mediejurist Vibeke Borberg forklarer, at den medarbejder i Miljøstyrelsen, som har valgt at optage ministerens udtalelser, og senere give dem videre til Politiken, ikke har gjort noget ulovligt.

»Med det vi ved, er det ikke en ulovlig optagelse. Du må godt optage lyd på et møde, som du selv er deltager i – også selv om du gør det skjult og uden andre deltageres viden og accept«, siger hun.

»Du må også give det videre med henblik på offentliggørelse, hvis der ikke er noget i indholdet, som gør det ulovligt.  Det kan være oplysninger, som er undergivet tavshedspligt, eller oplysninger som krænker privatlivet. Det er der ikke tale om her«, siger Vibeke Borberg.

»Skulle en domstol tage stilling, ville den vurdere, om offentligheden har interesse i oplysningerne – og alene debatten i dag viser, at oplysningerne har samfundsmæssig interesse«, siger Vibeke Borberg.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden