Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kommentatorer: Illoyale embedsmænd prøver at fælde Lunde

Lækket lydfil med Esben Lunde Larsen er tegn på en intern kamp mellem minister og embedsværk, lyder analysen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ualmindeligt dumt af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at han på et møde i Miljøstyrelsen har kaldt det en sygdom i samfundet, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord.

Men det er endnu mere bekymrende, at Lundes eget embedsværk ikke er loyalt, men i stedet har lækket en lydoptagelse fra mødet til Politiken.

Sådan lyder vurderingen fra to politiske kommentatorer. En af dem er politisk analytiker på TV2 Thomas Funding:

»Esben Lunde Larsen sætter ret kluntet ord på noget, som rigtig mange politikere mener; at aktindsigter trækker for mange ressourcer ud af forvaltningerne og på den måde tager fokus væk fra det, som de synes, er vigtigt, nemlig lovgivningen«, siger han til TV2.

Men sagen vil ikke få konsekvenser for Lunde, lyder vurderingen. Ministeren bør derimod bekymre sig om embedsværkets illoyalitet.

»Det er helt tydeligt, at der er folk, som af flere omgange - med først Eva Kjer Hansen og nu Esben Lunde - bevidst går efter at undergrave deres egen minister og modarbejde den politiske linje, som regeringen har på området«, siger Thomas Funding til TV2.

Tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) måtte forlade ministerposten efter sagen om landbrugspakken.

Lunde er på hælene

Esben Lunde har været udsat for 'et åbenlyst attentatforsøg fra sine egne medarbejdere', skriver politisk kommentator Hans Engell hos Ekstra Bladet:

»Målet synes helt tydeligt: På et tidspunkt, hvor Esben Lunde er på hælene på grund af blandt andet kvotekonge-sagen, skal han have det sidste dødsstød af sine egne embedsmænd«.

Lunde fik 6. april en næse af Folketinget for manglende oplysninger i sagen om kvotekonger i fiskeriet.

Men selv om ministeren altså ikke har decideret medvind i Folketinget for tiden, skal han ifølge Hans Engell ikke frygte konsekvenser fra den front:

»Hvis der er noget, samtlige politikere på Christiansborg hader endnu mere end deres politiske modstandere, så er det illoyale, politiserende embedsmænd«, skriver Engell hos Ekstra Bladet.

Esben Lunde Larsen forklarer onsdag i et skriftligt svar til Politiken, at han forløb sig med udtalelserne på mødet i november.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden