Staten vil overtage gasnettet

I stedet for at privatisere gasnettet vil regeringen lade staten overtage det.

Politik

Den danske distribution af gas skal samles under ét selskab i statens hænder. Det har regeringens økonomiudvalg besluttet, skriver borsen.dk.

Beslutningen betyder, at gasnettet, som leder gassen frem til en stor del af de danske varmeforbrugere, kommer på statens hænder og ikke bliver solgt til private.

Dermed følger regeringen et princip om, at forsyningsnettet, som er et monopol og som bruges til at lede energi frem til forbrugerne, fastholdes på offentlige hænder, mens selve salget af energien kan udsættes for konkurrence mellem flere private eller offentlige selskaber.

Konkret er der i følge borsen.dk tale om, at staten vil købe den kommunalt ejede gasdistribution fra HMN Naturgas og Nature Energy og lægge den ind under statens selskab Energinet.dk.

»Jeg har hørt, at regeringen på et møde i regeringens økonomiudvalg torsdag har besluttet, at Energinet.dk kommer til at købe gasdistributionen«, siger Ole Hvelplund, der er adm. direktør i Nature Energy til borsen.dk

Direktøren vurderer, at der for staten vil være tale om en milliardhandel, når man lægger den sandsynlige pris for HMN Naturgas' og Nature Energys distributionsnet sammen.

Vital infrastruktur

Gasdistributionen er en vital infrastruktur, da knap halvdelen af den danske befolkning får dækket varmeforbruget direkte eller indirekte via decentrale kraftværker, der kører på naturgas.

Derudover er ca. 20.000 virksomheder også aftagere af den danske gas, som bl.a. løber gennem de rør, som regeringen vil købe ud af det kommunale ejerskab.

I dag er gasnettet opdelt sådan, at statens selskab Energinet.dk ejer Dong Energy's gamle distributionsnet, som Dong blev pålagt at sælge fra forud for børsnoteringen sidste år, mens HMN Naturgas er ejet af 57 kommuner i hovedstadsområdet samt Midt- og Nordjylland. Nature Energy ejes af otte fynske  kommuner.

I marts kom det frem, at et konsortium bestående af de fire selskaber Energi Fyn, Eniig, SE og SEAS-NVE var klar til at at købe hele distributionsnettet fra Energinet.dk, HMN Naturgas og Nature Energy for flere milliarder og derved skabe et nyt dansk gasmonopol. Det vil regeringen forhindre med sin beslutning.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce