Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjberg har svært ved at fuldføre sit udsendelsesprojekt

Danmark har en mørklagt hjemsendelsesaftale med Somalia og har i al hemmelighed tvangsudsendt somaliere. Men der sidder fortsat hundredvis af udviste fra Somalia og andre lande, som regeringen har svært ved at få sendt ud af Danmark.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har en klar ambition om, at udviste udlændinge fra Somalia og andre lande skal sendes retur til deres hjemlande.

Som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) formulerede det i et interview med Politiken i januar, arbejder hun »intenst« på at få det til at lykkes, og regeringen er »klar til at bruge en række af instrumenter«.

Ikke desto mindre er det vanskeligt for regeringen at indfri sin egen ambition.

For selv om både Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Udviklingsministeriet forsøger at få hjemsendelsesaftaler med flere lande, er det de færreste af landene, der vil samarbejde og tage imod egne statsborgere.

Usikker aftale med Somalia

Som beskrevet i dagens avis vil Somalia maksimalt tage imod 12 personer årligt i forbindelse med tvangshjemsendelser, og om den aftale overhovedet gælder i praksis, er usikkert. For den danske regering har ikke lavet en egentlig aftale på skrift med Somalia, og den mundtlige aftale, der blev indgået i maj 2016, blev lavet med en anden somalisk regering end den siddende.

Aftalen blev indgået under et møde i København i maj 2016, hvor en delegation af embedsmænd fra Somalia var på besøg i Danmark. Her blev det aftalt, at Danmark og Somalia vil samarbejde om udsendelsen af udviste somaliere.

Forinden havde der været en flerårig proces i gang om at få stablet en aftale med Somalia på benene. Først accepterede Somalia, men senere var det igen umuligt at sende somaliere hjem. Som det formuleres i et fortroligt notat var »samarbejdet« med Somalia »præget af skiftende udmeldinger«.

Afviste asylansøgere skal rejse ud

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) erkender, at det er »en meget svær proces« at få udsendt somaliere, som hun formulerede det i et interview i januar.

Og Somalia er tilsyneladende ikke hendes eneste pine.

De mørklagte udsendelser

Lande som Iran, Irak, Myanmar og Etiopien er nemlig så godt som umulige at tvangsudsende afviste asylansøgere til, viser en opgørelse fra Justitsministeriet.

De 4 lande indgår i en liste på i alt 12 lande, hvor udsendelsessituationen er helt »fastlåst«. For 30 lande er der »begrænsede udsendelsesmuligheder«, mens der for 22 lande, som blandt andet tæller Libanon, Rusland, Armenien og Marokko, »ingen væsentlige udfordringer« er.

Somalia optræder ikke på listen, da regeringen og også Rigspolitiet, der står for selve udsendelserne, har mørklagt al information om Somalia. Politiken er dog i besiddelse af informationer om, at det siden 2014 er lykkes Danmark at hjemsende 7 personer til Somalia.

4 af dem blev sat på et fly og ledsaget ud af Danmark i maj 2015, mens 2 personer blev udsendt sidste år. Mellem januar og marts i år er 1 person blevet udsendt.

De to personer, der blev udsendt sidste år, blev tvunget på et fly i efteråret. Berlingske har omtalt sagen og beskrevet, at de i al hemmelighed blev tvangsudvist 28. september. Hverken regeringen eller politiet ville udtale sig om sagerne, og før udsendelsen behandlede domstolene sagerne bag dobbeltlukkede døre.

I januar i år forsøgte de danske myndigheder igen at tvangsudsende en somalier. Af et fortroligt notat fremgår det, at den planlagte udsendelse blev »afbrudt«. Ifølge Politikens oplysninger skyldtes afbrydelsen, at vedkommende fysisk modsatte sig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I øjeblikket sidder der omkring 40 udviste somaliere i såkaldt udsendelsesposition i Danmark. Det vil sige personer, der ikke er udrejst frivilligt, og som ikke har ret til at blive i Danmark, og derfor kan tvangsudvises.

Derudover er myndighederne i gang med en historisk stor genbehandling af 800 somalieres opholdsgrundlag, hvoraf foreløbig 57 af 93 står til udvisning. Lige nu ligger størstedelen af de sager til klagebehandling ved Flygtningenævnet.

Hvis nævnet blåstempler afgørelserne, vil de pågældende blive kategoriseret som værende i udsendelsesposition, og de vil som udgangspunkt blive placeret på et udrejsecenter.

Støjberg: Vi arbejder hårdt

Det har fået flere røde partier i Folketinget til at hæve stemmen. For hvorfor skal man inddrage hele børnefamiliers opholdstilladelse, hvis de alligevel bliver placeret i et udrejsecenter på ubestemt tid uden mulighed for at passe skole og job, lyder kritikken.

I dag opholder i alt 1.024 afviste asylansøgere fra over 60 forskellige lande sig i Danmark, selv om de egentlig er udvist. Gruppen karakteriseres som »afviste asylansøgere i udsendelsesposition«, men størstedelen af dem er ikke i nærheden af en udsendelse.

Godt 800 af dem kommer fra et af de lande, hvor udsendelsesmulighederne er enten »fastlåst« eller »begrænsede«. Kun 200 af dem kommer fra et af de lande, hvor der »ingen væsentlige udfordringer« er.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg afviser at stille op til interview om hjemsendelsessituationen. I et skriftligt svar betoner hun behovet for, at det lykkes regeringen at få afviste asylansøgere sendt hjem.

»Afviste asylansøgere skal rejse ud. Vi arbejder hårdt for at sikre, at de, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, bliver sendt ud af landet«, skriver Inger Støjberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ministeren refererer, at regeringen har »styrket udsendelsesområdet markant« og blandt andet ansat en udsendelsesrådgiver samt to såkaldt udlændingeattacheer, som skal udsendes til henholdsvis Afghanistan og Kenya.

Under interviewet tilbage i januar blev hun spurgt til sine overvejelser om, at det vil koste staten dyrt at have udviste siddende på centre gennem mange år, hvis det ikke lykkes at udvise dem. Svaret lød:

»Jeg opererer ikke ud fra, at de skal blive her. Jeg opererer med, at de skal hjem«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden