Blå partier lukker i og står vagt om udsendelser

Partierne i blå blok vil ikke kommentere indholdet af den aftale med Somalia, som regeringen har lavet.

Politik

Aftalen er mundtlig og ikke skriftlig. Den er indgået med den tidligere somaliske regering – og altså ikke den nuværende. Og så dækker den hjemsendelser af maksimalt 12 herboende somaliere om året.

Danmarks aftale med den somaliske regering om hjemsendelser af herboende somaliere har i lang tid været omfattet af stort mystik og afføder i dag flere spørgsmål, end den besvarer. På Christiansborg er der ikke mange ordfører fra blå blok, som ønsker at uddybe, under hvilken omstændigheder Danmark samarbejder med Somalia om udsendelser.

Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, ønsker ikke at kommentere sagen, da Politiken møder ham på Christiansborg. DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, vil heller ikke kommentere aftalens karakter, fordi den bygger på fortrolige oplysninger.

»Jeg kan forstå, at der er nogle, der lækker fortrolige oplysninger, og den del vil jeg ikke kommentere på. Det er for galt«.

»Men generelt har jeg det sådan, at de, der står i udsendelsesposition, de skal opholde sig på et udrejsecenter, så de ved, at deres tid her er ved at rinde ud«.

Men er det ikke bedre, at de bidrager til samfundet ved at bevare det arbejde, som mange af dem jo allerede har?

»Nej, for de skal ikke være her«.

Men de ender jo med at være her. Alene af den grund, at det knap nok kan lade sig gøre at sende somaliere retur til Mogadishu?

»Jamen, jeg forholder mig helt generelt og kommenterer ikke på Somalia«.

Det er jo en reel udgift at have dem siddende i udrejsecentre?

»Det er rigtigt, men det er en udgift, som vi er nødt til at betale. Det medgiver jeg«.

Men hvordan gavner det samfundet?

»Det gavner samfundet sådan, at vi kan opretholde de regler og afgørelser, som myndighederne træffer på baggrund af det, der vedtages i Folketinget«, siger Martin Henriksen.

Flere partier i rød blok kritiserer i dag regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for at fortsætte inddragelser af herboende somalieres opholdstilladelser. Problemet er, at de overflyttes til udrejsecentre på ubestemt tid, fordi de ikke kan sendes hjem, lyder kritikken.

I Liberal Alliance vil udlændingeordfører Laura Lindahl ikke uddybe, hvad der ligger i en »mundtlig aftale«, og i hvilket omfang det har betydning, at aftalen er indgået med den tidligere somaliske regering. Men det giver mening at fortsætte genbehandlingen af de 800 herboende somalieres sager, selv om kun 12 somaliere kan udsendes om året, siger hun:

»Det er et signal om, at vi arbejder ad den her vej, og man bliver hjemsendt, når man ikke har ret til beskyttelse i Danmark. Jeg er helt sikker på, at man arbejder på at udvide den aftale, så man forhåbentlig kan sende flere hjem end 12 om året, hvis det bliver muligt«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce