Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Blå partier lukker i og står vagt om udsendelser

Partierne i blå blok vil ikke kommentere indholdet af den aftale med Somalia, som regeringen har lavet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aftalen er mundtlig og ikke skriftlig. Den er indgået med den tidligere somaliske regering – og altså ikke den nuværende. Og så dækker den hjemsendelser af maksimalt 12 herboende somaliere om året.

Danmarks aftale med den somaliske regering om hjemsendelser af herboende somaliere har i lang tid været omfattet af stort mystik og afføder i dag flere spørgsmål, end den besvarer. På Christiansborg er der ikke mange ordfører fra blå blok, som ønsker at uddybe, under hvilken omstændigheder Danmark samarbejder med Somalia om udsendelser.

Konservatives udlændingeordfører, Naser Khader, ønsker ikke at kommentere sagen, da Politiken møder ham på Christiansborg. DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, vil heller ikke kommentere aftalens karakter, fordi den bygger på fortrolige oplysninger.

»Jeg kan forstå, at der er nogle, der lækker fortrolige oplysninger, og den del vil jeg ikke kommentere på. Det er for galt«.

»Men generelt har jeg det sådan, at de, der står i udsendelsesposition, de skal opholde sig på et udrejsecenter, så de ved, at deres tid her er ved at rinde ud«.

Men er det ikke bedre, at de bidrager til samfundet ved at bevare det arbejde, som mange af dem jo allerede har?

»Nej, for de skal ikke være her«.

Men de ender jo med at være her. Alene af den grund, at det knap nok kan lade sig gøre at sende somaliere retur til Mogadishu?

»Jamen, jeg forholder mig helt generelt og kommenterer ikke på Somalia«.

Det er jo en reel udgift at have dem siddende i udrejsecentre?

»Det er rigtigt, men det er en udgift, som vi er nødt til at betale. Det medgiver jeg«.

Men hvordan gavner det samfundet?

»Det gavner samfundet sådan, at vi kan opretholde de regler og afgørelser, som myndighederne træffer på baggrund af det, der vedtages i Folketinget«, siger Martin Henriksen.

Flere partier i rød blok kritiserer i dag regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for at fortsætte inddragelser af herboende somalieres opholdstilladelser. Problemet er, at de overflyttes til udrejsecentre på ubestemt tid, fordi de ikke kan sendes hjem, lyder kritikken.

I Liberal Alliance vil udlændingeordfører Laura Lindahl ikke uddybe, hvad der ligger i en »mundtlig aftale«, og i hvilket omfang det har betydning, at aftalen er indgået med den tidligere somaliske regering. Men det giver mening at fortsætte genbehandlingen af de 800 herboende somalieres sager, selv om kun 12 somaliere kan udsendes om året, siger hun:

»Det er et signal om, at vi arbejder ad den her vej, og man bliver hjemsendt, når man ikke har ret til beskyttelse i Danmark. Jeg er helt sikker på, at man arbejder på at udvide den aftale, så man forhåbentlig kan sende flere hjem end 12 om året, hvis det bliver muligt«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden