Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Et hotel i Mogadishu blev ødelagt af en bilbombe 25. januar 2017 .
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

Et hotel i Mogadishu blev ødelagt af en bilbombe 25. januar 2017 .

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere om mørklagt aftale med Somalia: Ingen har interesse i, at hundredvis af mennesker skal sidde på et center og »rådne op«

Regeringen bør omgående afbryde behandlingen af somalieres opholdstilladelse, mener flere partier.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er »helt absurd« og giver absolut »ingen mening«, at regeringen i øjeblikket genbehandler flere hundrede herboende somalieres opholdsgrundlag.

Sådan lyder reaktionerne fra flere politikere på Christiansborg, efter Politiken onsdag har kunnet afsløre, at Danmark maksimalt kan udsende 12 somaliere om året.

»Har man så tænkt sig at placere alle de mennesker, der skal tilbagesendes, på Kærshovedgård og afbryde deres liv? Hvis det er rigtigt, at man kun har mulighed for at sende 12 ud om året, giver det ingen mening, at man agter at gennemgå 800 sager«, siger udlændingeordfører Josephine Fock (AL).

Af fortrolige notater, som Politiken er i besiddelse af, fremgår det, at Danmark har en mundtlig hjemsendelsesaftale med Somalia. Aftalen dækker over 12 personer årligt og blev indgået i maj 2016 med den daværende somaliske regering.

»Afbryd« nu!

Ingen politikere på Christiansborg vil be- eller afkræfte Politikens oplysninger, da regeringen har fortrolighedsstemplet sagen. Men på baggrund af oplysningerne mener både Enhedslisten, SF og Alternativet, at genbehandlingen af de 800 sager bør »afbrydes med det samme«.

»Hvis informationerne er korrekte, er det helt urimeligt at gennemgå flere hundrede herboende menneskers sager. For hvis der reelt ikke er noget perspektiv for hjemsendelse, hvad er så formålet ud over chikane?«, siger Enhedslistens Udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

»Så kommer de her familier til at sidde isoleret på udrejsecentre i Danmark i årevis. Det bliver både børn og voksne ødelagt af, og det danske samfund får da heller ikke noget ud af det«, uddyber hun.

Også SF's Holger K. Nielsen mener, at det er bedre, at »de her mennesker laver noget fornuftigt, i stedet for at de skal sidde passivt på et udrejsecenter og rådne op«.

»Det lyder jo helt absurd. Jeg synes, man bør stoppe behandlingen af de her sager«, siger han.

Men bør de pågældende somaliere ikke udrejse frivilligt, hvis de er udvist af Danmark?

»Jamen, hvis der ikke er sikkert i Somalia, kan de da ikke bare udrejse. Da jeg var på tur til Etiopien (med Folketinget, red.), sagde alle, vi mødte, samstemmende, at det er så usikkert at sende folk hjem til Somalia nu«, siger Holger K. Nielsen.

Somaliere vil ikke rejse frivilligt

Ifølge Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer, er det usandsynligt, at udviste somaliere vil udrejse frivilligt, da de »jo godt ved, hvordan situationen er i Somalia«.

Som Politiken har afdækket de seneste måneder er regeringen i gang med en historisk stor genbehandling af 800 herboende somaliske flygtninges opholdsgrundlag, da man mener, at forholdene er forbedret i hovedstaden Mogadishu. Foreløbig har 57 fået brev om udvisning.

Genbehandlingen sker på trods af, at FN's flygtningehøjkommisariat og flere eksperter kraftigt advarer imod hjemsendelse til Somalia, da de pågældendes liv kan være i fare.

Blå blok står vagt om udvisninger

Selv om det er usikkert, om Danmark kommer til at kunne udsende de udviste til Somalia, vil regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fortsætte genbehandlingen.

Ingen af partierne vil stå på mål for, om en mundtlig aftale med et af verdens mest korrupte lande om at kunne hjemsende 12 årligt er et tilstrækkeligt grundlag at fortsætte genbehandlingen på.

Liberal Alliances udlændingeordfører, Laura Lindahl mener, at det giver mening at fortsætte behandlingen af de 800 sager.

»Det er et signal om, at vi arbejder ad den her vej, og man bliver hjemsendt, når man ikke har ret til beskyttelse i Danmark. Jeg er helt sikker på, at man arbejder på at udvide den aftale, så man forhåbentlig kan sende flere hjem end 12 om året, hvis det bliver muligt«, siger hun.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg afviser at stille op til interview om sagen, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden