Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Farah Aldi Warsameh.
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har i hemmelighed tvangshjemsendt 7 somaliere

Siden 2014 har Danmark hjemsendt flere somaliere, viser fortroligt notat.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To somaliske mænd blev ført ind i et rum, hvor 10 politifolk stod klar.

Somalierne blev iført et bælte, som deres hænder blev bundet fast til, og de fik en hjelm på hovedet. En hjelm, der var så tung, at de ikke kunne dreje hovedet.

Af politifolkene blev de to somaliere ført ud i hver sin sorte minibus. Efter 40 minutters kørsel standsede minibussen »midt i ingenting«. Der var et fly, men ingen mennesker og ingen trafik.

Sådan har en tvangsudsendt somalier ved navn Mohamoud forklaret til Berlingske, at det foregik 28. september sidste år, da de danske myndigheder med tvang sendte ham og en anden mand hjem til Somalias hovedstad, Mogadishu.

Mohamoud og den anden mand er nogle af de somaliere, som de danske myndigheder har hjemsendt de seneste år. Siden 2014 er i alt 7 personer i al hemmelighed blevet tvangsudsendt til Somalia, viser et fortroligt dokument, som Politiken er i besiddelse af.

De hemmelige udsendelser

Den første udsendelse foregik i maj 2015, hvor fire mænd blev sat på et fly til Somalia. I årene forinden havde det været så godt som umuligt for Danmark at hjemsende somaliere, men i 2014 lykkedes det for første gang at indgå en »uformel« aftale med de somaliske myndigheder om at hjemtage en håndfuld.

Den aftale førte til udsendelsen af de fire mænd i maj 2015. Efterfølgende var det igen svært for Danmark at få Somalia til at tage imod egne statsborgere, og »samarbejdet« var »præget af skiftende udmeldinger fra de somaliske myndigheder«, lyder det i et fortroligstemplet notat fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Men nu har Danmark igen en aftale med Somalia. Som Politiken kan fortælle i dag, blev den indgået i maj 2016, da en somalisk delegation af embedsmænd var i Danmark. Her blev der opnået enighed om, at Danmark kan udsende 12 personer om året til Somalia.

Det er den aftale, der blev brugt til at udsende Mohamud og den anden mand i september sidste år. I år har aftalen foreløbig ført til udsendelse af mindst én person.

Mohamouds hænder var fastspændt

Under udsendelsen i september fik Mohamoud lov til at tage hjelmen af i flyet til Somalia, men hans hænder var spændt fast under hele turen, har han forklaret til Berlingske.

Da flyet landede i hovedstaden Mogadishu, trådte en somalisk mand ind i flyet. Ifølge Mohamouds oplysninger til Berlingske forklarede det danske politi manden, at de kom med de to personer, som »vi aftalte, I skulle modtage«.

Efterfølgende blev Mohamoud udspurgt af somaliske embedsmænd i lufthavnen. Han skulle svare på, hvem han var, hvor han kom fra, og hvilken klan han tilhørte. Og så skulle han vide, at det ville været »på eget ansvar«, hvis han talte med medierne.

Udsendelsen af Mohamoud og den anden mand foregik i et mørklagt forløb, og før udsendelsen blev sagerne behandlet bag dobbeltlukkede døre.

Regeringen og Rigspolitiet har mørklagt alt

Generelt har al information om udsendelser til Somalia været hemmeligholdt de seneste måneder, og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser at stille op til interview.

Rigspolitiet har også mørklagt al information og vil ikke udtale sig om konkrete udsendelser. I forbindelse med sagen om Mohamoud oplyste Rigspolitiet i et skriftligt svar til Berlingske i februar, at »politiet bestræber sig på at gennemføre sådanne udsendelser på en skånsom og værdig måde«.

»Udsendelserne kan gennemføres med tvang, og politiet kan anvende magtmidler, hvis udlændingen modsætter sig udsendelsen eller forsøger at gøre skade på sig selv. Politiet forsøger dog så vidt muligt at undgå dette«, lød det i svaret til avisen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden