Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde partier dumper Pind: Ny pengemodel fordrer ikke kvalitet

Regeringens udspil til et nyt bevillingssystem til de videregående uddannelser møder kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hverken Socialdemokratiet, de radikale eller de studerende er særligt begejstrede for de planer, som uddannelsesminister Søren Pind (V) har for, hvordan uddannelserne i fremtiden skal tildeles milliarder af kroner.

Regeringen vil gøre op med den hidtidige taxametermodel og i stedet lade universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademiers økonomi afhænge direkte af, om de studerende kommer hurtigt igennem uddannelsen og hurtigt i job.

Et såkaldt kvalitets- og resultattilskud på 10 procent af uddannelsernes samlede bevilling bliver således kun udbetalt, hvis det er tilfældet.

»Jeg synes, det er underligt, at vi skal til at regulere endnu mere«, siger Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann.

Hun peger på, at der allerede er en fremdriftsreform, der skal få de studerende hurtigere igennem, og en dimensioneringsplan, der lægger loft over antallet af studiepladser på uddannelser med høj ledighed.

Reissmann mener desuden, at Pind lægger et ansvar over på universiteternes ledelse, som de ikke kan kontrollere, når beskæftigelsesfrekvensen to år efter endt studie kan få økonomiske konsekvenser for dem.

»Der er rigtig mange ting, man som ledelse slet ikke kan forudsige, og som man så kan blive straffet for«, siger hun.

Kvalitet frem for straf

Udover det nye tilskud vil Pind indføre et grundtilskud på 20 procent, som på sigt skal afhænge af, om uddannelserne lever op til nogle fastsatte mål for kvalitet.

Modellen for, hvordan kvaliteten skal måles, er dog langt fra på plads endnu, og det ærgrer Sofie Carsten Nielsen, uddannelsesordfører for de radikale.

»Der er en findeløn til den, der finder ud af, hvordan den her længe ventede reform fremmer kvaliteten«, siger hun.

»Respekt til ministeren, der også indrømmer, at det er svært at definere, hvad der er kvalitet. Men var det så ikke en ide at diskutere, hvordan vi kommer det nærmere i stedet? Vi giver ikke uddannelserne mulighed for at udvikle kvalitet ved at straffe dem«, siger hun.

Heller ikke de studerende er begejstrede for det nye tilskud.

»Når man styrer efter gennemførelse, fordrer det til det modsatte af kvalitet og fordybelse. Og så synes vi, at det er en rigtig dårlig ide at at lave beskæftigelsespolitik, hvor man bør lave uddannelsespolitik«, siger forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mohin Doost.

Men er det ikke at gøre de studerende en tjeneste, at uddannelserne har øje for ikke at uddanne til ledighed?

»Vi mener selvfølgelig ikke, at man skal uddanne til arbejdsløshed. Men den bedste måde at klæde universitetsstuderende på til at få et job er ved at sikre, at kvaliteten er fuldkommen i orden, så man kommer ud med en grundfaglighed. Tingene ændrer sig hele tiden, så det er enormt svært at forudsige, hvad fremtidens behov er«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden