Foto: Jens Dresling
Politik

Røde partier dumper Pind: Ny pengemodel fordrer ikke kvalitet

Regeringens udspil til et nyt bevillingssystem til de videregående uddannelser møder kritik.

Politik

Hverken Socialdemokratiet, de radikale eller de studerende er særligt begejstrede for de planer, som uddannelsesminister Søren Pind (V) har for, hvordan uddannelserne i fremtiden skal tildeles milliarder af kroner.

Regeringen vil gøre op med den hidtidige taxametermodel og i stedet lade universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademiers økonomi afhænge direkte af, om de studerende kommer hurtigt igennem uddannelsen og hurtigt i job.

Et såkaldt kvalitets- og resultattilskud på 10 procent af uddannelsernes samlede bevilling bliver således kun udbetalt, hvis det er tilfældet.

»Jeg synes, det er underligt, at vi skal til at regulere endnu mere«, siger Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann.

Hun peger på, at der allerede er en fremdriftsreform, der skal få de studerende hurtigere igennem, og en dimensioneringsplan, der lægger loft over antallet af studiepladser på uddannelser med høj ledighed.

Reissmann mener desuden, at Pind lægger et ansvar over på universiteternes ledelse, som de ikke kan kontrollere, når beskæftigelsesfrekvensen to år efter endt studie kan få økonomiske konsekvenser for dem.

»Der er rigtig mange ting, man som ledelse slet ikke kan forudsige, og som man så kan blive straffet for«, siger hun.

Kvalitet frem for straf

Udover det nye tilskud vil Pind indføre et grundtilskud på 20 procent, som på sigt skal afhænge af, om uddannelserne lever op til nogle fastsatte mål for kvalitet.

Modellen for, hvordan kvaliteten skal måles, er dog langt fra på plads endnu, og det ærgrer Sofie Carsten Nielsen, uddannelsesordfører for de radikale.

»Der er en findeløn til den, der finder ud af, hvordan den her længe ventede reform fremmer kvaliteten«, siger hun.

»Respekt til ministeren, der også indrømmer, at det er svært at definere, hvad der er kvalitet. Men var det så ikke en ide at diskutere, hvordan vi kommer det nærmere i stedet? Vi giver ikke uddannelserne mulighed for at udvikle kvalitet ved at straffe dem«, siger hun.

Heller ikke de studerende er begejstrede for det nye tilskud.

»Når man styrer efter gennemførelse, fordrer det til det modsatte af kvalitet og fordybelse. Og så synes vi, at det er en rigtig dårlig ide at at lave beskæftigelsespolitik, hvor man bør lave uddannelsespolitik«, siger forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mohin Doost.

Men er det ikke at gøre de studerende en tjeneste, at uddannelserne har øje for ikke at uddanne til ledighed?

»Vi mener selvfølgelig ikke, at man skal uddanne til arbejdsløshed. Men den bedste måde at klæde universitetsstuderende på til at få et job er ved at sikre, at kvaliteten er fuldkommen i orden, så man kommer ud med en grundfaglighed. Tingene ændrer sig hele tiden, så det er enormt svært at forudsige, hvad fremtidens behov er«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce