Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal de første børn og voksne udvises til voldsplagede Somalia

Flygtningenævnet har blåstemplet to sager om udvisning til Somalia. Alt for usikkert, mener Dansk Flygtningehjælp.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En enlig mand og en familie med små børn har nu 30 dage til at forlade Danmark og rejse hjem til Somalia.

Det har klageinstansen Flygtningenævnet netop afgjort.

Manden og børnefamilien havde klaget over Udlændingestyrelsens udvisning af dem til Somalias hovedstad, Mogadishu.

Udlændingestyrelsen, som hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet, genbehandler i øjeblikket 800 herboende somalieres opholdsgrundlag og har foreløbig inddraget det for 74 personer.

En stor del af de inddragelsessager ligger pt til klagebehandling ved Flygtningenævnet, som altså nu har afgjort to af dem.

Nævn: Vil ikke blive udsat for tortur

I afgørelsen til manden lægger Flygtningenævnet vægt på, at »de generelle forhold i Mogadishu er forbedret - om end forholdene fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige«, siden den pågældende fik asyl i 2012.

Manden har desuden ikke godtgjort, at han er individuelt forfulgt, fastslår Flygtningenævnet.

Derfor vil en udsendelse af ham »ikke længere« udgøre »en krænkelse af Danmarks internationale forpligtelser, herunder artikel 3 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention«, står der i afgørelsen.

Artikel 3 i konventionen omhandler forbud mod tortur. »Ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf«, står der.

Flygtningenævnet har ikke offentliggjort den anden afgørelse, der vedrører familien og de små børn. Det skyldes, at »det ikke har været muligt at anonymisere den meningsfuldt«, oplyser nævnet.

Dansk Flygtningehjælp er »skuffet«

De to afgørelser ligger i forlængelse af en håndfuld afgørelser om udvisning til Somalia fra efteråret. De nye afgørelser betyder, at andre enlige mænd og børnefamilier fremadrettet kan udvises til Mogadishu, medmindre de har individuelle forhold, der taler imod. Det kan for eksempel være en stærk tilknytning til Danmark.

Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer, er »skuffet« over afgørelsen og er uenig i den.

»Vi mener fortsat, at de forbedringer, der måtte have været i sikkerhedssituationen i Mogadishu, er alt for usikre og skrøbelige, til at der kan ske inddragelse«, siger Eva Singer med henvisning til de seneste rapporter om Somalia.

Politiken har de seneste måneder afdækket udvisningerne til Somalia. Mens regeringen og de danske udlændingemyndigheder mener, at somaliere kan udsendes, advarer FN og eksperter kraftigt imod det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden