Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Finansminister Kristian Jensen, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll og erhvervsminister Brian Mikkelsen fremlægger regeringens 2025-plan.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LA-minister truer Dansk Folkeparti med udenlandsk arbejdskraft

Forhandlinger om arbejdskraft og skattelettelser venter. Dansk Folkeparti holder døren på klem for topskattelettelser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Op til forhandlingerne om udspillene i regeringens dugfriske 2025-plan kridtes fronterne op mellem regeringen og dens støtteparti.

»Jeg vil understrege, at det kan blive nødvendigt med større hjælp udefra, hvis ikke man politisk er parat til at gennemføre de reformer, som vi foreslår«, lød det fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), da regeringen præsenterede sin 2025-plan.

Planen byder på reformer, som skal stille flere hænder til rådighed for arbejdsmarkedet, og så stadfæster den regeringsgrundlagets forsikringer om lettelser i skatten - både i top og bund.

Det konkrete udspil om skattelettelser vil regeringen ikke ud med endnu, men gevinsten ved at arbejde skal øges »ved at nedsætte skatten både i top og bund«, lyder det i planen, som Liberal Alliances økonomiminister trofast holder sig til efter pressemødet.

»Det er regeringens politik, at der skal lettes i bunden, så det bedre kan betale sig at arbejde. Og så er der færre, der skal betale topskat. Det er det, vi aftalte, da vi dannede regeringen den 28. november sidste år, og det er det, vi præsenterer i dag«, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Kan Liberal Alliance forblive i en regering, hvis ikke der kommer skattelettelser i toppen?

»Prøv at høre her, jeg kommer ikke til at stå her i dag og true med det ene eller det andet. I dag står jeg med mine regeringsfæller fra V og K og kan glæde mig over at sige, at nu har vi lagt en 2025-plan, som danner rammen«.

I sommer kunne I ikke gå med på en skattereform, som kun letter skatten for indkomster under en million kroner. Er det bydende nødvendigt for jer, at en skattereform letter skatten på indkomster over en million kroner?

»Jeg tror, at det er meget vigtigt at huske, at Anders Samuelsen tirsdagen før, at regeringsgrundlaget blev præsenteret, stod ude foran Marienborg og sagde, at vi nu river plasteret af med vores krav om at lette topskatten med fem procent hele vejen op. Det plaster har vi ikke sat på igen«, siger han

Alene med Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti er som det eneste parti indkaldt til forhandlingerne om det første udspil under planen. Står det til regeringen, skal en aftale om en pensionsreform være i mål inden sommerferien, og efter ferien følger regeringen så op med en række udspil til reformer.

Indtil da holder økonomiministeren sig til at præsentere udspillene på overskriftsniveau.

»Skatten skal sænkes i bunden, der skal laves fordele for dem, som ønsker at indbetale til pension, og færre skal betale topskat. Derudover skal der laves nogle vækstinitiativer, hvor vi kigger på beskatningen i forhold til erhvervslivet«.

Hvor stærkt et signal er det her til Dansk Folkeparti i forhold til, at hvis de ikke går med til arbejdsudbudsreformer, må de acceptere mere udenlandsk arbejdskraft?

»Det her er en klar fortælling, hvor der er tre veje. Enten gør man, som vi har foreslået her, ellers tager man mere udenlandsk arbejdskraft ind, og ellers får Danmark svært ved at følge med sine nabolande«.

I Dansk Folkeparti lagde finansordfører Rene Christensen selv mærke til Ammitzbølls snak om udenlandsk arbejdskraft på dagens pressemøde.

»Det tolker jeg på den måde, at regeringen også er klar til at sige, at vi skal investere i den arbejdskraft, der er. Vi har arbejdskraft, som står uden for arbejdsmarkedet, som desværre ikke har de kvalifikationer, der bliver efterspurgt. Og der ser vi det som en rigtig god investering, hvis man giver nogle kurser og uddannelse, så folk kan komme ind og konkurrere på jobåbninger«, siger han.

Umiddelbart lyder regeringens ambition om at hæve arbejdsudbuddet med 55-60.000 personer urealistisk, vurderer han.

»Det er svært at nå op i den kaliber. Vi vil gerne komme så højt op som muligt, ingen tvivl om det, men vi har også nogle andre redskaber, end regeringen har«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Døren på klem for topskatten

For et år siden resulterede striden om topskattelettelser i, at den daværende Venstre-regering helt måtte droppe sin ellers storstilede 2025-plan. Dansk Folkeparti er parate til at tale om skat, men skal den sænkes, skal det være i bunden, siger Rene Christensen.

Er I ligeså kategorisk afvisende over for topskattelettelser som for et år siden?

»Vi forventer ikke som udgangspunkt at lave en aftale, hvor der indgår topskattelettelser. Det har vi sagt tidligere, og det siger vi også nu. Men vi har ikke som andre haft for vane at have sådan ultimative krav, men vi siger, at det er ikke det, vi ønsker«.

Men I afviser ikke fuldstændig på samme måde som sidste år topskattelettelser?

»Vi kan ikke se, at der skulle være et råderum, hvor den bedste måde at bruge pengene på er at sætte topskatten ned, så det forventer vi ikke, at der bliver en aftale med. Det er ikke vores udgangspunkt«.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht mener, at topskattelettelser er en »forkert« måde at bruge penge på, men vil nødig forholde sig til lettelser i bunden.

»Når jeg har konstateret, at regeringens plan er ret urealistisk, vil jeg nødig på forhånd bruge penge, som ikke nødvendigvis er der«, svarer han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden