Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fotograferet ved dagens samråd.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjberg erkender fejl og skifter forklaring

Udlændingeministeren fik ingen blåstempling af sin ulovlige instruks, siger hun under samråd.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under et samråd i Folketinget i eftermiddag skifter udlændingeminister Inger Støjberg (V) forklaring.

Det drejer sig konkret om, hvorvidt hun fik en blåstempling af den ulovlige instruks om at adskille unge asylpar, som hun sendte ud 10. februar 2016.

Tidligere i maj sagde Støjberg til Berlingske, at »da vi sender instruksen ud, er jeg fuldstændig sikker på, at den er i overensstemmelse med internationale konventioner, og det er også dét, man siger fra ministeriets side«.

Men under samrådet skifter ministeren forklaring. Her forklarer hun direkte, at ministeriet ikke sagde god for instruksen, hvilket betyder, at der slet ikke blev lavet den blåstempling ministeren tidligere har henvist til.

»På det tidspunkt, hvor vi sad og arbejdede med pressemeddelelsen (et andet ord for Støjbergs instruks, red), der har dokumentet ikke karakter af en instruks. Derfor blev der selvsagt heller ikke foretaget en juridisk vurdering af, om pressemeddelelsen efter sin ordlyd ville være lovlig, hvis den efterfølgende skulle læses som en instruks over for Udlændingestyrelsen«, siger hun under samrådet.

Pressemeddelelse eller instruks?

Støjberg forsvarer den manglende blåstempling med, at der alligevel ikke var tale om en instruks, men derimod en »pressemeddelelse.

Den konklusion står dog i stærk kontrast til tidligere udmeldinger fra ministeren. Så sent som 13. marts i år skrev Støjberg i et svar til Folketinget, at man i ministeriet på det tidspunkt - 10. februar 2016 - drøftede hvordan man skulle administrere ministerens »indkvarteringsinstruks«.

Også Folketingets ombudsmand har konkluderet, at pressemeddelelsen fik skikkelse af at være en instruks.

Derudover har Støjberg over for flere medier de forgangne uger personligt kaldt hendes ordre om adskillelse for en »instruks«.

Mundtligt advarsel

Udlændingeminister Inger Støjberg er i samråd efter, at det er kommet frem, at hun selv har pillet juridiske forbehold ud af den instruks, som embedsmænd i ministeriet har formuleret. Udlændingeministeren har erkendt, at hun har brudt loven. Spørgsmålet er så, om hun gjorde det mod bedrevidende.

Et central punkt i sagen handler om, hvorvidt Støjberg blev advaret, inden hun udsendte sin instruks.

Ifølge kilder tæt på forløbet, som Politiken har talt med, blev Støjberg advaret af sine embedsmænd om, at man ikke måtte adskille alle asylpar automatisk uden, at der blev foretage en konkret vurdering først. Men det har hun tidligere afvist klokkeklart.

»Jeg kan i hvert fald sige, at jeg på intet tidspunkt er blevet forelagt et notat eller andet, der gør, at jeg skulle være i den tro, at det ikke var lovligt«, lød det tidligere på måneden, da hun blev spurgt til, om hun fik mundtlige advarsler.

Men på samrådet erkender Støjberg, at der alligevel var indvendinger fra ministeriet. Konkret siger hun, at det »var vurderingen (fra hendes embedsmænd, red), at der ville være tilfælde, hvor der af hensyn til Danmarks internationale forpligtelser skulle ... gøres en undtagelse til udgangspunktet om en separat indkvartering (adskillelse af asylpar, red)«.

Støjberg forklarer, at den konklusion bliver forelagt for hende både mundtligt og skriftligt:

»Det fremgik så af de udkast til pressemeddelelse, som jeg fik forelagt, og som indeholdt et forbehold, og det fremgik også af de drøftelser om den generelle indkvarteringsordning, som fandt sted mellem mig og ministeriets jurister«, siger Støjberg og tilføjer, »at Udlændingestyrelsen i de tilfælde derfor skulle administrere ordningen i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser og selvfølgelig også dansk lovgivning – det vil sige indkvartere parrene sammen«, sagde Støjberg på samrådet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Erkender fejl

Udlændingeminister Inger Støjberg holder under samrådet fast i, at hun ikke har brudt loven med vilje.

»Jeg har ikke bedt mine embedsmænd om at gøre noget ulovligt«.

Men, siger hun. Der er sket fejl.

Inger Støjberg stillede på samrådet desuden sig selv spørgsmålet, om ministeriet »skulle have fulgt op med en egentlig skriftlige instruks, der indeholdt de nødvendige forbehold« i dagene efter 10. februar 2016.

Og hun svarede sig selv:

»Ja, det skulle vi. Og det vil jeg gerne tage på mig. Det burde vi have gjort anderledes«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden