Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enhedslisten og Alternativet udkommer med et fælles forslag om, at det skal være lettere at kigge Folketingets flertal efter i sømmene.
Foto: Jens Dresling

Enhedslisten og Alternativet udkommer med et fælles forslag om, at det skal være lettere at kigge Folketingets flertal efter i sømmene.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativet og Enhedslisten vil gøre det lettere at kontrollere regeringen

I anledning af Grundlovsdag kommer Enhedslisten og Alternativet med et udspil, som de mener vil øge mindretalsbeskyttelsen i Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er et demokratisk problem, at et snævert flertal i Folketinget kan blokere oppositionens mulighed for at iværksætte undersøgelser af den siddende regering.

Det mener i hvert fald Enhedslisten og Alternativet, der i anledning af Grundlovsdag kommer med et udspil, der skal gøre det lettere for Folketingets mindretal at se flertallet efter i sømmene.

Helt konkret mener de, at det skal være muligt for 40 procent af Folketinget at iværksætte en undersøgelse af den siddende regering. Det kræver i dag, at et flertal af medlemmerne stemmer for.

»Forslaget skal sikre, at man ikke bare kan lukke ned for undersøgelser af en selv, fordi man sidder på flertallet«, siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

Hun nævner blandt andet lukningen af Irak-kommissionen kort tid efter, at de blå partier generobrede regeringsmagten i 2015 som et eksempel på, at magten beskytter sig selv.

I udformningen af forslaget har partierne blandt andet skelet til parlamenterne i Norge og Tyskland. I sidstnævnte kræver det kun 25 procent.

De ønsker også at indføre såkaldte parlamentariske undersøgelser, som en mellemting imellem til de langtrukne kommissioner, der ofte er forældede, når de udkommer - og de skriftlige advokatundersøgelser, der ikke kan afhøre vidner.

Modellen kendes blandt andet fra USA og går ud på, at parlamentarikerne kan indkalde og udspørge vidner under ed.

Må ikke ende som politisk drilleri

Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen er enig i, at oppositionen bør have bedre muligheder for at kontrollere flertallet. Specielt de parlamentariske undersøgelser er han lun på. Han har dog også visse betænkeligheder.

»Det bør stadig kræve et folketingsflertal at iværksætte en kommission, der er et kæmpestort og dyrt apparat. Men er der tale om en parlamentarisk undersøgelse, så er det bestemt en mulighed«, siger Henrik Dam Kristensen, der er partiets talsmand på området, og desuden er medlem af Folketingets præsidium.

Han mener dog, at det er vigtigt at finde frem en brugbar model, der blandt andet sikrer, at det ikke ender som et redskab til politisk drilleri.

Det er man ikke nervøse for i Enhedslisten og Alternativet. Hos sidstnævnte siger gruppeformand Josephine Fock, at arbejdet vil kræve politikernes tid og energi, som derfor vil afholde dem fra hovedløst at bruge det til at drille modstanderne.

»En kompromis kan være, at kritik fra Ombudsmanden kan udløse en undersøgelse. Vi holder dog fast i forslaget om, at 40 procent af Folketinget skal kunne gøre det«, siger Josephine Fock.

EL: Holdning afhænger af ministertaburet

Ideen om at et mindretal i Folketinget skal kunne iværksætte en undersøgelse er ikke ny. Den røde opposition fremsatte et lignende forslag i 2006, der dog blev nedstemt af det borgerlige flertal.

I 2011 blev forslaget genfremsat, denne gang af Dansk Folkeparti. Nu var holdningen hos den nyvalgte socialdemokratiske regering dog skiftet, og ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) kunne de ikke støtte lovforslaget.

Ifølge Enhedslisten er det et eksempel på, at holdningen til politiske spørgsmål ofte afhænger af, om man sidder på magten eller ej. Det mener Henrik Dam Kristensen dog er let for et fløjparti som Enhedslisten at sige.

»Med hensyn til de tidligere forslag så kan jeg ikke huske detaljerne i dem. Men i øjeblikket lader der til at være et bredt politisk ønske om at finde en holdbar løsning«, siger han.

Alternativet og Enhedslistens forslag bakkes op af SF, imens man hos Liberal Alliance og de Konservative endnu ikke taget stilling.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Venstre, Dansk Folkeparti og de Radikale.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden