Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Der er hele tiden blevet administreret lovligt, og det er jo det, der sådan set er sagens kerne«, sagde Inger Støjberg på samrådet i sidste uge.
Foto: Finn Frandsen

»Der er hele tiden blevet administreret lovligt, og det er jo det, der sådan set er sagens kerne«, sagde Inger Støjberg på samrådet i sidste uge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dokumenter undergraver Støjbergs forklaring om lovlig sagsbehandling

Der blev ikke administreret efter loven, da en stribe asylpar blev tvangsadskilt uden først at blive hørt, fastslår juraeksperter. Støjberg garanterede det modsatte på et samråd.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inger Støjberg gentog det igen og igen.

Mindst fem gange på sidste uges maratonlange samråd i Folketinget om de tvangsadskilte asylpar fastslog udlændinge- og integrationsministeren, at udlændingemyndighederne gennem hele forløbet havde administreret efter loven.

Hun forklarede, at uanset at Folketingets Ombudsmand og en stribe forvaltningsretlige eksperter ikke er i tvivl om, at hun udstedte en ulovlig instruks, blev loven overholdt hele vejen igennem.

»Der er hele tiden blevet administreret lovligt, og det er jo det, der sådan set er sagens kerne«, sagde Inger Støjberg på samrådet i sidste uge.

Men flere centrale dokumenter i sagen viser nu, at udlændingemyndighederne i en lang række tilfælde ikke foretog fyldestgørende partshøringer af de enkelte par, inden de blev tvangsadskilt.

Ifølge dansk forvaltningsret skal parrene have mulighed for at udtale sig, inden man ved såkaldt pålæg kan tvangsadskille dem. Men først måneder efter at flere af parrene var blevet tvangsadskilt, og efter at Folketingets Ombudsmand var gået ind i sagen, genoptog udlændingemyndighederne sagerne og behandlede dem i overensstemmelse med loven.

En række dokumenter viser, at unge asylpar blev adskilt uden først at blive partshørt, hvilket er ulovligt. Herover er et udpluk af sagens centrale dokumenter.

En række dokumenter viser, at unge asylpar blev adskilt uden først at blive partshørt, hvilket er ulovligt. Herover er et udpluk af sagens centrale dokumenter.

I et svar til Folketinget 26. september 2016, som Inger Støjberg selv står som afsender af, oplyser hun, at myndighederne i sommeren 2016 genoptog en række sager, efter at man havde tvangsadskilt parrene. En helt central konklusion er her, at flere par aldrig skulle have været adskilt i første omgang.

»I nogle af disse sager er det vurderet, at det ikke vil være foreneligt med Danmarks internationale forpligtelser at opretholde den separate indkvartering, hvorfor disse par har fået tilbud om at blive indkvarteret sammen. Hertil kommer i øvrigt, at Udlændingestyrelsen i et mindre antal sager har besluttet, at der heller ikke indledningsvist skulle ske indkvartering hver for sig«, skriver Inger Støjberg til Folketinget.

Som følge af ministerens ulovlige instruks var 23 par skilt ad fra 10. februar til 28. april 2016. Men i et svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Folketingets Ombudsmand adskillige måneder senere erkender Inger Støjbergs eget ministerium, at det først blev besluttet at foretage »en egentlig partshøring« af parrene 28. april 2016. Hertil kommer, at der først blev fastlagt »nye partshøringsprocedurer« 2. juni og udsendt nye retningslinjer til asylcentrene 1. juli.

Forelagt sagens detaljer er flere eksperter ikke i tvivl om, at der er blevet administreret ulovligt, når parrene ikke er blevet partshørt i første omgang.

»Det er jo selvindlysende, at man ikke har administreret efter loven. Man indrømmer jo også senere, at man har truffet forkerte beslutninger. Og det var der jo ingen grund til, hvis man havde administreret lovligt«, siger Peter Starup, der er lektor i offentlig ret ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

Lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing er helt enig. Han vurderer, at det er »helt klart«, at der ikke er blevet administreret efter loven i denne sag:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når man ikke har lavet en egentlig partshøring, så har man overtrådt forvaltningsloven. Og så har man handlet ulovligt. For der er en lovmæssig pligt til at partshøre, og når man ikke har gjort det, så kan man ikke sige, at man har handlet lovligt«, siger Sten Bønsing.

Politiken har forelagt ministeriet de mindst fem tilfælde på samrådet, hvor Inger Støjberg garanterede, at der er blevet administreret lovligt. Men adspurgt, om ministeren dermed vil erkende, at hun gav forkerte oplysninger, svarer hun udenom:

»De to samrådsspørgsmål, som jeg besvarede under samrådet den 1. juni 2017, angik det, som ombudsmandens sammenfattende vurdering omhandler, nemlig lovligheden af instruksen af 10. februar 2016. Det var derfor også det, jeg forholdt mig til under samrådet. Samrådsspørgsmålene omhandlede ikke spørgsmålet om partshøringer«, svarer Inger Støjberg i en skriftlig kommentar.

Støjberg anklages for at lyve

De manglende partshøringer er afgørende for sagen, da forvaltningslovens paragraf 19 gør det krystalklart, at myndighederne ikke må træffe en afgørelse med et påbud, før parterne i sagen har fået »lejlighed til at fremkomme med en udtalelse«.

Myndighederne indsamlede informationer om parrenes baggrund, alder og børn, men ifølge ministeriet blev der altså ikke i første omgang foretaget »en egentlig partshøring« af de berørte par.

Det fremgår også af et svar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til ombudsmanden den 4. maj 2016. Her skriver ministeriet, at Udlændingestyrelsen kun havde partshørt i situationer, hvor tvangsadskillelserne ikke blev efterkommet, og at man havde »indhentet oplysninger hos operatørerne vedrørende de faktiske forhold i sagerne«. Men det er ikke nok. Ifølge lektor Sten Bønsing skal myndighederne både indhente faktuelle oplysninger og spørge de involverede parter.

»Men i denne sag har man altså kun gjort det ene. Det er ikke nok til at komme i mål, for begge ting skal med for at træffe en lovlig afgørelse«, siger han.

På den baggrund anklager flere partier i Folketinget på ny Inger Støjberg for at lyve over for Folketinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det står klart, at Støjberg sidder og lyver på samrådet. Nu er den store diskussion, hvordan man som minister i Lars Løkkes regering kan blive siddende, når man så åbenlyst lyver Folketinget lige op i ansigtet – og hvordan kan 89 andre borgerlige politikere gå på sommerferie med det her hængende over hovedet«, siger Socialdemokraternes Mattias Tesfaye.

Alternativet har samme syn på sagen.

»Vi har at gøre med en minister, som overtræder ministeransvarsloven. Det gør hun, fordi hun giver os forkerte informationer. Hun taler mod bedre vidende og dermed sagt, så lyver hun. Det er meget alvorligt for en minister«, siger Josephine Fock.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden