Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vil overveje at placere en mand eller kvinde i CCDCOE, NATO Cooperative Cyber Defence Center of Excellence. På billedet ses ministeren på besøg i centret, der ligger i Talinn, Estland. (arkivfoto)
Foto: Jens Dresling

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen vil overveje at placere en mand eller kvinde i CCDCOE, NATO Cooperative Cyber Defence Center of Excellence. På billedet ses ministeren på besøg i centret, der ligger i Talinn, Estland. (arkivfoto)

Politik

Forsvarsministeren åbner for dansk medlemskab i Nato-center for cybersikkerhed

Cybertruslen mod Danmark er ifølge Claus Hjort Frederiksen på højeste niveau. Alligevel står Danmark udenfor internationalt Nato-samarbejde.

Politik

Fredag den 12. maj ramte et af de hidtil største og mest omfattende hacker-angreb verden i form af løsepenge-ormen WannaCry. Mere end 200.000 systemer i 150 lande blev inficeret af den aggressive virus.

I kølvandet på angrebet kritiserede flere sikkerhedseksperter i Politiken, at Danmark som eneste Nato-land ikke er medlem i Natos internationale center for cybersikkerhed, CCDCOE.

Men nu åbner forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) op for at udstationere en mand i centret, der ligger i Estland i Talinn.

»Det er klart, at når vi taler om centret i Talinn, vil jeg forestille mig, at vi i kommende forsvarsforligsforhandlinger vil diskutere, om tiden er kommet til at udstationere en mand eller kvinde i centret«, siger forsvarsministeren på et åbent samråd om hackerangrebet og cybertruslen mod Danmark.

Truslen er stor

Danmark slap nådigt, da WannaCry hærgede, og omfanget af skaderne var begrænsede. En omstændighed som nok var mere held end forstand, erkender Claus Hjort Frederiksen:

»Det er fortsat uafklaret, om vi i Danmark har et højere it-sikkerhedsniveau end andre lande, eller om vi blot har været heldige«, siger han.

Forsvarsministeren oplyser desuden, at cybertruslen mod Danmark er stor - så stor at der ikke findes et højere niveau. Derfor minder han ledere i det offentlige og det private om at have stor fokus på it-sikkerheden.

»Truslen vurderes til meget høj, og truslerne udvikler sig hastigt, hvilket stiller store krav til, at vi følger med«, siger han  og tilføjer, at Forsvarets Efterretningstjeneste rapporterer om 1.000 større angreb mod offentlige og private virksomheder årligt.

Centralt ansvar

Radikale Venstres Ida Auken, der havde indkaldt til samrådet, problematiserer, at ansvaret for cyber- og it-sikkerhed ikke kan placeres centralt - for eksempel under Forsvarminsteriet.

Det afviser Claus Hjort Frederiksen, selv om han erkender, at tanken om en enkelt myndighed som cyberansvarlig er »besnærende«.

»Det kan ikke praktiseres i virkeligheden. Den myndighed, der har ansvaret for den daglige drift, er også den, der har ansvaret for sikkerheden. Det, tror jeg, skærper bevidstheden«, siger ministeren og tilføjer:

»Et centraliseret ansvar vil efter min overbevisning ikke give en bedre beskyttelse, end den man kan opnå hver for sig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce