0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

19-årige Sofie Slangerup har indgået forlig på 100.000 kroner med gerningsmanden, der delte en sexvideo af hende. Det er formentlig første gang, at en digitalt sexkrænket har fået så stort et beløb.

Overblik: Sådan vil partierne straffe gerningsmænd og beskytte ofre i sager om deling af nøgenbilleder

Giv ofrene mulighed for anonymitet i retssager og sæt straffen op, lyder det blandt andet fra politikerne.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sager, hvor mænd eller kvinder mod deres vilje får delt videoer eller billeder med seksuelt indhold, er begyndt at få større konsekvenser for gerningsmændene.

Det kunne Politiken fortælle i går.

Samtidig anbefaler Straffelovrådet, at strafferammen for særligt grove tilfælde af det, som ofte bliver omtalt som hævnporno, hæves fra seks måneder til to års fængsel.

Men hvad mener politikerne?

Vi har søgt i arkiverne og giver her overblik over, hvordan regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti vil sætte ind over for de digitale sexkrænkelser.

Regeringen

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), minister for ligestilling Karen Ellemann (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsenterede i februar 19 forslag og allerede igangsatte initiativer, der skal dæmme op for digitale sexkrænkelser.

10 initiativer skal sikre forebyggelse og viden ved blandt andet at udvikle »inspirationsmateriale« til lærere på ungdomsuddannelser, etablere en hotline, hvor skoler kan henvende sig og få lavet en »dialogfilm« til forældre.

5 initiativer skal hjælpe ofrene ved blandt andet at give nemmere adgang til anmeldelse, skabe fokus på brug af konfliktråd, hvor offer og gerningsmand mødes, og give mulighed for bedre rådgivning til ofrene.

4 initiativer, heriblandt en hævet strafferamme fra 6 måneder til 2 år, skal skærpe konsekvensen for gerningsmændene.

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet mener ikke, at regeringens forslag om at hæve straffen for digitale sexkrænkelser til 2 år er skrapt nok.

Partiet foreslår derfor at seksdoble straffen for at dele nøgenbilleder og -videoer uden samtykke fra 6 måneder til 3 år.

Dermed kommer straffen til at matche fysisk vold.

Radikale Venstre

Også Radikale Venstre vil hæve strafferammen.

Derudover vil partiet have anerkendt digitale sexkrænkelser som seksualforbrydelse. Ifølge partiet er det nemlig i dag væsentligt sværere at anmode om navneforbud og lukkede døre i retssalen, end det er i almindelige sager om sædelighedsforbrydelser.

Men det skal der altså ifølge partiet laves om på, så ofrene ikke skal frygte at få rippet hele deres sag op i pressen, hvis de anmelder gerningsmanden.

Dansk Folkeparti

Både regeringens og Socialdemokratiets forslag om at hæve strafferammen for deling af nøgenbilleder og -videoer uden samtykke er for slapt, mener Dansk Folkeparti.

Partiet vil derfor hæve strafferammen fra 6 måneder til 6 år.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden