To chefer under Esben Lunde mister deres job efter kvotesag

To ledende chefer i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen fratages deres stillinger i sag om mangelfuld administration af fiskekvoter, der har kostet Esben Lunde Larsen ansvaret for fiskeri.

Politik

I forbindelse med den verserende sag om mangelfuld administration af fiskekvote, der i går kostede fødevareminister Esben Lunde Larsen ansvaret for dansk fiskeri, bliver to ledende embedsmænd frataget deres stilling.

Det meddeler kilder med kendskab til forløbet til Politiken.

Sagen handler om mangelfuld og kritisabel administration af fiskekvoter.

Allerede i 2015 blev Rigsrevisionen opfordret til at se nærmere på Danmarks administration og kontrol af fiskekvoteordningen. Den endelige rapport afleveres til Folketingets Statsrevisorer onsdag i næste uge. Ifølge Politikens oplysninger vil Rigsrevisionen rette en usædvanlig hård kritik af håndteringen af området.

Men allerede nu får det konsekvenser for ledende embedsmænd med ansvar for kvotefiskeri under fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Kontrolchef: »Ingen kommentarer«

Konkret er der tale om kontrol- og fiskeridirektør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Anders Munk Jensen, samt fiskerikontrolchef Mik Jensen.

Beslutningen blev meldt ud i styrelsen i går. Politiken har været i kontakt med kontrolchef Mik Jensen, som henviser til styrelsens øverste direktør for kommentarer.

Hvad har du fået at vide?

»Det har jeg ikke nogle kommentarer til lige nu. Jeg har ikke lyst til at tale om det«.

Har du selv læst Rigsrevisionens rapport eller hørt nogle konklusioner fra den?

»Jeg har jo været involveret i det. De har jo snakket med os og gjort ved. Men jeg har ikke nogle kommentarer til det for nuværende. Beklager meget. Det tror jeg også godt, at du kan forstå«, siger kontrolchef Mik Jensen.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen bekræfter over for Politiken, at de to ledende embedsmænd ikke længere skal have ansvar for fiskeri.

»Styrelsen kan bekræfte, at de to navngivne personer overgår til andre opgaver i Miljø- og Fødevareministeriet. Der er altså ikke tale om, at de pågældende personer bliver afskediget. Derudover kan vi ikke udtale os om konkrete personalesager«, skriver styrelsen i en mail til Politiken.

Ny minister for fiskeri

Mandag meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke længere skulle have ansvaret for fiskeri. Det overtages i stedet af minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann.

Forklaringen var todelt. Dels skulle det forbedre forholdet til Dansk Folkeparti, som længe har været utilfreds med ministerens indsats på området. Dels var forklaringen, at Rigsrevisionen ifølge statsministeren forventes at rette kritik af kontrollen på området.

»For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af. Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisionen om indførelsen af omsættelige kvoter i dansk fiskeri, der offentliggøres om kort tid«, skrev statsministeren i en pressemeddelelse.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra styrelsens direktør Jette Petersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce