Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

To chefer under Esben Lunde mister deres job efter kvotesag

To ledende chefer i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen fratages deres stillinger i sag om mangelfuld administration af fiskekvoter, der har kostet Esben Lunde Larsen ansvaret for fiskeri.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I forbindelse med den verserende sag om mangelfuld administration af fiskekvote, der i går kostede fødevareminister Esben Lunde Larsen ansvaret for dansk fiskeri, bliver to ledende embedsmænd frataget deres stilling.

Det meddeler kilder med kendskab til forløbet til Politiken.

Sagen handler om mangelfuld og kritisabel administration af fiskekvoter.

Allerede i 2015 blev Rigsrevisionen opfordret til at se nærmere på Danmarks administration og kontrol af fiskekvoteordningen. Den endelige rapport afleveres til Folketingets Statsrevisorer onsdag i næste uge. Ifølge Politikens oplysninger vil Rigsrevisionen rette en usædvanlig hård kritik af håndteringen af området.

Men allerede nu får det konsekvenser for ledende embedsmænd med ansvar for kvotefiskeri under fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Kontrolchef: »Ingen kommentarer«

Konkret er der tale om kontrol- og fiskeridirektør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Anders Munk Jensen, samt fiskerikontrolchef Mik Jensen.

Beslutningen blev meldt ud i styrelsen i går. Politiken har været i kontakt med kontrolchef Mik Jensen, som henviser til styrelsens øverste direktør for kommentarer.

Hvad har du fået at vide?

»Det har jeg ikke nogle kommentarer til lige nu. Jeg har ikke lyst til at tale om det«.

Har du selv læst Rigsrevisionens rapport eller hørt nogle konklusioner fra den?

»Jeg har jo været involveret i det. De har jo snakket med os og gjort ved. Men jeg har ikke nogle kommentarer til det for nuværende. Beklager meget. Det tror jeg også godt, at du kan forstå«, siger kontrolchef Mik Jensen.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen bekræfter over for Politiken, at de to ledende embedsmænd ikke længere skal have ansvar for fiskeri.

»Styrelsen kan bekræfte, at de to navngivne personer overgår til andre opgaver i Miljø- og Fødevareministeriet. Der er altså ikke tale om, at de pågældende personer bliver afskediget. Derudover kan vi ikke udtale os om konkrete personalesager«, skriver styrelsen i en mail til Politiken.

Ny minister for fiskeri

Mandag meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ikke længere skulle have ansvaret for fiskeri. Det overtages i stedet af minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann.

Forklaringen var todelt. Dels skulle det forbedre forholdet til Dansk Folkeparti, som længe har været utilfreds med ministerens indsats på området. Dels var forklaringen, at Rigsrevisionen ifølge statsministeren forventes at rette kritik af kontrollen på området.

»For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af. Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisionen om indførelsen af omsættelige kvoter i dansk fiskeri, der offentliggøres om kort tid«, skrev statsministeren i en pressemeddelelse.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra styrelsens direktør Jette Petersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden