Partiformand Pia Olsen Dyhr (i midten) under SF's landsmøde tidligere på året.
Foto: Anders Brohus

Partiformand Pia Olsen Dyhr (i midten) under SF's landsmøde tidligere på året.

Politik

SF satser på kommunal genrejsning efter katastrofevalget i 2013

Om tre måneder er der kommunalvalg. Politiken giver dig her et overblik over SF's lokale partiform, målsætning og bud på, hvor det hårdt sårede parti i særlig grad skal kæmpe om mandaterne til efteråret.

Politik

Ved det kommende kommunalvalg er partiets mærkesager skoler og daginstitutioner, social ulighed og grøn omstilling. Få her et overblik over partiets lokale partiform og målsætning.

Så mange poster har partiet i dag

Borgmesterposter: 1 (København)

Rådmandsposter: 1 (Århus)

Byrådsmedlemmer: 116

Top 5 SF-kommuner målt i pct.

I særlig fem kommuner står SF stærkt målt i pct. af det samlede antal stemmer.

 • Lejre: 34,9 pct.
 • Syddjurs: 18 pct.
 • Vesthimmerlands: 12,4 pct.
 • Samsø: 12,1 pct.
 • Fanø: 11,2 pct.

Målsætning ved kommunalvalg 2017

Efter et hårdt nederlag ved sidste kommunalvalg, hvor SF mistede næsten to-tredjedele af deres byrådsposter, er det partiets målsætning at opnå fremgang.

Partiet vil ikke sætte et officielt tal på håbet om fremgang. Man ser i særdeleshed med spænding på, hvordan partiet kommer til at klare sig i forhold til Alternativet, som de deler mange mærkesager med.

Tre kommunale kamppladser

 • Københavns Kommune

Kommunalvalget i 2013 blev, ligesom i resten af landet, udlagt som en katastrofe for SF i Københavns Kommune.

Partiet oplevede en tilbagegang på 12,3 procentpoint og mistede desuden en af deres to borgmesterposter i kommunen, hvilket efterlod sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen som eneste tilbageværende.

Hun genopstiller ikke ved det kommende valg, hvor spidskandidaten i stedet bliver Sisse Marie Welling, der blev valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation for første gang ved kommunalvalget i 2009.

Sisse Marie Welling holder tale i Fælledparken 1. maj 2017.
Foto: Stine Tidsvilde

Sisse Marie Welling holder tale i Fælledparken 1. maj 2017.

Partiet siger, at det regner med at beholde borgmesterposten, og forventer også en fremgang.

Nogle af de gennemgående temaer i valgprogrammet for 2017 er borgernær velfærd og en grøn profil. Specielt sidstnævnte er vigtigt i kampen mod Alternativet om de vælgere, der traditionelt kunne finde på at stemme SF.

 • Syddjurs Kommune

Det plejede at være Lejre Kommune, der var SF’s største højborg på landsplan, og ved valget i 2013 kunne partiet da også bryste sig af næsten 35 procent af kommunens stemmer.

Men efter stemmeslugeren Mette Touborg fratrådte sin borgmesterpost for at blive adm. direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i København, regner SF ikke længere med en borgmesterpost i Lejre.

I stedet sætter partiet sin lid til deres 2. største kommune: Syddjurs Kommune. Selvom partiet også her tabte stemmer ved valget i 2013, så virkede en relativt lille tilbagegang på kun 4,6 procent af kommunens stemmer næsten som en sejr.

Partiet endte da også med at blive kommunens tredjestørste parti med 18 procent af stemmerne. Det var dog ikke nok til, at Kirstine Bille (SF) kunne beholde borgmesterposten, og hun måtte tage sig til takke med en viceborgmesterpost.

Nu er Kirstine Bille klar til at generobre posten fra siddende borgmester Claus Wistoft (V), som også genopstiller.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • Langeland Kommune

Umiddelbart ligner Langeland Kommune ikke et oplagt sted for SF at vinde en borgmesterpost.

Ved valget i 2013 tabte partiet halvdelen af sine stemmer, og halsede således langt efter kommunens største partier: Venstre, Socialdemokratiet og Borgerlisten Langeland.


  Tonni Hansen, SF.
Foto:

Tonni Hansen, SF.

Når SFs spidskandidat Tonni Hansen alligevel tør håbe på en borgmesterpost, så hænger det sammen med, at den siddende borgmester i Langeland Kommune, Bjarne Nielsen (V), ikke genopstiller i år.

Det er dog ikke nogen garanti for sejr. Favoritten til den tomme borgmesterpost, Jan Ole Jakobsen (V), stiller op med et suverænt byrådsflertal bag sig, efter Venstre opslugte Borgerlisten Langeland i 2016.

Håbet er, at den politiske veteran Tonni Hansen kan bære valget hjem med flid og folketække. Han er formand i 3F i Sydfyn, og var indtil i foråret næstformand i SF, men trak sig tidligere i år fra posten for at hellige sig lokalpolitikken.

Borgmesterkontoret på Langeland er ikke ukendt territorie for ham, da han tidligere har været viceborgmester i kommunen.

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce