Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Alternativet fik et overraskende godt valg ved Folketingsvalget i 2015, og nu er spørgsmålet, om partiet kan gentage successen ved kommunalvalget i november.
Foto: Mathias Svold

Alternativet fik et overraskende godt valg ved Folketingsvalget i 2015, og nu er spørgsmålet, om partiet kan gentage successen ved kommunalvalget i november.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre-mands skift til Alternativet skabte mærkværdigt drama

Om tre måneder er der kommunalvalg. Politiken giver dig her et overblik over Alternativets lokale partiform, målsætning, og hvor de største kommunalpolitiske armlægninger vil foregå.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved det kommende kommunalvalg er Alternativets mærkesager miljø og klima og en udvidelse af demokratiet, som partiet kalder det.

Så mange poster har partiet i dag:

Borgmesterposter: 0

Rådmandsposter: 0

Byrådsmedlemmer: 8

Top-5 Alternativet-kommuner målt i procent fra folketingsvalget 2015:

  • København: 12,29 pct.
  • Frederiksberg: 9,6 pct.
  • Aarhus: 8,85 pct.
  • Samsø: 7,49 pct.
  • Svendborg: 6,74 pct.

Målsætning ved kommunalvalget 2017:

Det er første gang, at Alternativet stiller op til kommunal- og regionsvalg. Partiet satser på at blive bredt repræsenteret

i landet med mellem 12 og 15 byrådsmedlemmer. Partiet går efter en borgmesterpost i København og en rådmandspost i Aarhus.

3 kommunale sværdslag

Her er tre af de kommuner, hvor Alternativet kan gribe chancen og måske få en plads i byrådet.

  • Aarhus Kommune

En af de tungeste byrder under Alternativets kommunalvalgkamp hviler på Liv Gro Jensen og hendes 10 medkandidater i Aarhus. Alternativet har størst opbakning i byerne, og derfor bliver Aarhus en af partiets vigtigste kamppladser.

Målet er 4 pladser i byrådet og 1 rådmandspost.

I den seneste måling fra december står Alternativet til at få 2 medlemmer valgt ind i byrådet. Det er samme størrelse, som Radikale og SF har lige nu, hvorfor det kan blive op til den procentuelle størrelse og det efterfølgende spil inden for rådhusmurene, om Alternativet formår at stjæle den femte rådmandspost fra et af de to partier.

Liv Gro Jensen og co.s kandidaturer var ikke offentliggjort, da målingen kom, så afhængig af deres form kan meget ske. Lever partiet op til sin målsætning om 4 taburetter, vil partiet – med byrådets nuværende sammensætning – blive det tredjestørste.

  • Skanderborg Kommune

Jesper Arbo Frederiksen skal som Alternativets spidskandidat i Skanderborg vise, at partiet også kan få magt uden for de allerstørste byer. De rød-grønne partier er solidt repræsenteret i Skanderborg Byråd, så Alternativet har også en reel chance for at erobre i hvert fald én taburet.

Men de rød-grønne partiers spidskandidater er i modsætning til Jesper Arbo Frederiksen alle erfarne medlemmer af byrådet, hvorfor den nyslåede kandidat får brug for at slå sit navn fast, inden valgkampen begynder. Det har han da også allerede gjort ved at gå ind i kampen om Skanderborgs drikkevand.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved Liberal Alliances første kommunalvalg i 2009 fik partiet blot valgt en enkelt kandidat i hele landet. Det skrækscenario rammer nok ikke Alternativet, men skal partiet til gengæld af med titlen ’storbyparti', bliver mindre byer som Skanderborg afgørende.

  • Halsnæs Kommune

I januar udspillede der sig et mærkværdigt drama i Halsnæs, da et byrådsmedlem fra Venstre forlod kommunen, og partiet derfor måtte indkalde andensuppleant Qasam Nazir Ahmad.

Dramaet opstod, fordi Qasam Ahmad i 2014 gik fra Venstre til Alternativet. Således blev Ahmad et af de otte byrådsmedlemmer, Alternativet har på landsplan, selv om partiet ikke fandtes ved sidste kommunalvalg.

Med Qasam Ahmads uforudsete indtræden i byrådet ændrede magtfordelingen sig med et snuptag. Nu havde den røde og blå fløj præcis 10 medlemmer hver, mens alternativisten stod tilbage som en grøn joker, der ene mand kunne afgøre borgmesterposten.

Heldigvis for Venstre-borgmester Steen Hasselriis kan en borgmester i modsætning til en minister ikke væltes midt i en periode, medmindre der er tale om helt særlige tilfælde. Men Qasam Ahmad har endnu ikke givet nogen løfter om, hvem Alternativet vil pege på, når en ny borgmester skal findes efter valget til november.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden