Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Line Ørnes Søndergaard
Foto: Line Ørnes Søndergaard

Et par dage efter at to ledende embedsmænd mistede deres stilling og blev forflyttet på grund af deres ansvar i sagen om fiskerikvoter, blev Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen frataget ansvaret for fiskeri.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Absolut vild« kritik: Ministersvigt på stribe har gavnet rige fiskere

Rigsrevisionen retter en usædvanlig hård kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet og dermed skiftende ministres forvaltning af de danske fiskekvoter.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets mest velbjærgede fiskere har i årevis kunnet drage nytte af en elendig forvaltning af de profitable fiskekvoter.

I en længe ventet rapport, som Politiken er i besiddelse af, kritiserer Rigsrevisionen i særdeles hårde vendinger Miljø- og Fødevareministeriet for at begå en række fejl, der nu har ført til mistanke om en lang række alvorlige lovbrud begået af danske fiskere.

Et flertal i Folketinget har de seneste år ønsket et loft over, hvor mange fiskekvoter en fisker i Danmark må eje. Men ifølge Rigsrevisionen har »skiftende ministre« i en årrække ikke sikret, at den regel blev overholdt. Rigsrevisionen påpeger, at »helt almindelige administrative procedurer (...) har været ikkeeksisterende«.

Det lyder rystende, at det har kunnet foregå over så mange år

Konsekvensen er, at fiskere i mange tilfælde har kunnet overskride de kvotelofter, som man har fastsat i Danmark. Derudover har ministeriet ikke stoppet de kvotehandler, som har medført overskridelsen.

Fejlene har ført til, at Rigsrevisionen nu retter mistanke om »dokumentfalsk«, »stråmandsvirksomhed« og »brud på fiskeriloven« begået af fiskere i Danmark som følge af ministeriets fejl i sagen. Af rapporten fremgår det desuden, at Miljø- og Fødevareministeriet har meldt et ukendt antal fiskere til politiet.

Dokumentation:Se rapporten fra Rigsrevisionen her

I både Dansk Folkeparti og Enhedslisten kalder man sagen meget alvorlig.

»Jeg kan se, at det er meget alvorligt, men jeg vil gerne se, hvor alvorligt det er, inden jeg konkluderer noget«, forklarer fiskeriordfører Ib Poulsen (DF).

Enhedslistens fiskeriordfører, Søren Egge Rasmussen, kalder kritikken i rapporten »absolut vild«.

»Det er da endnu mere alvorligt, at det er noget, der har kunnet foregå over længere tid. Det kunne tyde på, at der er noget, der er fuldstændig bundråddent i det her system«, siger han.

Sagen er ualmindelig, og det er uhyre sjældent, at kontrolrapporter fra Rigsrevisionen på den måde føre til politianmeldelser. Det oplyses ikke, hvor mange penge de politianmeldte fiskere har tjent i forbindelse med de ulovlige handler.

Rigsrevisionen har undersøgt omgangen med fiskekvoter helt tilbage til 2002, hvor politikerne indførte de omsættelige kvoter. I løbet af de 15 år har 9 forskellige ministre haft ansvaret for fiskeriet.

Rigsrevisionen har ikke undersøgt, i hvilket omfang ministrene har været bekendt med mangelfuld kontrol. Men læser man rapporten, står det klart, at den mangelfulde kontrol har medført, at ministeriet har »videregivet forkerte oplysninger til Folketinget«, hvilket Rigsrevisionen finder »utilfredsstillende«.

Eksminister: Det er rystende

Tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S) er blandt de ministre, som har siddet for bordenden, mens problemerne har stået på. Hun forklarer til Politiken, at hun er overrasket og målløs over de nye oplysninger:

»Det lyder rystende, at det har kunnet foregå over så mange år. Det har været betroede medarbejdere, der har siddet med det her, så jeg er meget overrasket«.

Hvad tænker du om dit eget ansvar som minister?

»Det er jo det, der gør, at det bliver interessant at læse rapporten. Som jeg forstår konklusionen, har man fra politisk hold haft en intention, som ikke er blevet fulgt af embedsværket. Det er rystende i sig selv«.

Blev du orienteret om problemerne?

»Det kan jeg ikke kommentere her og nu«, siger Mette Gjerskov og henviser til, at et sådant svar kræver, at hun først undersøger sagen nærmere.

Allerede i 2015 opfordrede WWF Verdensnaturfonden Rigsrevisionen til at se nærmere på Danmarks administration og kontrol af fiskekvoteordningen. Mens Greenpeace samtidig politianmeldte flere fiskere samt den ansvarlige styrelse – NaturErhvervstyrelsen – for at bryde loven på området.

Under Rigsrevisionens gennemgang af sagen stødte man på en række problemer. Dels tog det lang tid at få centrale dokumenter udleveret, dels var flere af dem »bortkommet«, oplyste ministeriet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I den forbindelse skal Rigsrevisionen minde om, at ministeriet af egen drift skal udlevere alt det materiale, der er relevant for undersøgelsen«, skriver Rigsrevisionen i sin rapport.

Men det er ikke det eneste problem Rigsrevisionen er stødt på. I flere tilfælde har embedsmænd ikke registreret korrekt, når de har håndteret de kvotehandler, som danske fiskere har lavet.

»På grund af fejlregistreringer i ministeriets registre kan vi ikke vide, om vi har fået det fulde billede af de kvotehandler, som vi har gennemgået for perioden. Vi kan heller ikke garantere, at der ikke er flere fejlregistreringer i materialet end dem, vi har konstateret«, skriver Rigsrevisionen.

Centrale dokumenter mangler

I sidste uge kunne Politiken afsløre, at to ledende embedsmænd i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen mistede deres stilling og blev forflyttet på grund af deres ansvar i sagen.

Konkret er der tale om nu tidligere kontrol- og fiskeridirektør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen Anders Munk Jensen samt fiskerikontrolchef Mik Jensen.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen bekræftede efterfølgende over for Politiken, at de to ledende embedsmænd ikke længere skal have ansvar for fiskeri.

»Styrelsen kan bekræfte, at de to navngivne personer overgår til andre opgaver i Miljø- og Fødevareministeriet. Der er altså ikke tale om, at de pågældende personer bliver afskediget. Derudover kan vi ikke udtale os om konkrete personalesager«, lød det i et skriftligt svar fra styrelsen.

Oplysningen kom frem, et par dage før at miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V) blev frataget ansvaret for fiskeriet.

En del af forklaringen var ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet den kommende rapport fra Rigsrevisionen.

Miljø- og Fødevareministeriet har ikke ønsket at kommentere konklusionerne i Rigsrevisionens rapport og henviser til Udenrigsministeriet, som i sidste uge overtog ressortområdet. Heller ikke Udenrigsministeriet har ønsket at kommentere sagen før rapportens offentliggørelse onsdag. I hvilket omfang de alvorlige fejl vil få politiske konsekvenser, er endnu uvist.

Fiskeriordfører for DF Ib Poulsen har tidligere haft et anstrengt forhold til miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, fordi ministeren holdt oplysninger skjult for DF under forhandlinger til en ny fiskeripakke.

I sommer havde DF’s ordfører mistet tilliden til minister Esben Lunde Larsen, som stod til at blive fyret, inden han fik frataget fiskeriområdet. Om rapportens skrappe konklusioner alligevel skal have konsekvenser, siger Poulsen:

»Jeg skal have en snak med min ledelse om, om det egentlig er nok at fratage en minister sit ressortområde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Enhedslisten er fiskeriordfører Søren Egge Rasmussen utilfreds med, at Esben Lunde Larsen allerede er frataget ressortområdet, så han ikke står til regnskab i morgen, når rapporten offentliggøres.

»Esben Lunde Larsen bliver skånet fuldstændig, og det er ikke rimeligt«, siger han.

--------------

Rettelse: I en tidligere version blev Mette Gjerskov (S) omtalt som 'Miljø- og fødevareminister' i 2012. Hun var kun fødevareminister. Miljøminister var Ida Auken (dengang SF, i dag R).

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden