Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Mette Gjerskov (S) var miljø- og fødevareminister fra oktober 2011 til august 2013. (arkivfoto)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere miljø- og fødevareminister: Rigsrevisionens kritik er rystende

I en rapport som Rigsrevisionen har offentliggjort i dag, rettes der hård kritik af Miljø- og Fødevareministeriet. Tidligere mijø- og fødevareminister Mette Gjerskov (S) er rystet over kritikken, mens Henrik Høegh (V) som minister betragtede kritik fra organisationer på linje med al mulig anden kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det lyder rystende, at det har kunnet foregå over så mange år. Det har været betroede medarbejdere, der har siddet med det her, så jeg er meget overrasket«.

Sådan lyder tidligere miljø- og fødevareminister Mette Gjerskovs (S) reaktion på en endnu ikke offentliggjort rapport, hvor Rigsrevisionen udtaler hård kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoter fra 2002 og frem til i dag.

Mette Gjerskov vil endnu ikke kommentere på, om hun blev konfronteret med de store problemer, mens hun var i spidsen for ministeriet fra oktober 2011 til august 2013, men adspurgt om hun har et ansvar, siger hun:

»Det er jo det, der gør, at det bliver interessant at læse rapporten. Som jeg forstår konklusionen, har man fra politisk hold haft en intention, som ikke er blevet fulgt af embedsværket. Det er rystende i sig selv«.

I rapporten skriver Rigsrevisionen blandt andet, at »ministeriet har ikke haft de mest grundlæggende administrative forudsætninger for at kunne registrere kvotehandler og dermed kvoteejerskab korrekt«, og at »ministeriets indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har været mangelfuld, og at ministeriet på den baggrund har videregivet forkerte oplysninger til Folketinget«.

Ex-minister: Organisationer var utilfredse

Det forventes, at Statsrevisorerne offentliggør Rigsrevisionens rapport ved et pressemøde i eftermiddag omkring kl. 16.

En anden af de ministre, der har siddet med ansvaret i perioden, er Venstremanden Henrik Høegh, der var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri fra februar 2010 til oktober 2011.

Henrik Høegh, hvor stort et ansvar har du?

»Det må andre vurdere; det kan jeg ikke sætte værdier på. Som jeg husker det, er det jo ikke noget, der blev vedtaget i min ministertid, men selvfølgelig har man ansvaret for, hvad der foregår i ministeriet. Jeg har ikke styr på, hvornår de her ting er foregået«, forklarer Henrik Høegh, der ikke længere sidder i Folketinget, men er viceborgmester i Lolland Kommune.

Adspurgt, om han selv blev advaret om problemet, mens han sad som minister, svarer han:

»Vi havde jo løbende kontakt til både Danmarks Fiskeriforening og kystfiskerne, altså de mindre fiskefartøjer. Og der var en generel utilfredshed med måden, man i nullerne havde lavet de her muligheder for kvoteopkøb på. Men det betragtede jeg på linje med, når vi havde møder med landbruget, Greenpeace og DN (Danmarks Naturfredningsforening. Red). Så havde de jo også nogle faste kritikpunkter«.

Der kom 40-50 sager forbi hver dag

Han fortsætter:

»Jeg kan jo ikke garantere, for der kom 40-50 sager forbi hver dag, som jeg skulle skrive under på, men jeg husker ikke, at det var specielt oppe det her i den tid, jeg var der. Det kan godt være, at jeg har hørt det på møder med interesseorganisationer, at man har klaget over den måde, man kunne købe kvoter på fra de mindre fiskere, men som sådan blev det ikke politisk behandlet, mens jeg var der«.

Hvordan kan man sidde som minister uden at håndtere problemet?

»Man modtager næsten dagligt holdninger fra interesseorganisationer, som er imod en tidligere vedtaget politik. Det er ikke anstødssten til, at man så som minister går og ind og tilfredsstiller alle interesseorganisationer – det er jo umuligt«, svarer Henrik Høegh.

Politiken har også forsøgt at stille samme spørgsmål til Eva Kjer Hansen (V), der var miljø- og fødevareminister fra september 2007 til februar 2010 og igen fra juni 2015 til februar 2016. Hun ønskede ikke at kommentere på Rigsrevisionens rapport.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden