Foto: Per Folkver
Politik

Ministerium holdt afgørende oplysninger tilbage for politiet

Politiet og Folketinget blev forholdt centrale informationer i den årelange skandalesag om mangelfuld kontrol med dansk fiskeri.

Politik

Så sent som for få måneder siden kastede politiet håndklædet i ringen.

Nordjyllands Politi indstillede i januar i år efterforskningen af storfiskeren Henning Kjeldsen og hans kone, Birthe Kjeldsen, der var blevet politianmeldt for at have tilegnet sig flere fiskekvoter, end loven tillader.

Politiet lagde bl.a. vægt på, at embedsmændene i Naturerhvervsstyrelsen ikke mente, at der var sket noget strafbart.

Nye oplysninger viser dog, at politiet blev forholdt vigtige informationer om sagen. Ifølge Rigsrevisionen lå myndighederne nemlig inde med materiale, der indeholdt indikationer på ulovlig stråmandsvirksomhed i sagen. Oplysninger, der aldrig blev sendt til politiet.

Under efterforskningen kontaktede Miljø- og Fødevareministeriet Konkurrencestyrelsen for at få afklaret, om Henning Kjeldsen misbrugte en dominerende stilling på markedet. I de dokumenter, som ministeriet oversendte til Konkurrencestyrelsen, fremgik det i flere tilfælde, at der blev flyttet fisk mellem kuttere, der blev angivet at være ejet af den samme person, selv om det ikke var tilfældet.

Det mener Rigsrevisionen er en indikation på stråmandsvirksomhed.

Rigsrevisionen konkluderer desuden, at Henning Kjeldsen i flere tilfælde brød kvotereglerne. Det skete, selv om den daværende fiskerikontrolchef Mik Jensen fra Naturerhvervsstyrelsen i en DR-dokumentar fra 2015 forklarede, at Kjeldsen og hans familie ikke overtrådte loven, men derimod udnyttede et »kreativt hul«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henning Kjeldsen, men sagen medfører bred politisk kritik på Christiansborg.

»Det er ikke tilfredsstillende, og det skal der rettes op på. Vi skal have fundet alle fejlene i den her sag, hvor enkelte sidder på alt for meget magt i dansk fiskeri«, siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen.

Socialdemokratiet har samme opfattelse:

»Det er et mageløst eksempel på, at kvotekongerne har vundet hver eneste dag, fiskeriforvaltningen har sejlet rundt«, siger paritets fiskeriordfører, Simon Kollerup.

Vildledte politikere

Det står samtidig klart, at Folketinget har modtaget forkerte oplysninger under fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) ledelse.

I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg i oktober 2015 konkluderede ministeriet, at de såkaldte kvotekoncentrationsregler hverken var blevet overtrådt i Henning Kjeldsens tilfælde eller i andre sager. Men det er ikke korrekt, konkluderer Rigsrevisionen.

»Da det klart fremgår af ministeriets eget forvaltningssystem, at den pågældende fisker købte kvoter, som han ikke måtte, har ministeriet videregivet forkerte oplysninger«, skriver Rigsrevisionen.

Den kritik, der er kommet i dag, er sønderlemmende

Politiken ville gerne have interviewet Eva Kjer Hansen om sagen, men det ønskede den tidligere minister ikke.

Rigsrevisionens afsløringer har fået Miljø- og Fødevareministeriet til selv at politianmelde en række unavngivne fiskere. Det skyldes mistanke i flere sager om dokumentfalsk, overtrædelser af fiskeriloven og stråmandsvirksomhed.

Politianmeldelserne er elementer i den omsiggribende skandale om den særdeles mangelfulde kontrol med de lukrative fiskekvoter. En sag, der i går fik Folketingets statsrevisorer til at udtale deres skarpest mulige kritik og beskrive administrationen i særligt Naturerhvervstyrelsen som en »nærmest hidtil uset dårlig forvaltning«.

»Der er ikke et højere kritikniveau. Det er en ganske, ganske usædvanlig sag, som vi aldrig havde troet, at vi skulle komme til at behandle«, siger formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rigsrevisionens afdækning viser, at Miljø- og Fødevareministeriet reelt ikke har haft kontrol med fiskekvoterne i en årrække. Og selv om Folketinget har gjort det klart, at skiftende regeringer skulle sørge for, at fiskekvoterne ikke blev holdt på for få hænder, sidder 16 af de største industrifiskere i dag på to tredjedele af kvoterne.

Samtidig har kontrollen været særdeles mangelfuld, og helt almindelige administrative procedurer har helt frem til i dag været »ikke-eksisterende«. Som eksempel har flere af landets største fiskere fået dispensation til at overskride kvotelofterne, mens ministerierne har godkendt kvotehandler, der aldrig skulle have været godkendt. I et tilfælde godkendte ministeriet en kvotehandel, der gav en fisker en uretmæssig indtægt på cirka to millioner kroner i 2015 og 2016.

Tidligere ministre tavse

Sagen har allerede fået konsekvenser for to ledende embedsmænd i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Kontrol- og fiskeridirektør Anders Munk Jensen og fiskerikontrolchef Mik Jensen er blevet forflyttet til andre opgaver, som det formuleres.

Samtidig har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fået frataget ansvaret for hele fiskeriområdet, som er blevet lagt ind under ministerkollegaen Karen Ellemanns vinger.

Otte forskellige ministre har haft ansvaret for fiskeriområdet i perioden for Rigsrevisionens undersøgelse. Kun et absolut fåtal ønsker at udtale sig til Politiken om sagen.

Mette Gjerskov (S), der stod i spidsen for ministeriet fra oktober 2011 til august 2013, vil endnu ikke kommentere, om hun blev konfronteret med de store problemer i sin tid som minister, men kalder sagen »rystende«.

»Som jeg forstår konklusionen, har man fra politisk hold haft en intention, som ikke er blevet fulgt af embedsværket. Det er rystende i sig selv«, siger hun.

Heller ikke Venstres Henrik Høegh, der var fødevareminister fra februar 2010 til oktober 2011, vil vurdere sit eget ansvar i sagen.

»Det må andre vurdere. Det kan jeg ikke sætte værdier på. Som jeg husker det, er det jo ikke noget, der blev vedtaget i min ministertid, men selvfølgelig har man ansvaret for, hvad der foregår i ministeriet. Jeg har ikke styr på, hvornår de her ting er foregået«, siger Henrik Høegh, der ikke længere sidder i Folketinget, men er viceborgmester i Lolland Kommune.

Regeringen har nu bedt revisionsfirmaet Deloitte om at udarbejde en ekstern analyse af fiskeriforvaltningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Karen Ellemann, der er minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, lover at få styr på misbruget af kvotesystemet.

»Den kritik, der er kommet i dag, er sønderlemmende. Den er ikke til at misforstå. Vi har simpelthen ikke et velfungerende system i dag. Det er afgørende vigtigt for mig og afgørende vigtigt for Folketingets partier, at vi i fællesskab får etableret et holdbart system«, siger Karen Ellemann.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce