Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Per Folkver
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministerium holdt afgørende oplysninger tilbage for politiet

Politiet og Folketinget blev forholdt centrale informationer i den årelange skandalesag om mangelfuld kontrol med dansk fiskeri.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så sent som for få måneder siden kastede politiet håndklædet i ringen.

Nordjyllands Politi indstillede i januar i år efterforskningen af storfiskeren Henning Kjeldsen og hans kone, Birthe Kjeldsen, der var blevet politianmeldt for at have tilegnet sig flere fiskekvoter, end loven tillader.

Politiet lagde bl.a. vægt på, at embedsmændene i Naturerhvervsstyrelsen ikke mente, at der var sket noget strafbart.

Nye oplysninger viser dog, at politiet blev forholdt vigtige informationer om sagen. Ifølge Rigsrevisionen lå myndighederne nemlig inde med materiale, der indeholdt indikationer på ulovlig stråmandsvirksomhed i sagen. Oplysninger, der aldrig blev sendt til politiet.

Under efterforskningen kontaktede Miljø- og Fødevareministeriet Konkurrencestyrelsen for at få afklaret, om Henning Kjeldsen misbrugte en dominerende stilling på markedet. I de dokumenter, som ministeriet oversendte til Konkurrencestyrelsen, fremgik det i flere tilfælde, at der blev flyttet fisk mellem kuttere, der blev angivet at være ejet af den samme person, selv om det ikke var tilfældet.

Det mener Rigsrevisionen er en indikation på stråmandsvirksomhed.

Rigsrevisionen konkluderer desuden, at Henning Kjeldsen i flere tilfælde brød kvotereglerne. Det skete, selv om den daværende fiskerikontrolchef Mik Jensen fra Naturerhvervsstyrelsen i en DR-dokumentar fra 2015 forklarede, at Kjeldsen og hans familie ikke overtrådte loven, men derimod udnyttede et »kreativt hul«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henning Kjeldsen, men sagen medfører bred politisk kritik på Christiansborg.

»Det er ikke tilfredsstillende, og det skal der rettes op på. Vi skal have fundet alle fejlene i den her sag, hvor enkelte sidder på alt for meget magt i dansk fiskeri«, siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen.

Socialdemokratiet har samme opfattelse:

»Det er et mageløst eksempel på, at kvotekongerne har vundet hver eneste dag, fiskeriforvaltningen har sejlet rundt«, siger paritets fiskeriordfører, Simon Kollerup.

Vildledte politikere

Det står samtidig klart, at Folketinget har modtaget forkerte oplysninger under fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) ledelse.

I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg i oktober 2015 konkluderede ministeriet, at de såkaldte kvotekoncentrationsregler hverken var blevet overtrådt i Henning Kjeldsens tilfælde eller i andre sager. Men det er ikke korrekt, konkluderer Rigsrevisionen.

»Da det klart fremgår af ministeriets eget forvaltningssystem, at den pågældende fisker købte kvoter, som han ikke måtte, har ministeriet videregivet forkerte oplysninger«, skriver Rigsrevisionen.

Den kritik, der er kommet i dag, er sønderlemmende

Politiken ville gerne have interviewet Eva Kjer Hansen om sagen, men det ønskede den tidligere minister ikke.

Rigsrevisionens afsløringer har fået Miljø- og Fødevareministeriet til selv at politianmelde en række unavngivne fiskere. Det skyldes mistanke i flere sager om dokumentfalsk, overtrædelser af fiskeriloven og stråmandsvirksomhed.

Politianmeldelserne er elementer i den omsiggribende skandale om den særdeles mangelfulde kontrol med de lukrative fiskekvoter. En sag, der i går fik Folketingets statsrevisorer til at udtale deres skarpest mulige kritik og beskrive administrationen i særligt Naturerhvervstyrelsen som en »nærmest hidtil uset dårlig forvaltning«.

»Der er ikke et højere kritikniveau. Det er en ganske, ganske usædvanlig sag, som vi aldrig havde troet, at vi skulle komme til at behandle«, siger formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rigsrevisionens afdækning viser, at Miljø- og Fødevareministeriet reelt ikke har haft kontrol med fiskekvoterne i en årrække. Og selv om Folketinget har gjort det klart, at skiftende regeringer skulle sørge for, at fiskekvoterne ikke blev holdt på for få hænder, sidder 16 af de største industrifiskere i dag på to tredjedele af kvoterne.

Samtidig har kontrollen været særdeles mangelfuld, og helt almindelige administrative procedurer har helt frem til i dag været »ikke-eksisterende«. Som eksempel har flere af landets største fiskere fået dispensation til at overskride kvotelofterne, mens ministerierne har godkendt kvotehandler, der aldrig skulle have været godkendt. I et tilfælde godkendte ministeriet en kvotehandel, der gav en fisker en uretmæssig indtægt på cirka to millioner kroner i 2015 og 2016.

Tidligere ministre tavse

Sagen har allerede fået konsekvenser for to ledende embedsmænd i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen. Kontrol- og fiskeridirektør Anders Munk Jensen og fiskerikontrolchef Mik Jensen er blevet forflyttet til andre opgaver, som det formuleres.

Samtidig har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fået frataget ansvaret for hele fiskeriområdet, som er blevet lagt ind under ministerkollegaen Karen Ellemanns vinger.

Otte forskellige ministre har haft ansvaret for fiskeriområdet i perioden for Rigsrevisionens undersøgelse. Kun et absolut fåtal ønsker at udtale sig til Politiken om sagen.

Mette Gjerskov (S), der stod i spidsen for ministeriet fra oktober 2011 til august 2013, vil endnu ikke kommentere, om hun blev konfronteret med de store problemer i sin tid som minister, men kalder sagen »rystende«.

»Som jeg forstår konklusionen, har man fra politisk hold haft en intention, som ikke er blevet fulgt af embedsværket. Det er rystende i sig selv«, siger hun.

Heller ikke Venstres Henrik Høegh, der var fødevareminister fra februar 2010 til oktober 2011, vil vurdere sit eget ansvar i sagen.

»Det må andre vurdere. Det kan jeg ikke sætte værdier på. Som jeg husker det, er det jo ikke noget, der blev vedtaget i min ministertid, men selvfølgelig har man ansvaret for, hvad der foregår i ministeriet. Jeg har ikke styr på, hvornår de her ting er foregået«, siger Henrik Høegh, der ikke længere sidder i Folketinget, men er viceborgmester i Lolland Kommune.

Regeringen har nu bedt revisionsfirmaet Deloitte om at udarbejde en ekstern analyse af fiskeriforvaltningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Karen Ellemann, der er minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, lover at få styr på misbruget af kvotesystemet.

»Den kritik, der er kommet i dag, er sønderlemmende. Den er ikke til at misforstå. Vi har simpelthen ikke et velfungerende system i dag. Det er afgørende vigtigt for mig og afgørende vigtigt for Folketingets partier, at vi i fællesskab får etableret et holdbart system«, siger Karen Ellemann.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden