Karen Ellemann (V), der også er minister for ligestilling og nordisk samarbejde, har overtaget fiskeriet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
Foto: Hjerrild Melissa Kühn

Karen Ellemann (V), der også er minister for ligestilling og nordisk samarbejde, har overtaget fiskeriet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Politik

Fiskeriets nye minister efter skandalen: Nu søger jeg en ny styrelsesdirektør og fire nye kontorchefer

Karen Ellemann (V) skal etablere en ny fiskeristyrelse, der skal rydde op i den stærkt kritiserede forvaltning af fiskekvoter.

Politik

Regelsættet, der forvalter de omstridte fiskekvoter, er »mangelfuldt, nærmest ikke eksisterende«.

Og det bliver den største opgave for den nyudnævnte fiskeriminister Karen Ellemann (V) at rydde op i det kaos, som Rigsrevisionen i denne uge har påpeget og kritiseret i skarpe vendinger.

»Den her kritik er sønderlemmende, den er ikke til at misforstå. Vi har simpelthen ikke et velfungerende system i dag«, siger hun.

Skal systemet brydes helt ned og bygges op igen?

»Helt grundlæggende set er det fornuftigt, at man har omsættelige kvoter for at sikre, at Danmark - der er en del af en international fiskeriaftale - har fiskere, der fungerer, og som kan arbejde bæredygtigt både økonomisk og biologisk. Når vi så har de kvoter, så handler det om at have et erhverv, der selvfølgelig forstår, hvad regelsættet er, og som lever op til de regler«.

Da du tog over, var der to embedsmænd, som blev forflyttet. Hvor mange flere embedsmænd skal fyres eller flyttes?

»Jeg er nyudpeget fiskeriminister, og hele opbygningen af det her fiskeriministerium og dermed en ny fiskeristyrelse er aktivt i gang, og ja, det er korrekt, at det allerede har haft personalemæssige konsekvenser. Derudover kan jeg sige, at jeg søger en ny styrelsesdirektør, og jeg søger også fire kontorchefer«.

Når du siger, at du søger en ny styrelsesdirektør og fire kontorchefer, betyder det så, at du i virkeligheden udskifter hele ledelsen i det, der tidligere var fiskeristyrelsen?

»Det betyder i hvert fald, at jeg har til opgave at etablere en ny fiskeristyrelse, fordi jeg som fiskeriminister har behov for, at der er en velfungerende styrelse med en stærk ledelse«.

Det er en meget voldsom kritik. Skal der slet ikke placeres et ansvar blandt embedsmænd eller tidligere ministre?

»Jeg er fuldstændig enig med dig i, at det er en voldsom kritik, og den er ikke til at misforstå. Og ja, det har jo også haft konsekvenser allerede og fremadrettet er vi meget, meget bevidste om det politiske ansvar vi har hver især for at hele setuppet omkring, hvordan regler forstås og fortolkes og frem for alt forvaltes er i orden«.

Men den eneste konsekvens har været, at nogle embedsmænd er blevet flyttet til noget andet arbejde. Skal der ikke placeres et reelt ansvar for en så alvorlig sag?

»Jeg er ikke enig med dig i, at der bare er nogen, der er blevet flyttet. Der er kommet en ny minister på området, og der er foretaget politianmeldelser, så jeg synes i høj grad, der bliver draget handlinger ud af de meget skarpe kritikpunkter, der er rejst i beretningen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce