Politik

Regeringen klar med skatteudspil: 3 millioner danskere får flere penge mellem hænderne og billigere biler

Fortrolige dokumenter afslører, hvordan regeringen vil sænke danskernes skat. Billigere biler, lavere skat på arbejde og hurtigere lettelse af topskatten er på bordet.

Politik

Med et nyt og længe ventet skatteudspil vil regeringen lette skatter og afgifter for op mod 22 mia. kr.

Det fremgår af interne regeringsdokumenter, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Regeringen lægger op til helt at skrotte loftet over beskæftigelsesfradraget og indføre et nyt jobfradrag. De ændringer forventes at sænke skatten på den sidst tjente krone med 2,7 pct.-point, ligesom det vil betyde, at danskere i den lavere ende af indkomstskalaen kan slippe op mod 4.000 kr. biligere om året, viser beregninger sendt mellem flere ministerier.

Planen betyder også, at danskerne kan få billigere hushjælp. Det har længe været diskuteret, om det såkaldte håndværkerfradrag skulle skrottes, men regeringen vil gøre skattefradraget permanent og som noget nyt målrette det serviceydelser.

Billigere biler til danskerne har længe været en mærkesag for særligt Liberal Alliance, og ifølge regeringens egne dokumenter vil man indføre én fælles beskatning på 100 pct. på alle privatbiler. Derudover lægger regeringen op til at stryge udligningsskatten på store pensionsudbetalinger. I alt vil flere end 20.000 danskere få mere ud af at tage et arbejde, visere beregninger fra regeringen.

DF får nøgleposition

Politiken har bedt flere økonomer gennemgå oplysningerne i regeringsdokumenterne. Det er særligt borgere fra den øverste ende af indkomstskalaen, som får gavn af udspillet. Særligt på grund af fjernelsen af loftet over beskæftigelsesfradraget og sænkelsen af registreringsafgiften, lyder vurderingen.

De kommende skatteforhandlinger bliver centrale i efteråret, hvor Dansk Folkeparti får en nøgleposition. DF-formand Kristian Thulesen Dahl er blevet tæt orienteret om regeringens planer af regeringens topministre.

Det helt store drama blev dog elimineret tidligere på måneden, da regeringen droppede sine planer om lavere topskat. I stedet vil regeringen dog spille ud med en fremrykning af den planlagte hævelse af topskattegrænsen, så færre danskere skal betale topskat allerede fra næste år. Trods tidligere armlægning er DF ikke skræmt af den plan.

»Vi vil sådan set gerne være med til at sænke skattetrykket. Hvis vi skal det, vil vi gerne gøre det i bunden i form af jobfradraget. Fremrykkelsen af den højere topskattegrænse er ikke et ønske, vi har, men nu har regeringen fremlagt det, og så må vi se, hvordan det lander i forbindelse med forhandlingerne«, siger DF’s finansordfører, René Christensen.

Ifølge regeringens egne beregninger vil udspillet samlet set berøre 3 millioner danskere. Regningen skal betales på flere måder. Regeringen vil bruge op mod 14 mia. kr. fra det økonomiske råderum og hente penge fra den såkaldte jobreform I, hvormed man indførte integrationsydelsen, kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen.

De sidste penge skal findes via forskellige finansieringsinitiativer, som ifølge Politikens oplysninger vil ligne dem fra V-regeringens såkaldte helhedsplan, hvor der var planer om en lavere børnecheck, afskaffelse af grøn check og SU-besparelser. Det betyder, at der kan sendes en endnu ukendt regning den anden vej.

Socialdemokratiet er kritisk over for flere dele af skattepakken: »Det er ikke den kur for Danmark, som vi har behov for. Fjerner man loftet over beskæftigelsesfradraget, er det i praksis den topskattelettelse, som Liberal Alliance ikke kunne få, men som de nu forsøger at indføre ad bagdøren. Det er helt absurd«, siger finansordfører Benny Engelbrecht.

Politiken har forelagt oplysningerne for finansminister Kristian Jensen, men det havde han »ingen kommentarer til«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce