Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Hvis Danmark er i krig, er du som værnepligtig forpligtet til at forsvare landet både herhjemme og i udlandet«, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).
Arkivfoto: Gregers Thyco/POLFOTO

»Hvis Danmark er i krig, er du som værnepligtig forpligtet til at forsvare landet både herhjemme og i udlandet«, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF og K: Danskere med kun en værnepligtsuddannelse skal tvinges i krig i tilfælde af russisk aggression

DF og K ønsker at udvide værnepligten betragteligt. De er åbne over for, at soldaterne tvangsudsendes som forsvar mod et mulig russisk angreb.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere med en værnepligtsuddannelse skal i fremtiden kunne tvangsudsendes, hvis Rusland går til angreb i Baltikum. Det mener Dansk Folkeparti og Konservative, der ønsker at genoplive dele af mobiliseringsforsvaret fra den kolde krig.

Begge partier har op til de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig foreslået en betragtelig udvidelse af værnepligtens styrke og ansvarsområde.

Forsvarsordfører Marie Krarup (DF) siger, at vi stadig skal have en kerne af fastansatte soldater, der med kort varsel kan sendes på internationale missioner.

»Men vi skal også opbygge en styrke af reservesoldater og tidligere værnepligtige, der kan løse opgaver både herhjemme og omkring Østersøen«, siger hun.

Dansk Folkeparti ønsker at udvide antallet af værnepligtige til omkring 10.000 soldater, der skal gøre tjeneste i 8-12 måneder. Det ligger tæt på Konservatives ønske om at fordoble antallet fra de nuværende 4.300 indkaldte om året og forlænge tjenestetiden fra 4 til 8 måneder.

Men hvis de ikke får ny træning umiddelbart før en sådan udsendelse, vil effektiviteten blive derefter og tabene forfærdelige

Adspurgt, om hun mener, at man skal kunne genindkalde værnepligtige og tvangsudsende dem til krigstjeneste i Baltikum, svarer Marie Krarup ja.

»Hvis Danmark er i krig, er du som værnepligtig forpligtet til at forsvare landet både herhjemme og i udlandet. Men inden har de jo gennemført en grundig militær uddannelse«, siger Marie Krarup.

Heller ikke Konservative udelukker, at danske soldater med kun en værnepligtsuddannelse bag sig skal kunne tvinges i krig for at støtte vores allierede i Østersøen i tilfælde af russisk aggression. Forsvarsordfører Rasmus Jarlov peger på, at mange danske soldater i Afghanistan også kun havde en 12-måneders uddannelse bag sig, men stadig blev rost for deres faglige niveau.

»Selv i en krigssituation skal vi dog langt ud, før vi vil sende værnepligtige til Baltikum. Men i yderste nødstilfælde skal det være muligt at tvinge dem, ja«.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har givet udtryk for, at forsvaret i det kommende forlig vil få et økonomisk løft. Han vil dog ikke udtale sig om, hvorvidt det vil indebære en styrkelse af værnepligten, eller forholde sig til muligheden for at udsende værnepligtige.

Selv om grundloven tillader, at staten kan tvangsudskrive soldater til fædrelandets forsvar både ude og hjemme, vækker ideen opsigt hos flere forsvarseksperter.

Centerleder ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet Henrik Breitenbauch, kalder udmeldingerne »meget usædvanlige«. Han mener, at diskussionen afspejler opfattelsen af Rusland som en øget trussel.

Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, vurderer, at hvis et Nato-land kom under angreb fra Rusland, så er der tale om en eksistentiel trussel. Og så kan det være nødvendigt at sende værnepligtige af sted, for at vi kan leve op til vores forpligtelser.

»Men hvis de ikke får ny træning umiddelbart før en sådan udsendelse, vil effektiviteten blive derefter og tabene forfærdelige«, siger Peter Viggo Jakobsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden