Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale trækker støtte til Konservative på Frederiksberg

Efter 24 års samarbejde vil Radikale Venstre på Frederiksberg ikke længere pege på en konservativ borgmester, men vil derimod gå i koalition med partierne til venstre for midten.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frederiksbergs konservative borgmester, Jørgen Glenthøj, kommer ikke til at få opbakning fra Radikale Venstre ved kommunalvalget. Partiet har ellers samarbejdet med de konservative i 24 år, men det er slut nu, har de radikales spidskandidat på Frederiksberg, Lone Loklindt, her til morgen meddelt borgmesteren.

»Vi synes, at der er behov for en ny orientering af politikken. Derfor har vi haft en grundig intern proces, hvor vi er blevet enige om, at vores sigtemål er meget mere foreneligt med Socialdemokratiet og resten af centrum-venstre end med Konservative og resten af blå blok«, siger Lone Loklindt.

Radikale Venstre vil derfor ved kommunalvalget til november gå i samarbejde med Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet.

»Vi har haft et udmærket samarbejde med Konservative, men i den seneste periode synes vi ikke, at det er os, der har rykket os, men Konservative, der har trukket sig længere og længere ud på højrefløjen. Der er ikke tilstrækkeligt fremsyn med hensyn til den grønne dagsorden og til sikring af vores fremtid, når det gælder børn og uddannelse, samtidig med at blokpolitikken i den seneste periode er blevet massiv«, siger Lone Loklindt.

Rokker ikke ved blåt flertal

Konservative sidder i dag sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre på 16 ud af kommunalbestyrelsens 25 pladser.

Radikale har i dag kun et enkelt mandat i kommunalbestyrelsen, og derfor vil partiets brud med blå blok ikke rokke ved det blå flertal, medmindre kommunalvalget til november kommer til at give flere taburetter til rød blok.

Der er ikke tilstrækkeligt fremsyn med hensyn til den grønne dagsorden og til sikring af vores fremtid, når det gælder børn og uddannelse, samtidig med at blokpolitikken i den seneste periode er blevet massiv

Adspurgt hvorvidt partiet ikke risikerer at miste en vigtig del af sin indflydelse ved nu at gå i valgforbund med mindretalspartierne, svarer Lone Loklindt:

»Som det er nu, synes vi, at mindretallet har meget lidt indflydelse, og det er selvfølgelig en risiko, men den er vi villige til at løbe, for vi synes, at der er behov for forandring. Det sker bedst med et nyt flertal, og som Radikale vil vi altid søge mest mulig indflydelse«.

Borgmester: Det er Radikale, der har bevæget sig

Beslutningen ærgrer borgmester Jørgen Glenthøj.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at de radikale ændrer den mangeårige politiske kurs, som for dem har skabt mange gode resultater og sikret partiet stor indflydelse«, siger den konservative borgmester.

Han kan ikke genkende Radikale Venstres oplevelse af, at der skulle være kommet mere blokpolitik.

»Vi har på den borgerlige side hele tiden gået efter brede samarbejder. Vi er jo enige om 90 procent af alt, hvad der foregår i kommunalbestyrelsen og har brede afstemninger bag hvert forslag. Så jeg kan simpelthen ikke genkende det billede, der tegnes af, at der bliver ført blokpolitik. Vi har haft et fantastisk godt samarbejde, hvor de radikale har bakket op hele vejen og i alle de beslutninger, der har været«, siger Jørgen Glenthøj, der mener, at det er Radikale, der har foretaget et »kursskifte«.

»Spørgsmålet er vel også, om det er alle de radikale stemmer på Frederiksberg, der kan se sig i den beslutning«, tilføjer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hver tredje vælger på Frederiksberg er ny

Selv om Konservative og den borgerlige fløj lige nu ser ud til at beholde sit flertal, kan meget nå at ændre sig ved det kommende kommunalvalg.

Ifølge helt nye tal fra Kommunernes Landsforenings (KL) nyhedsbrev Momentum er Frederiksberg den kommune i landet, der har allerflest nye vælgere. Ikke mindre end hver tredje vælger, 33,9 procent, på Frederiksberg er ny, enten fordi vedkommende er fyldt 18 siden sidste kommunalvalg, er flyttet til fra en anden kommune, eller fordi de er indvandrere.

Jeg kan simpelthen ikke genkende det billede, der tegnes af, at der bliver ført blokpolitik

Adspurgt om Jørgen Glenthøj frygter, at de mange nye vælgere kan få bringe hans borgmesterpost i fare, svarer han:

»Vi er vant til at få nye vælgere, fordi vi er en uddannelsesby, og derudover bliver det en beslutning, som borgerne selvfølgelig skal tage. Vi er i en rigtig god og positiv udvikling. Vi har en tilgang, der hedder, at vi ønsker at føre en bæredygtig politik, økonomisk, socialt, miljømæssigt og kulturelt. Det giver næsten sig selv, at det favner også bredt«, siger borgmester Jørgen Glenthøj.

Opdateret klokken 11.13 med borgmester Jørgen Glenthøjs (K) kommentarer.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden