I Dansk Folkeparti tog man bladet fra munden og udpegede eksempelvis SU som et af de områder, som partiet gerne så beskåret for de personer, der kommer til Danmark. Arkivfoto
Foto: Jens Dresling

I Dansk Folkeparti tog man bladet fra munden og udpegede eksempelvis SU som et af de områder, som partiet gerne så beskåret for de personer, der kommer til Danmark. Arkivfoto

Politik

Før slaget om skatten: Regeringen og DF kigger på udlændinges SU

Ingen ved endnu, hvor man skal finde 15 mia. kroner til lavere skat. DF vil gøre skattereform mindre og have udlændinge til at betale for en del af det.

Politik

Positionerne er på sin vis de samme som for en uge siden. Regeringen vil lette skatter og afgifter for 23 mia. kroner. Lavere afgift på særligt dyre biler og et skrottet loft over beskæftigelsesfradrag er ikke just Dansk Folkepartis kop te.

Alligevel er spørgsmålet ikke, om de to parter når hinanden. Det skal de nok. Spørgsmålet er snarere, hvor stor aftalen bliver, og hvem der skal betale for den?

DF har fra begyndelsen lagt afstand til størrelsen på reformen. 23 mia. kroner lyder af et voldsomt stort tal, har det lydt fra formand Kristian Thulesen Dahl.

Det hjælper ikke meget, at den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen har nævnt, at visse tiltag vil gøre det lettere at købe en Lamborghini, hvis man nu går og overvejer det. I særligt Venstre og Liberal Alliance er der stor frustration over den udmelding, fordi det har været med til at sende regeringen ud af starthullerne med et skævt og forkert afsæt, føler man.

Ud af de 23 mia. kroner skal man ifølge regeringens plan finde 15 mia. Men hvor pengene skal komme fra, er man langt mere tavs om

Tirsdag kom det frem, at det samlede udspil vil øge uligheden på bekostning af dem, der har mindst i samfundet, og beregninger fra Finansministeriets egne skuffer viser ifølge kritikere, at man først og fremmest belønner de højestlønnede og ikke – som regeringen har slået fast – dem i den lave ende af indkomstskalaen.

15 mia. kroner skal findes

Ud af de 23 mia. kroner skal man ifølge regeringens plan finde 15 mia., fordi planen er selvfinansierende for 8 mia. kroner.

Men hvor pengene skal komme fra, er man langt mere tavs om. Regeringen har selv peget på optjeningsprincipper på forskellige sociale ydelser, men ikke nærmere specificeret, hvad det præcis dækker over.

Ifølge flere regeringskilder vil man undersøge, hvordan man over en bred kam kan skære i udlændinges velfærdsydelser, men det vides endnu ikke i, hvilket omfang og hvor præcis der skal skæres.

I Dansk Folkeparti tog man bladet fra munden og udpegede eksempelvis SU som et af de områder, som partiet gerne så beskåret for de personer, der kommer til Danmark.

Et forslag, som man ikke på forhånd afviser i regeringen, lyder det fra centrale kilder. Her påpeger man dog, at det ikke er – og har været – planen selv at bringe SU’en i spil nu, og fra regeringskontorerne bemærker man da også, at der er et bredt SU-forlig, som varer til og med 2018.

Det forlig afholdt dog ikke regeringen fra sidste år i august at spille ud med en markant ændring af SU-systemet. Nemlig i den såkaldte helhedsplan. Her foreslog regeringen, at SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver skulle udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten.

»Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vores nordiske nabolande. Samtidig er vores SU-system under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte. Der er derfor behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtig mod pres udefra ...«, lød det blandt andet i forslaget.

Integrationsydelse kan være i spil

Helhedsplanen blev som bekendt ikke til noget, fordi Liberal Alliance insisterede på at få topskattelettelser med, mens DF ikke ville forhandle om topskattelettelser.

Forslaget om SU-besparelser mødte dog også modstand i både forligskredsen og befolkningen. Og efter et regeringsseminar i V-LA-K-regeringen i januar i år meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud, at planen om en reform af SU’en foreløbig blev sat på pause.

»Vi opererer ikke umiddelbart med, at vi skal diskutere SU i 2017«, lød det fra statsministeren.

Et bud er, at Dansk Folkeparti vil bide mærke i ordet »umiddelbart« i den første citatbid fra statsministeren.

Andre byttehandler kan også komme i spil, såsom en lavere integrationsydelse og flere penge til velfærd. DF ser gerne, at kravet om en produktivitetsstigning på 2 pct. om året på sygehusenes budgetter annulleres.

Og efter at Socialdemokratiet i denne uge meddelte, at partiet også ønsker det annulleret allerede næste år, er den mulighed rykket et skridt nærmere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce