Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I Dansk Folkeparti tog man bladet fra munden og udpegede eksempelvis SU som et af de områder, som partiet gerne så beskåret for de personer, der kommer til Danmark. Arkivfoto
Foto: Jens Dresling

I Dansk Folkeparti tog man bladet fra munden og udpegede eksempelvis SU som et af de områder, som partiet gerne så beskåret for de personer, der kommer til Danmark. Arkivfoto

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før slaget om skatten: Regeringen og DF kigger på udlændinges SU

Ingen ved endnu, hvor man skal finde 15 mia. kroner til lavere skat. DF vil gøre skattereform mindre og have udlændinge til at betale for en del af det.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Positionerne er på sin vis de samme som for en uge siden. Regeringen vil lette skatter og afgifter for 23 mia. kroner. Lavere afgift på særligt dyre biler og et skrottet loft over beskæftigelsesfradrag er ikke just Dansk Folkepartis kop te.

Alligevel er spørgsmålet ikke, om de to parter når hinanden. Det skal de nok. Spørgsmålet er snarere, hvor stor aftalen bliver, og hvem der skal betale for den?

DF har fra begyndelsen lagt afstand til størrelsen på reformen. 23 mia. kroner lyder af et voldsomt stort tal, har det lydt fra formand Kristian Thulesen Dahl.

Det hjælper ikke meget, at den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen har nævnt, at visse tiltag vil gøre det lettere at købe en Lamborghini, hvis man nu går og overvejer det. I særligt Venstre og Liberal Alliance er der stor frustration over den udmelding, fordi det har været med til at sende regeringen ud af starthullerne med et skævt og forkert afsæt, føler man.

Ud af de 23 mia. kroner skal man ifølge regeringens plan finde 15 mia. Men hvor pengene skal komme fra, er man langt mere tavs om

Tirsdag kom det frem, at det samlede udspil vil øge uligheden på bekostning af dem, der har mindst i samfundet, og beregninger fra Finansministeriets egne skuffer viser ifølge kritikere, at man først og fremmest belønner de højestlønnede og ikke – som regeringen har slået fast – dem i den lave ende af indkomstskalaen.

15 mia. kroner skal findes

Ud af de 23 mia. kroner skal man ifølge regeringens plan finde 15 mia., fordi planen er selvfinansierende for 8 mia. kroner.

Men hvor pengene skal komme fra, er man langt mere tavs om. Regeringen har selv peget på optjeningsprincipper på forskellige sociale ydelser, men ikke nærmere specificeret, hvad det præcis dækker over.

Ifølge flere regeringskilder vil man undersøge, hvordan man over en bred kam kan skære i udlændinges velfærdsydelser, men det vides endnu ikke i, hvilket omfang og hvor præcis der skal skæres.

I Dansk Folkeparti tog man bladet fra munden og udpegede eksempelvis SU som et af de områder, som partiet gerne så beskåret for de personer, der kommer til Danmark.

Et forslag, som man ikke på forhånd afviser i regeringen, lyder det fra centrale kilder. Her påpeger man dog, at det ikke er – og har været – planen selv at bringe SU’en i spil nu, og fra regeringskontorerne bemærker man da også, at der er et bredt SU-forlig, som varer til og med 2018.

Det forlig afholdt dog ikke regeringen fra sidste år i august at spille ud med en markant ændring af SU-systemet. Nemlig i den såkaldte helhedsplan. Her foreslog regeringen, at SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver skulle udgøre halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed fra staten.

»Det danske SU-system er mere generøst end tilsvarende ordninger i andre lande, herunder i vores nordiske nabolande. Samtidig er vores SU-system under pres fra et stigende antal udlændinge, der søger den danske uddannelsesstøtte. Der er derfor behov for at gøre SU-systemet mere modstandsdygtig mod pres udefra ...«, lød det blandt andet i forslaget.

Integrationsydelse kan være i spil

Helhedsplanen blev som bekendt ikke til noget, fordi Liberal Alliance insisterede på at få topskattelettelser med, mens DF ikke ville forhandle om topskattelettelser.

Forslaget om SU-besparelser mødte dog også modstand i både forligskredsen og befolkningen. Og efter et regeringsseminar i V-LA-K-regeringen i januar i år meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud, at planen om en reform af SU’en foreløbig blev sat på pause.

»Vi opererer ikke umiddelbart med, at vi skal diskutere SU i 2017«, lød det fra statsministeren.

Et bud er, at Dansk Folkeparti vil bide mærke i ordet »umiddelbart« i den første citatbid fra statsministeren.

Andre byttehandler kan også komme i spil, såsom en lavere integrationsydelse og flere penge til velfærd. DF ser gerne, at kravet om en produktivitetsstigning på 2 pct. om året på sygehusenes budgetter annulleres.

Og efter at Socialdemokratiet i denne uge meddelte, at partiet også ønsker det annulleret allerede næste år, er den mulighed rykket et skridt nærmere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden