Politik

Presset stiger på Dansk Folkeparti for at sikre flere penge til sygehusene

SF vil samle flertal uden om regeringen for at sløjfe produktivitetskravet. Dansk Folkeparti afventer finanslovsforhandlinger.

Politik

Kort før forhandlingerne om næste års finanslov bliver der lagt yderligere pres på Dansk Folkeparti i spørgsmålet om det omstridte produktivitetskrav på landets sygehuse.

Med et ændringsforslag til finansloven forsøger SF nu at skabe et flertal uden om regeringen, der skal tvinge den til at afsætte flere penge til sygehusene allerede i 2018.

Partiet vil både kompensere regionerne for produktivitetskravet i 2018, der betyder besparelser på omkring 1,3 milliarder kroner, og vil derudover pålægge regeringen at udvikle et nyt system for effektiviseringer, inden den næste aftale om regionernes økonomi skal laves i maj næste år.

»Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har sagt, at de er klar til at lægge toprocentskravet i graven, og nu er der en mulighed for, at vi kan samles om det og bringe regeringen i mindretal. Det vil være godt, for det vil give flere penge til velfærd. Men det er også en mulighed for os allesammen for at markere, at forbedringer på vores sygehuse står klart over markante skattelettelser til de få«, siger formand Pia Olsen Dyhr.

Netop produktivitetskravet, der betyder, at sygehusene skal effektivisere for to procent hvert år, har de seneste mange måneder været en politisk kastebold. Tilbage i marts var det Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl, der krævede det afskaffet.

»I første omgang er det et krav, vi har til regeringens forhandlinger med regionerne i foråret. Får de det ikke på plads der, så tager vi det op ved finansloven til efteråret«, sagde han dengang til TV 2.

DF vil have aftale for 2018

I maj var det DF og SF, der i samarbejde forsøgte at lægge pres på regeringen ved at bringe et forslag om en afskaffelse til afstemning i Folketinget. Men dengang bakkede Socialdemokratiet ikke op, og der var derfor ikke noget flertal.

I mellemtiden har Socialdemokratiet imidlertid ændret holdning og vil nu gerne afskaffe kravet allerede fra 2018, lød det i sidste uge fra formand Mette Frederiksen.

Det fik Dansk Folkeparti til at være mere ulden i sine udmeldinger. Fordi aftalerne om regionernes økonomi nu er lavet i en version, hvor kravet består, er det for sent at ændre på noget allerede fra næste år, sagde finansordfører René Christensen til Altinget sidste uge.

Pia Olsen Dyhr forventer, at både S og DF bakker op om forslaget.

»Jeg vil stille mig meget undrende, hvis de ikke gør«, siger hun.

René Christensen vil ikke forholde sig direkte til forslaget, fordi Dansk Folkepartis førsteprioritet er at droppe kravet og få en helt ny model for effektiviseringer på plads i forbindelse med de snarlige finanslovsforhandlinger. Han peger på, at regionerne har sagt, at de kan leve med usikkerheden, så længe kravet fjernes.

»2018 er realistisk, og det er det, vi vil kæmpe for«, siger han og tilføjer om SF’s forslag: »Hvis det skulle vise sig, at det ikke kan lade sig gøre, står vi med en ny situation. Der kommer et forslag her, og det må vi så forholde os til, men det er ikke vores udgangspunkt«.

I S mener finansordfører Benny Engelbrecht også, at det er for tidligt at diskutere ændringsforslag, når der endnu ikke ligger en aftale klar om næste års finanslov. Men holdningen til produktivitetskravet er uændret siden sidste melding, lover han:

»Vi har tydeligt indikeret, at vi ikke ønsker, at der skal være et krav fra næste år«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Økonom: Godt med eftersyn

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, der er professor i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, mener også, det er på tide at give produktivitetskravet et eftersyn.

»Det er hele tiden en balance mellem virkning og bivirkninger, og jeg mener, at balancen er tippet«, siger han.

Problemet består blandt andet i, at rammerne kan føre til lidt for kreative løsninger, når bevillingerne er små.

»Du begynder at lave nogle ting, som måske ikke giver den store værdi for patienten. Det kan være, at du tager et ambulant besøg og deler det op på flere ambulante besøg, hvor du får lavet én ting ad gangen, fordi så kan det i en produktivitetsmæssig sammenhæng se ud som om, du laver en masse. Man begynder at lave aktivitet for aktivitetens skyld i stedet for at forholde sig til indholdet«, siger han.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil afvente det arbejde, der er i gang:

»Vi skal være bedre til at understøtte mest mulig kvalitet for sundhedskronerne, og jeg vil bestemt ikke afvise, at det kan komme på tale at justere på eller måske helt afskaffe produktivitetskravet, men i første omgang afventer vi resultaterne af den styringsgennemgang, der allerede er sat i gang«, siger hun i en skriftlig kommentar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce