Originalfoto:: Nanna Navntoft
Politik

Regeringen beskyldes for ny talfinte i jagten på skattelettelser

Regeringen bruger 2 milliarder kroner mere fra statens opsparede økonomiske råderum på skattelettelser, end den selv siger, påpeger økonomer. DF kalder regeringens udlægning »faktuelt forkert«.

Politik

Regeringen møder på ny hård kritik for regnestykket, der skal give danskere skattelettelser for milliarder i de kommende år.

Ifølge to økonomer, der er dykket ned i regeringens eget baggrundsmateriale for de foreslåede reformer på skatte- og erhvervsområdet, tager regeringen nemlig en noget større bid, end den selv siger, af det såkaldte økonomiske råderum. Det er statens opsparing på baggrund af skiftende regeringers reformer, og penge, som derfor frit kan bruges af et politisk flertal uden at skulle lave nye besparelser.

Torsdag i sidste uge fremlagde regeringen, hvordan man vil finde 17 milliarder kroner om året fra 2025 til skattelettelser og en erhvervsreform. Her fortalte finansminister Kristian Jensen (V), at regeringen vil tage 7,75 milliarder kroner fra råderummet til skattelettelserne.

Men ifølge de to økonomer viser regeringens egne tal, at der er tale om 2 milliarder kroner mere.

»Man må læse det, regeringen selv skriver sådan, at det reelt er 9,75 milliarder kroner og ikke 7,75 milliarder kroner af finansieringen til skattelettelser i 2025, der hentes i råderummet«, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Det er Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos, enig i.

»Min vurdering er, at der trækkes 9,75 milliarder kroner fra råderummet til skattereformen«, siger han.

Når der reelt er tale om 2 milliarder kroner mere, end regeringen selv har sagt, skyldes det, at de 2 milliarder blot har været på en lille omvej, inden de er nået frem til at finansiere skattelettelser og erhvervsudspil. Regeringen tager nemlig 2 mia. kroner fra det offentlige forbrug på overførselsområdet for at finansiere sine reformer, men sender herefter nye 2 milliarder kroner fra råderummet til at udfylde hullet på det offentlige forbrug.

Så lyder det, som om der pludselig er kommet flere penge, men det er der ikke

På den måde er de 2 milliarder ekstra fra råderummet altså ad omveje landet i pakken med skattelettelser.

»Man sparer først 2 milliarder, og så siger man, at dem vil man ikke spare alligevel. Hvorfor man lige har stillet det sådan op, det forstår jeg ikke«, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Et nyt »øget manøvrerum«

Regeringen selv kalder metoden »øget manøvrerum«.

»Det, synes jeg, er en mærkelig betegnelse. Manøvrerummet er opstået ved, at man først fjerner noget offentligt forbrug og så beslutter alligevel ikke at fjerne det. Det ikke-fjernede kaldes for manøvrerum. Så lyder det, som om der pludselig er kommet flere penge, men det er der ikke«, siger økonomiprofessoren.

Socialdemokratiet beskylder regeringen for at forsøge at dække over, at man hellere vil bruge penge på skattelettelser end velfærd.

DF: Vi spilder jo tiden

Og hos regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, er den nye polemik om regeringens finansiering af de store reformer en kilde til yderligere irritation, efter at det i sidste uge kom frem, at det ikke er HK’eren, der får den procentvis største skattelettelse, som regeringen sagde, men derimod direktøren.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, kalder det »faktuelt forkert«, at finansminister Kristian Jensen (V) torsdag fortalte, at der ’kun’ ville blive taget 7,75 milliarder kroner fra råderummet i 2025.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er jeg irriteret over. Det gør, at vi bruger vores politiske kapital til noget forkert. I stedet for at diskutere indhold og hvor vi skal hen, så skal vi diskutere, om det, vi får at vide, er rigtigt, og det er jo dræbende at bruge sin tid på det«, siger René Christensen.

Kristian Jensen afviser kritikken

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser pure, at man bruger 2 milliarder mere fra råderummet på skattelettelser, end regeringen selv siger.

»Vi har nogle besparelser, som skal finansiere skattelettelserne. De besparelser muliggør en fornyet indsats på velfærdsområdet for yderligere 2 milliarder. Det har ikke noget at gøre med at skulle finansiere skattelettelser«, siger Kristian Jensen.

Finansministeren uddyber, at det er nødvendigt for regeringen at tage 2 mia. fra det økonomiske råderum til offentligt forbrug for at sikre den lovede udvikling i det offentlige forbrug på 0,3 pct.

»Så det her er ikke 2 milliarder mere til skattelettelser, det er 2 milliarder mere til at opretholde god velfærd for danskerne«, siger Kristian Jensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce