Foto: Jens Dresling (arkiv)
Politik

Politisk redaktør: Thulesen kan godt have en romance med Frederiksen men gifte sig med Løkke

Der er intet nyt i, at Dansk Folkeparti siger, partiet vil i en borgerlig regering, hvis de også får et godt folketingsvalg næste gang. DF's romancen med Socialdemokratiet har kun været en 'veto'-alliance, siger Politikens politiske redaktør.

Politik

Dansk Folkeparti vil i regering kun med Venstre efter næste valg, hvis partiet får hver femte stemme fra danskerne.

Det fastslår partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) i dagens udgave af Berlingske op til partiets årsmøde i weekenden.

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, udlægger her teksten.

Hvorfor flirter Dansk Folkeparti med Venstre og siger, at de vil i regering efter næste valg?

»Det gør de fordi, at Venstre er og hele tiden har været Dansk Folkepartis tætteste regeringspartner. Allerede i 2016 nævnte Kristian Thulesen Dahl, at hvis han kunne bevare den størrelse, som partiet fik ved seneste valg, ville han gerne i regering med Løkke. Det cementerer han nu«.

Så er der jo ikke nyt?

»Nej, det er der ikke. Årsagen til, at han gør det, er fordi, at han også længe har flirtet med Socialdemokratiet. Men det har været en 'veto'-alliance. De har været enige om alt det, de ikke har lyst til. Ser man derimod på alt det, som de to partier har lyst til at lave, da er det stadig Lars Løkke Rasmussen, som er Dansk Folkepartis tætteste samarbejdspartner«.

Er romancen mellem DF og Socialdemokraterne så helt slut?

»Nej. Man skal adskille de to ting. Man kan godt have en romance med Socialdemokratiet og ønske sig at gå i regering med en borgerlig kandidat som Lars Løkke Rasmussen. Og det er som sagt en 'veto'-alliance med Socialdemokraterne, hvor DF siger nej til en række upopulære ting, som de to partier ikke ønsker. Men når det kommer til den politisk, der aktivt skal føres, det man skal sige 'ja' til, der tilhører Dansk Folkeparti den borgerlige blok«.

Hvordan tager Venstre meldingen i dag fra DF ifølge dine kilder?

»De tager den med ophøjet ro. Der er ikke den store ko på isen. De er glade for, at Thulesen Dahl cementeret det, som han hele tiden har ment; at Dansk Folkeparti skal i regering med Venstre«.

Hvis der er blåt flertal efter næste valg, bliver det så en Venstre-Dansk Folkeparti-regering?

»Puha, det er 1.000 kroners spørgsmålet. Det vil jeg helst ikke skyde skarpt på. Men jeg vil sige, at hvis Dansk Folkeparti har den størrelse, de fik ved seneste valg, vil de aktiv gå efter at komme i regering. Stopklodsen vil være Liberal Alliance og De Konservative, da de nok også vil fortsætte i regering. Om man så kan få enderne til at mødes, er det store spørgsmål. Og til det siger Kristian Thulesen Dahl i dag, at det tror han ikke nødvendigvis, man kan«.

Kan Dansk Folkeparti komme igennem med at sige, at hverken Liberal Alliance eller Konservative må komme i regering?

»Det korte svar er nej. Det er ikke noget, som Dansk Folkeparti bestemmer. Det er alene Lars Løkke Rasmussen. Men så kan de vælge ikke at gå i regering i protest mod at Lars Løkke Rasmussen vil have Konservative og LA med til den tid«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce