Det er kvoteflygtninge som disse somaliere, den danske regering har sat et stop for modtagelsen af.
Foto: Jan Dagø

Det er kvoteflygtninge som disse somaliere, den danske regering har sat et stop for modtagelsen af.

Politik

Borgmestre vil ikke have nye flygtninge: Vi skal have flere i arbejde først

Borgmestre er glade for regeringens beslutning om at fortsætte Danmarks stop for kvoteflygtninge. »Vi har behov for at have ro på«, siger Nyborgs borgmester. En enkelt borgmester er dog klar til at tage flere.

Politik

Flere borgmestre slår nu fast, at de ikke er klar til at tage imod nye flygtninge.

Udmeldingen kommer, efter at embedsmænd i syv af de kommuner i landet, der senest har modtaget flest kvoteflygtninge, på forsiden af Politiken torsdag fortæller, at der ro på integrationen. Flere af kommunerne melder ligefrem, at de har overskud til at tage imod flere kvoteflygtninge.

Politiken har efterfølgende talt med borgmestrene i fem af kommunerne, og fra fire af dem lyder det altså, at man ikke er klar til at tage imod flere.

»Vi har stadigvæk udfordringer og opgaver, der skal løses. At der er nogenlunde ro på er ikke ensbetydende med, at vi har alle i arbejde, og derfor skal vi i Nyborg ikke modtage flygtninge«, siger borgmester i Nyborg Kommune Kenneth Muhs (V) med henvisning til, at kommunen er fritaget fra at tage imod flere flygtninge i 2017 og 2018.

Regeringen har forlænget stop for kvoteflygtninge

De syv kommuners budskab om, at der er ro på integrationen, og at visse af kommunerne godt kan tage flere flygtninge, kommer som reaktion på, at regeringen har valgt at forlænge Danmarks stop for de såkaldte kvoteflygtninge.

Det er særligt svage flygtninge, som fordeles af FN's Flygtningehøjkommisariat, UNHCR, med et bestemt antal til en række lande.

Danmark har siden 1989 taget imod cirka 500 kvoteflygtninge om året, men den modtagelse satte regeringen et midlertidigt stop for i 2016, som altså nu er blevet forlænget.

At der er nogenlunde ro på er ikke ensbetydende med, at vi har alle i arbejde, og derfor skal vi i Nyborg Kommune ikke modtage flygtninge

Og det er godt, mener Nyborgs borgmester.

»Vi har behov for at have ro på, og derfor hilser jeg meget velkommen, at man vil forlænge stoppet«, siger Kenneth Muhs.

Egedal er klar til at tage flere

Det er dog ikke alle borgmestre, der melder, at man ikke kan tage flere flygtninge. I Egedal Kommune understreger borgmester Karsten Søndergaard (V), at man er klar, hvis stoppet skulle blive ophævet.

»Hvis der opstår et behov, og politikerne på Christiansborg beslutter, at vi skal have nogle flere, så har vi muligheden for det. Det er gået rigtig godt med integrationen, og vi har fået en ekspertise på det her område. Så hvis der opstår et behov, og vi bliver pålagt nogle flere, så løser vi også den opgave«, siger Karsten Søndergaard, der dog understreger, at beslutningen ligger på Christiansborg.

Randers' borgmester undsiger integrationschef

I torsdagens artikel i Politiken understreger Laila Jerming Graf, der er afdelingsleder i integrationsafdelingen i Randers Kommune, og som desuden stiller op for SF ved det kommende kommunalvalg, at det går »ret godt« med integrationen, og at man »sagtens kan tage flere«.

Men den betragtning er Randers' borgmester, Claus Osmann Jensen (V), ikke enig i.

»For det første skal vi glæde os over, at vi i Randers Kommune er ret dygtige til at få vores flygtninge, der kommer hertil, i beskæftigelse. Det er punkt 1. Men som punkt 2 er det desværre også sådan, at der stadigvæk er en del flygtninge, der ikke kommer i beskæftigelse, og som er lidt længere væk fra arbejdsmarkedet. Derfor deler jeg ikke opfattelsen af, at vi skal have flere til nu. Vi skal i stedet sørge for, at alle kommer ind på arbejdsmarkedet«, siger Claus Osmann Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FN: Der er behov for, at I tager flere kvoteflygtninge

Regeringens stop for kvoteflygtninge kommer samtidig med, at FN råber op for at få modtagerlandene til at tage flere kvoteflygtninge.

Adspurgt, om ikke Randers Kommune godt kan tage imod kvoteflygtninge netop nu, hvor der kommer meget få flygtninge til Danmark sammenlignet med i 2015 og 2016, svarer borgmester Claus Osmann Jensen:

»Der er stadigvæk mange, som ikke er kommet i beskæftigelse af de flygtninge, der er kommet hertil, og der er stadigvæk mange danskere, der ikke er kommet i beskæftigelse. Derfor er mit klare fokus at få dem ind på arbejdsmarkedet«.

Det er ikke kun Venstre-borgmestre, der sætter pris på stoppet. Også Næstved Kommunes socialdemokratiske borgmester, Carsten Rasmussen, mener, at stoppet »passer rigtig fint«. For selv om integrationen i kommunen går »rigtig godt«, mener han ikke, at kommunen kan tage flere lige nu.

Samme toner lyder fra Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard (V). Han understreger, at Skive i forhold til mange andre kommuner har godt styr på integrationen. »Men der er stadig lang vej«, siger han og understreger, at kommunen ikke kan tage flere flygtninge lige nu.

»Alle de kræfter, vi kan få frigivet, skal bruges til at få dem, vi har, integreret og i job og uddannelse«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce