Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Foto: Jens Dresling

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Politik

Pape vil have ny aftale med Rumænien om hjemsendelser af kriminelle

I foråret satte Højesteret en stopper for at sende flere kriminelle rumænere til afsoning i deres hjemland.

Politik

Flere kriminelle rumænere skal afsone deres straf i hjemlandet. Det mener regeringen og en række af Folketingets partier.

I foråret satte Højesteret med en principiel dom dog en stopper for det ønske.

Forholdene i de rumænske fængselsceller lever ikke op til menneskerettighedskonventionens bestemmelser om, at man ikke må spærre folk inde på mindre end tre kvadratmeter i længere tid.

Men nu øjner justitsminister Søren Pape Poulsen (K) en ny chance.

Pape oplyser til Ritzau, at han vil rette henvendelse til sin rumænske kollega, efter at Folketingets Retsudvalg har besøgt rumænske fængsler for at få et indtryk af forholdene.

Vil kopiere briters aftale med Rumænien

Her har en række medlemmer af udvalget fået at vide, at Rumænien mere eller mindre har formelle aftaler med for eksempel Storbritannien om hjemsendelser.

Pape vil bede sin rumænske kollega om, at Danmark får samme aftale som briterne, så kriminelle rumænere kan udvises af Danmark og afsone deres straf i hjemlandet.

I slutningen af maj fastslog Højesteret, at forholdene i rumænske fængsler er så tvivlsomme, at tre kvinder og en mand slap for at blive udleveret til deres hjemland.

Både Justitsministeriet og Østre Landsret havde ellers givet grønt lys til at sende de fire rumænere bag tremmer i deres hjemland.

Men rumænerne ville her risikere at skulle afsone i celler, hvor de blot ville være sikret et personligt rum på to kvadratmeter.

Det vil ifølge Højesteret være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, der siger, at 'ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf'.

Højesteret henviste også til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i efteråret udtalte sig netop om den plads, en frihedsberøvet person skal kunne råde over.

Domstolen fastslog, at indespærring på mindre end tre kvadratmeter i længere tid udgør nedværdigende behandling, som er i strid med menneskerettighedskonventionens artikel tre.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ifølge sidstnævnte rejst sagen over for deres rumænske kolleger.

Pape har udbedt sig en garanti fra rumænsk side om, at de overførte kriminelle altid tilbydes mindst tre kvadratmeter personlig plads. Ifølge Pape arbejder Rumænien på at udbygge fængslernes kapacitet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce