Ansvar. Udenrigsministeren mener det er hykleri og uansvarligt at ville skære i ulandsbistanden. Foto Miriam Dalsgaad

Ansvar. Udenrigsministeren mener det er hykleri og uansvarligt at ville skære i ulandsbistanden. Foto Miriam Dalsgaad

Politik

Radikale er enig med DI-direktør: »Nu er der tid til at genopbygge. Ikke til at rive mere ned«

De Radikale skar selv i dansk diplomati, da partiet sad i Thorning-regeringen. Men nu vil de styrke området.

Politik

»Jeg er 100 procent enig i Karsten Dybvads melding i dag«.

Sådan siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Dansk Industris adm. direktør Karsten Dybvad slår i dag i Politiken til lyd for, at to årtiers samlede besparelser på diplomatiet skal stoppes og i stedet tilføres penge.

Dansk virksomheder har i stigende grad brug for diplomatisk hjælp i en verden i forandring, en hjælp der år for år er blevet beskåret.

Den radikale udenrigsordfører Martin Lidegaard er helt enig:

»Når man kigger ud på verden i dag, kan ingen være i tvivl om, at der er brug for en stærkere udenrigstjeneste. Ikke en mindre udenrigstjeneste. Og et stærkere diplomati. Og ikke et mindre diplomati«.

»Danmark har al interesse, politisk og økonomisk, i, at vi får styrket vores stemme i verden. Og verden har brug for, at Danmark engagerer sig 100 procent i den«, siger han.

Investering betaler sig

Martin Lidegaard henviser til, at vores »unikke samfundsmodel efterspørges«, det være sig energi-, social- og sundhedsmodellen. Men også hele eksportdelen, hvor pengene tjenes hjem igen, når erhvervslivet lettere får solid diplomatisk støtte.

»Så det er utroligt trist, at der er skåret, så hårdt på udenrigstjenesten, som der er. Derfor er jeg fuldstændig enig med Karsten Dybvad i, at det må stoppe. Ellers ender det med, at vi har rådet ubodelig skade på vores diplomati«, siger Martin Lidegaard.

I 2015 igangsatte daværende udenrigsminister Kristian Jensen (V) en større spareplan i Udenrigsministeriet. 25 områder skulle enten bort- eller nedprioriteres.

Frem mod 2020 skal Udenrigsministeriet spare 200 millioner kroner. Sidste år valgte regeringen at opbløde besparelserne og tilføre Udenrigsministeriet 35 millioner kroner, og næste år skal ministeriet tilføres yderligere 35 millioner kroner.

Men det er slet ikke nok, mener Karsten Dybvad, der opfordrer regeringen til at droppe den resterende besparelse på mere end 100 millioner kroner. Og i stedet tilføre Udenrigsministeriet 50 millioner ekstra årligt ud over det, regeringen allerede har lagt op til.

Martin Lidegaard synes »det lyder fornuftigt« og fortæller, at De Radikale i sit finanslovsforslag har sat én milliard kroner ekstra af til udviklingsbistand, hvoraf en stor del går til Udenrigsministers håndtering.

Skiftende regeringer har skåret

1. maj sidste år afleverede ambassadør Peter Takøse-Jensen sin rapport om dansk udenrigstjeneste. Heri dokumenterede han, hvordan Udenrigsministeriet siden 2000, hvor koncernbudgettet lød tæt på 2,3 millarder kroner, og frem til 2016 har fået skåret sin bevilling fra tæt på med samlet 600 millioner kroner af skiftende regeringer.

Han påpegede desuden, hvordan antallet af repræsentationer med udsendt personale siden 2000 er faldet med omkring 20 procent fra 120 til 95.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under Helle Thorning-regeringen faldt nettoudgiften til Udenrigsministeriet jo også fra lige under to milliarder kroner i 2011 til 1,7 milliarder kroner i 2015. Så I gjorde jo det samme, skar udenrigstjenesten?

»Ja. Vi må sige lige ud, at det er skiftende regeringer, der har skåret i den danske udenrigstjeneste. Men på et eller andet tidspunkt - og det må vi selvfølgelig også tage ansvaret for - når man ind til benet. Og så skal man ikke skære længere. Vi havde nogle muligheder for at effektivisere. Og jeg vil mene, at nogle af de muligheder er udtømte, så nu er der tid til at genopbygge. Ikke til at rive mere ned«.

Er det så ikke bare billige point i opposition at kræve flere penge til udenrigstjenesten, når I selv skar ned?

»Jo, altså bortset fra, at vi i vores finanslovsforslag år efter år har foreslået at tilføre en milliard mere i udviklingsbistand og altså en ordentlig klat ekstra til hele Udenrigsministeriet som hus. Og vi finansierer det krone til krone og vil prioritere det, hvis vi kommer i regeringen igen.«

Så udenrigstjenesten bliver styrket, hvis De Radikale kommer i regeringen igen?

»Det er vores intention. Men vi får næppe et flertal helt alene lige med det første«, siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce