Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk Folkepartis Martin Henriksen vil ikke have noget imod, at en overtrædelse af et eventuelt burkaforbud, vil medføre fængselsstraf.
Foto: Jens Dresling

Dansk Folkepartis Martin Henriksen vil ikke have noget imod, at en overtrædelse af et eventuelt burkaforbud, vil medføre fængselsstraf.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF om burkaforbud: »Vi har ikke noget imod fængselsstraf«

DF forsøger endnu en gang at få flertal for et forbud mod burkaer i det offentlige rum. Hvordan et forbud skal håndhæves, vil partiet drøfte efterfølgende.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver efter planen årets første beslutningsforslag i det nye folketingsår, når Dansk Folkeparti nu endnu en gang vil foreslå et forbud mod burka og niqab i det offentlige rum.

Dermed tvinger DF regeringspartiet Venstre til at tage officielt stilling - og det vel at mærke i en tid, hvor flere fremtrædende venstrefolk har ytret opbakning til forslaget. Indtil videre har partiet ikke taget samlet stilling til, om partiet bakker op, men der er både helhjertede tilhængere og modstandere af forslaget i partiet.

Formelt er ordlyden i forslaget et forbud mod 'maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum', men udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) lægger ikke skjul på formålet.

»Det primære formål er, at Folketinget og dermed det officielle Danmark klart og tydeligt siger, at der går nogle grænser for, hvad man kan tillade sig med henvisning til, at det er ens religion. Der er det utrolig vigtigt at trække en streg i sandet«.

»Den anden del af det er, at det jo også kan være med til at forebygge kriminalitet eller terror, fordi det bliver vanskeligere for folk at skjule deres identitet«, forklarer Henriksen og tilføjer, at han mener, at det desuden vil kunne være en hjælp for kvinder, hvis deres mand eller familie insisterer på, at de har burka på.

»Så kan hun henvise til lovgivningen og sige, at »det må jeg simpelthen ikke - så kommer der en eller anden sanktion«.«.

Det er for samfundet skyld - og dermed også for kvinden

Martin Henriksen, hvis vi forestiller os en mand, der har det verdenssyn, at det er hans pligt jævnfør sin religion, at han bestemmer over sin kone, og hun bør simpelthen ikke vise sit ansigt offentligt. Tror du så, et forbud vil gøre, at han siger, »o.k., så smider hun det«, eller tror du, han vil tænke »så bliver hun hjemme, inden døre«?

»Begge muligheder kan jo opstå. Og hvis det er, at der er nogen, der så vælger at prøve at holde deres bedre halvdel derhjemme, så er der jo forskellige muligheder for, at vi fra det offentliges side kan hjælpe kvinden med at komme væk fra miljøet, familien og manden med beskyttet bolig og så videre«.

Ser du for dig, at der skal være en form for opsøgende task force, der skal undersøge, om de kvinder, der i dag går med burka eller niqab, stadig kommer ud, eller om de bliver hjemme?

»Nej, det er ikke lige umiddelbart planen. Vi har jo sådan set systemerne på plads i forhold til at hjælpe de kvinder, der er undertrykt. Og jeg tror, at hvis det bliver forbudt, så vil der givetvis være nogen, der stiller sig frem og gerne vil have hjælp til at komme helt ud af det. Og så har vi sådan set systemerne og hjælpeforanstaltninger«, svarer Henriksen.

Hvis du skal vælge mellem to formål, er formålet så at forhindre, at muslimske kvinder går med burka og niqab, eller er det formålet at forhindre, at andre skal se dem gå i det?

»Formålet er klart, at samfundet siger, at det her er så ekstremt, at det kan vi ikke acceptere. Og så mener vi i øvrigt, at i det danske samfund bør man kunne se hinanden. Det er en grundlæggende del af et frit og oplyst samfund, at vi ved, hvem vi har med at gøre«.

Men er det for kvindens skyld eller for de mennesker, der ser hende?

»Det er for samfundet som helheds skyld. Og så er det jo også for kvindens skyld«.

Bøde eller fængsel

Hvis man så alligevel går med det, skal man så have en bøde, eller hvad skal politiet kunne gøre?

»I vores forslag er det lagt op til en efterfølgende diskussion. Vi er ikke interesseret i, at hvis vi nu foreslår fængselsstraf eksempelvis, at så er der nogen, der med henvisning til, at det er for voldsomt, så kan de stemme nej til forslaget«, forklarer Henriksen og tilføjer, at hvis forslaget bliver vedtaget, så skal partierne efterfølgende diskutere sig frem til de rette sanktioner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kunne ifølge ham for eksempel være en model, hvor en burkaklædt får en bøde og pålægges et kursus i danske værdier eller fængselsstraf.

»Det må være op til en efterfølgende drøftelse. Men vi har ikke noget imod fængselsstraf - det har vi ikke. Men det vigtigste for os er at få forbuddet på plads, og så må vi diskutere, hvilken sanktion der skal være. Det er ikke afgørende for os, om der er tale om en bødestraf og så eventuelt et efterfølgende et kursus i danske værdier - eller om det er fængselsstraf«.

Kunne du se for dig, at politiet, hvis de møder en i burka eller niqab, skal kunne tvinge den af hende fysisk?

»Det må vi jo også finde en model for, men det vil køre efter normale procedurer. Så hvis man gør noget, man ikke må, så bliver man bedt om at ophøre med det. Og hvis man så ikke vil erkende sig skyldig, må det være en domstol, der tager sig af det«.

Men jeg tænker, hvis politiet fanger en i burka - skal de så trække den af hende?

»Den konkrete model har vi ikke lagt os fast på. Hvis vi bliver enige om at forbyde det, så tager vi det i en drøftelse med de andre partier efterfølgende«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden