Socialdemokraternes Mette Frederiksen og Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg får sig en snak i Folketingssalen.
Foto: Jens Dresling

Socialdemokraternes Mette Frederiksen og Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg får sig en snak i Folketingssalen.

Politik

Mette Frederiksen: Integration er Danmarks største udfordring

S-formand sætter fokus på integration, velfærd, mangel på arbejdskraft, centralisering og international uro.

Politik

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, peger i Folketingets åbningsdebat på fem store udfordringer, som Danmark står over for.

Det er her, der skal sættes ind, hvis Danmark skal være et trygt og sikkert land, hvor virksomhederne kan vokse, og man kan bo og leve både på landet og i byen, lyder det fra Mette Frederiksen.

»Det går godt i Danmark. Men de udfordringer, Danmark står over for, er store og reelle. Vi kan løse dem, men det kræver en ny politik. Det kræver en regering, der vil løse Danmarks problemer. I det her folketingsår vil vi særligt være optaget af fem ting«, siger Mette Frederiksen.

Hun fremhæver »først og fremmest« integrationsområdet. Mette Frederiksen har i denne valgperiode erkendt, at S-toppen tog fejl, da man i 1990'erne ikke lyttede til advarslerne fra S-borgmestrene på Vestegnen.

Siden da er tusindvis af flygtninge og udlændinge kommet til Danmark, og Danmark har ikke fået alle integreret:

»Alt for mange kvinder med minoritetsbaggrund er ikke en del af arbejdsmarkedet. Social kontrol med piger er udbredt. Parallelsamfund er blevet en realitet. Bandekonflikten og radikaliseringen er bagsiden af en fejlslagen udlændingepolitik«, siger Mette Frederiksen.

For det andet mangler der ifølge S-formanden 'tid, omsorg og ressourcer i velfærden'.

»Det er velkendt, at der er gennemført store sparerunder. Også på uddannelsesområdet«.

Den tredje store udfordring er ifølge Mette Frederiksen, at mange virksomheder »allerede i dag« mangler kvalificeret arbejdskraft.

»Smede, ingeniører, elektrikere. Kigger vi lidt frem, vil problemet kun vokse sig større. Det er økonomisk uansvarligt, når regeringen ikke vil sikre, at danskerne får de nødvendige kompetencer«.

Frederiksen: Forskelle bliver større

Den fjerde store udfordring er, at Danmark »skævvrides endnu mere«.

»Der er blevet centraliseret meget i Danmark. Færre lokalbetjente går på gaden. Unge uden for de store byer har fået færre uddannelser at vælge imellem. Regeringen planlægger nu yderligere centralisering«.

»Produktionsskoler skal nedlægges. Danmark trækkes skævt. Forskellene bliver større«, siger Mette Frederiksen.

Den femte og sidste udfordring kommer udefra: Uro på den internationale scene.

»En aggressiv Putin i øst, der opruster og truer Danmarks tryghed og sikkerhed. En ny amerikansk præsident i vest, der skruer ned for den nødvendige indsats på klimaområdet«, siger Mette Frederiksen.

I talen fremsætter hun en række bud på, hvordan man i Socialdemokratiet vil løse udfordringerne.

Det skal blandt andet ske ved at føre en stram udlændingepolitik, bruge flere penge på velfærd frem for skattelettelser og styrke Danmarks forsvar i et nyt forsvarsforlig.

Kun 15 procent af afstemninger er blokpolitik:

Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Anders Bæksgaard

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce