Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Politiken bringer her et overblik over sagen om Inger Støjbergs ulovelige tvangsadskillelse af asylpar. Illustration: Claus Nørregaard

Politiken bringer her et overblik over sagen om Inger Støjbergs ulovelige tvangsadskillelse af asylpar. Illustration: Claus Nørregaard

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inden Støjbergs tredje samråd i dag: Her er sagen om hendes tvangsadskillelser fra A-Z

Udlændingeminister Inger Støjberg skal i dag svare på en ny byge spørgsmål under det tredje samråd i sagen om ulovlig tvangs-adskillelse af unge asylpar. Her et alfabetisk overblik over sagens elementer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

A. Inger Støjberg blev på forhånd rådgivet og forsøgt advaret af sine embedsmænd, før hun i februar 2016 gav en ulovlig ordre om at tvangsadskille alle unge asylpar. Ministeren har erkendt, at embedsværket orienterede hende om, at det ikke ville være »lovformeligt« at adskille parrene langt fra hinanden. Hun fik også forelagt udkast til en pressemeddelelse, der kom til at fungere som instruks. Men Støjberg valgte selv at fjerne de nødvendige juridiske forbehold.

B. I januar 2016 opstod der debat om de såkaldte barnebrude på asylcentrene. Praksis var dengang, at par, hvor en af parterne var under 15 år, skulle tvangsadskilles. Når en af parterne var mellem 15 og 18 år, skulle der også ske adskillelse, hvis der var tvang eller mistrivsel. Men Støjberg ville ændre praksis. Nu skulle alle par, hvor en af parterne var under 18 år, tvangsadskilles. Det kom til at berøre par, som især bestod af kvindelige asylansøgere på 15-17 årmed samlevere på typisk 17-27 år. 32 af de pågældende 34 mænd var under 30 år. De to øvrige var 30 og 32 år.

C. Dele af det konservative bagland ønsker en uvildig undersøgelse. Men Konservatives (C) integrationsordfører, Naser Khader, har fra begyndelsen holdt hånden over Inger Støjberg. Han beskylder i stedet ministeriets embedsmænd for at have begået fejl i sagen.

D. Et ungt syrisk ægtepar, 17-årige Rimaz Alkayal og hendes 26-årige mand, Alnour Alwan, blev i 2016 tvangsadskilt gennem flere måneder, selv om de ventede barn. Parret har nu besluttet at gå til domstolene i et forsøg på at få erstatning for behandlingen og rettens ord for, at Støjbergs instruks var ulovlig.

E. Adskillige embedsmænd i Udlændingeministeriet, Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet har været inddraget i sagen. Ingen af dem har dog indtil videre ønsket eller måttet stå frem og fortælle offentligheden om forløbet og rådgivningen af ministeren.

F. Ifølge Folketingets Ombudsmand og forvaltningsretlige eksperter var Støjbergs instruks i strid med både dansk ret og internationale konventioner, fordi unge asylpar ikke blev partshørt inden tvangsadskillelsen. Flere jurister mener ligefrem, at beslutningen sandsynligvis var »klart ulovlig«, hvorved embedsmændene havde pligt til at sige fra over for ministeren.

G. Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen fra Aarhus Universitet med speciale i ministerbetjening har vurderet, at Støjberg umiddelbart handlede »groft ulovligt«. Han har kaldt udkastet fra embedsværket til pressemeddelelsen, hvor ministeren selv pillede dejuridiske forbehold ud, for »den mest klare rådgivning på skrift, man kan få«.

H. En række erfarne udlændingeretsadvokater har også udtalt sig. En af dem er Gunnar Homann med over 30 års erfaring i udlændingeret. Han har deltaget i undersøgelseskommissioner og været medlem af lovforberedende udvalg. »I gamle dage tror jeg, at den pågældende minister selv var gået til statsministeren og havde sagt: Jeg må hellere træde tilbage«, udtalte Gunnar Homann.

I. Støjberg har erkendt, at der ikke er blevet administreret lovligt i alle tilfælde. Det skyldes, at flere tvangsadskilte par først blev partshørt efter loven, da sagerne blev genoptaget. Ministeren fastholder dog, at der blev foretaget en individuel vurdering af sagerne, fordi Udlændingestyrelsen indsamlede data i et skema om parrenes alder, børn mv.

J. Ni dage efter at Inger Støjberg 10. februar 2016 udsendte den ulovlige instruks, blev Justitsministeriets ekspert på området kontaktet af Udlændingeministeriet og bedt om at vurdere de juridiske aspekter af Støjbergs instruks. Alligevel fortsatte udlændingemyndighederne med at efterleve den ulovlige ordre om tvangsadskillelsen af asylparrene.

K. Danmark har underskrevet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der er en del af dansk lovgivning. Den skal sikre retten til et familieliv. Ifølge ombudsmanden var ministerens instruks i strid med konventionerne.

L. En af Støjberg-sagens hovedpersoner er den tidligere afdelingschef Lykke Sørensen, der nu har forladt Udlændingeministeriet. Ifølge Politikens oplysninger forsøgte embedsmanden at advare ministeren. Lykke Sørensen skiftede for nylig job og er nu straffuldbyrdelsesdirektør i Kriminalforsorgen.

M. Diskussionerne mellem embedsværket og ministeren om juraen er først og fremmest foregået mundtligt, men en række dokumenter og mails fra Udlændingeministeriet og Justitsministeriet er blevet undtaget fra aktindsigt. Af aktlisten fremgår det, at der findes seks skriftlige akter fra 9. februar 2016 – dagen inden instruksen blev givet – vedrørende den omstridte pressemeddelelse.

N. Støjberg siger, at Udlændingestyrelsen på et koncerndirektionsmøde mundtligt fik at vide, at konventionerne skulle overholdes. Flere kilder har dog fortalt, at der ikke blev draget en konklusion på mødet. Og der findes hverken et notat eller referat, der godtgør påstanden. Et nyt svar til Folketinget viser, at emnet ikke var et selvstændigt punkt på dagsordenen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

O. Folketingets Ombudsmand er borgernes vagthund i klagesager mod offentlige myndigheder. Ombudsmanden har i en redegørelse kaldt Inger Støjbergs instruks for ulovlig og sagen om tvangsadskillelserne for »særdeles kritisabel«. »Vi har ingen 12-skala. Men vores kritik i denne sag er i den meget alvorlige ende«, udtalte Jørgen Steen Sørensen i maj til Politiken.

P. Det mest eklatante brud på loven er ifølge flere eksperter, at en række asylpar ikke blev partshørt ved tvangsadskillelsen. Og at der gik alt for lang tid, før sagerne blev genoptaget, og de adskilte par blev hørt.

Q. Inger Støjberg har stillet op til en række samråd, men den seneste tid har hun ikke ønsket at stille op til længere Q&A’s om sagen.

R. Efter en ung kvindes selvmordsforsøg forsøgte Røde Kors at overbevise Udlændingeministeriet om, at Inger Støjbergs instruks om tvangsadskillelse var for vidtgående. I marts 2016 søgte Røde Kors ministeriet om dispensation i sager, hvor de unge asylpar havde børn.

S. Lars Løkke Rasmussen har holdt sig lidt på afstand af sagen, men sagt, at han har tillid til Inger Støjberg. Tidligere er det kommet frem, at Statsministeriet allerede i marts 2016 modtog et beredskab til en forespørgselsdebat om værdipolitik. Heri stod, at Støjberg ville ændre praksis, så »ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet kan bo sammen med en ægtefælle eller samlever«.

T. Som øverste embedsmand i Udlændingeministeriet har det kritiske lys også været rettet mod departementschef Uffe Toudal Pedersen. Hvad departementschefen konkret har foretaget sig, er dog uvist. Trods talrige opfordringer har han ikke ønsket at udtale sig.

U. Da Dansk Folkeparti støtter Inger Støjbergs linje, er der ikke flertal for en undersøgelse af sagen. Socialdemokratiet overvejer at lægge stemmer til en kulegravning af sagen, som de øvrige partier i rød blok ønsker. Det kræver dog, at flertallet skifter ved næste valg.

V. Et af Støjbergs centrale argumenter har været, at hun med sin pressemeddelelse primært ville sende et politisk signal. Det stemmer dog ikke overens med ministeriets ageren samme dag. Vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum skrev et telefonnotat, hvoraf det fremgår, at Støjbergs ministerium gav hende besked om, at adskillelserne »straks« skulle sættes i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

X. Siden april har Politiken søgt om adgang til dokumenter, der kaster lys over forløbet og den juridiske vurdering af Støjbergs instruks. Udlændingeministeriet, Udlændingestyrelsen og Justitsministeriet har dog overstreget eller afvist at give indsigt i de fleste papirer – tit med henvisning til en omstridt regel i offentlighedsloven om ministerbetjening.

Y. Flere medlemmer af Liberal Alliances top har ytret skepsis over for Støjbergs instruks, men udadtil har man været loyal over for ministeren.

Z. Støjberg har flere gange skiftet forklaring og beskyldes for en zigzag-kurs. Først pointerede hun, at pressemeddelelsens indhold var blevet blåstemplet af hendes jurister. Men på det første samråd lød det så, at meddelelsen slet ikke var blevet vurderet juridisk. Samtidig fastholdt hun, at der på intet tidspunkt blev administreret ulovligt. Tre uger senere erkendte ministeren, at der ikke blev partshørt efter reglerne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden