Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Indtil for nylig har Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten stået alene med ønsket om en undersøgelse, hvor ministerens embedsmænd får mulighed for at forklare sig under vidneansvar.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny socialdemokratisk ledet regering vil kulegrave Støjberg-sag

En samlet rød blok vil iværksætte en uvildig undersøgelse af Støjberg-sagen, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis magten skifter efter næste folketingsvalg, vil en socialdemokratisk ledet regering igangsætte en uvildig undersøgelse af den såkaldte Støjberg-sag.

Sådan lyder det nu fra en samlet opposition, efter at regeringen og Dansk Folkeparti siden foråret har afvist en kulegravning af sagen.

Gennem flere måneder blev unge asylpar sidste år tvangsadskilt på ulovlig vis, da parrene ikke i tide blev partshørt, som forvaltningsloven kræver.

Det skete, efter at udlændingeminister Inger Støjberg i februar 2016 udsendte en undtagelsesfri instruks om, at alle asylpar, hvor en af parterne var mellem 15 og 18 år, skulle skilles fra hinanden.

Indtil for nylig har Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten stået alene med ønsket om en undersøgelse, hvor ministerens embedsmænd får mulighed for at forklare sig under vidneansvar.

Men efter det tredje samråd i sagen, som fandt sted i dag, konkluderer Socialdemokratiet også, at der er behov for en undersøgelse, der blotlægger ministerens og embedsværkets ansvar i sagen.

»Der er først og fremmest brug for en uvildig undersøgelse, fordi vi ikke får svar på de spørgsmål, vi stiller, og fordi ministeren bliver ved med at skifte forklaring. Hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg mistet tilliden til, at Inger Støjberg taler sandt i denne sag«, siger socialdemokraternes ordfører i sagen, Mattias Tesfaye, og fortsætter:

»Det går ikke, at vi efterlader det danske folkestyre med en opfattelse af, at man bare kan tvinge myndighederne til at administrere ulovligt, tale sort og skifte forklaringer i Folketinget, uden at det har nogen konsekvenser, fordi man er en populær minister«, siger han.

»Det her er dybt alvorligt«

Partierne har ikke lagt sig fast på, om de ønsker en hurtigtarbejdende advokatundersøgelse eller en mere dybdegående kommissionsundersøgelse.

»Det her er dybt alvorligt. Ministeren har løjet for Folketinget. Den slags skal naturligvis undersøges til bunds. Vi kan ikke komme længere nu, for blå blok har slået ring om hende«, siger Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

I første omgang opfordrer oppositionen statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at igangsætte en undersøgelse, men forventer ikke, at det vil ske.

»Vi er nødt til at få en uvildig undersøgelse. Den kan være hurtigtarbejdende eller længerevarende. Det er set før, at statsministre selv igangsætter undersøgelser af deres ministre, når det bliver så tydeligt, at der er ting, der ikke hænger sammen«, siger Radikale Venstres udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Juristforbund kritiserer Støjberg

Det har længe stået klart, at helt grundlæggende danske retsprincipper er blevet brudt i sagen, men på gårsdagens samråd ville Inger Støjberg ikke selv påtage sig ansvaret for den ulovlige administration og bruddet på forvaltningsloven.

»Det er myndighedernes ansvar«, sagde Inger Støjberg.

Ifølge ministeren blev hun først gjort opmærksom på den ulovlige administration, flere måneder efter at den var blevet iværksat. Udtalelserne får embedsmændenes fagforening, Djøf, til at reagere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ærgerligt at være vidne til en minister, der offentligt klandrer sit embedsværk. Det fremmer næppe tilliden til hverken embedsværk eller minister.

I Danmark har vi meget dygtige og loyale embedsmænd, faktisk nogle af de bedste – også målt i forhold til international standard«, siger Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig.

Efter samrådet blev Inger Støjberg spurgt, hvorfor hun ikke ønsker at fremlægge sagens centrale dokumenter for Folketinget, så man eventuelt kan undgå en dybere undersøgelse.

Men ministeren ønsker hverken at fremlægge embedsværkets juridisk korrekte udkast til pressemeddelelsen, som fungerede som instruks, eller korrespondancen mellem Udlændinge- og Integrationsministeriet og Justitsministeriet.

»Det er fuldstændig principielt. Det, der foregår internt i ministeriet, som ikke er noget, der har med offentligheden at gøre, det bliver internt i ministeriet«, siger Inger Støjberg.

Det har ikke været muligt at få statsminister Lars Løkke Rasmussens kommentar til kravet om en uvildig undersøgelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden