Regeringen foreslår justeringer af offentlighedsloven i fortroligt notat

To eksperter er uenige om, hvorvidt regeringens forslag til offentlighedsloven kan kaldes en lempelse.

Politik

Da offentlighedsloven i 2013 blev vedtaget, kastede det demonstrationer og meget kritik af sig.

Kritikerne har ment, at loven gjorde alt andet end at øge åbenheden.

Nu kan der være godt nyt til modstanderne, for i et fortroligt dokument, som er sendt til partierne bag offentlighedsloven, foreslår regeringen justeringer af loven.

Det skriver Berlingske.

Ændringsforslaget indebærer blandt andet, at den særligt udskældte ministerbetjeningsregel skal ophæves og erstattes af to nye undtagelsesregler.

Problemet med ministerbetjeningsreglen er, at den i praksis har ført til væsentlig indskrænkning af retten til aktindsigt. Det var noget, som Folketingets Ombudsmand sidste år konkluderede i en undersøgelse af loven.

Da VLAK-regeringen forfattede sit regeringsgrundlag blev der lagt op til, at 'ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces' skulle lempes.

Men blandt eksperter er der tvivl om, hvorvidt det reelt er en lempelse.

» Det er kosmetiske ændringer, som de lægger op til. Jeg er overrasket over, at der ikke er tegn på reel bevægelse i udspillet«, siger Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Berlingske.

Sten Bønsing, lektor og forvaltningsretsekspert ved Aalborg Universitet, ser anderledes på udspillet.

»Jeg betragter det som en åbning, der kommer tættere på det, som vi havde før ministerbetjeningsreglen, siger Sten Bønsing og fortsætter:

»Jeg synes heller ikke, at man kan slå det hen som en flig, der bare skal få offentlighedsloven til at se pænere ud. Men det er en politisk vurdering, om man synes, det er nok eller for lidt.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce