Foto: Katinka Hustad
Politik

Ellemann afviser V-borgmesterkandidats forslag om kollektiv straf

Venstres politiske ordfører sætter pris på forslag fra Venstres spidskandidat i København. Men de kan ikke gennemføres, mener han: »Det er ikke inden for skiven«.

Politik

Han siger det med en indbygget ros.

Men Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener ikke, det er inden for skiven og gennemførligt, når Venstres spidskandidat til den københavnske borgerrepræsentation, Cecilia Lonning-Skovgaard, i Politiken fredag lancerer en række forslag mod bandemedlemmers familier.

»Jeg synes egentlig, det er positivt, at vi har nogle kandidater og byrådsmedlemmer, som prøver at tænke lidt højt og ud af boksen og siger »hvad kan vi gøre, er der noget, vi ikke har tænkt på?«, indleder Ellemann-Jensen og tilføjer, at »vi har nogle kolossale problemer i de store byer på det her område«.

Derfor mener han, at det er nødvendigt, at man i kommunerne tager så håndfast fat, som man kan inden for de nuværende regler.

»Og selvfølgelig fisker du og dine kolleger efter, at vi her fra siger, at »det her er ikke Venstres politik, og det kommer ikke til at ske«, og at vi lige pander vores kommunale kolleger ned. Men det har jeg ikke lyst til at gøre«, siger han.

Ellemann: Selvfølgelig skal vi ikke straffe kollektivt

De konkrete forslag fra Cecilia Lonning-Skovgaard (V) går på, at almene boligselskaber fremover skal kunne sætte forældre til bandemedlemmer på gaden. Socialforvaltningen skal kunne tvangsfjerne vanekriminelles børn og søskende. Og endelig skal det være muligt at tage arbejdet fra familiemedlemmer, hvis deres bror eller søn begår bandekriminalitet.

Men den er Ellemann-Jensen ikke med på.

»Selvfølgelig skal vi ikke straffe kollektivt«, siger han, men tilføjer:

»Jeg vil hellere have, at vi får en masse ideer, som vi så ikke konkret kan bruge, end at vi bare sidder på hænderne og siger, »vi kan nok ikke gøre noget«.

Jakob Ellemann-Jensen, nogle af de ideer, hun nævner, er de inden for kategorien af konkrete ideer, som I nok ikke kan bruge?

Jamen altså de konkrete forslag her om det, der minder om kollektiv afstraffelse, det er ikke inden for skiven

»Ja, det er det jo«.

Hvorfor?

»Fordi vi ikke bruger kollektiv afstraffelse i Danmark. Det gør vi ikke. Men jeg synes, det er prisværdigt, at vi har nogle, som prøver at gribe den her opgave an med alvor og kreativitet. Så lad os endelig blive ved med det. Det er Venstre garant for. Nu har socialdemokraterne styret den her by i 100 år, og det, synes jeg, ikke er gået særlig godt. Jeg synes, vi skal prøve noget andet«.

Du synes, vi skal prøve noget andet, men det, hun foreslår, synes du trods alt ikke, vi skal prøve - er det sådan, jeg skal høre dig?

»Jamen altså det konkrete forslag her om det, der minder om kollektiv afstraffelse, det er ikke inden for skiven. Men det skal ikke forhindre folk i at tænke højt en gang imellem. Og så må vi lige kigge hinanden i øjnene og sige, »nej, den her var vist lige one bridge too far««.

Kan ikke gennemføres i praksis

Hvilket af forslagene, hun nævner, synes du er længst uden for skiven?

»Jeg skal ikke sidde og graduere det her. Jeg skal bare konstatere, at vi har nogle, der tør tænke ud af boksen, og det er jeg glad for. Og typisk Politiken har I travlt med, hvad der ikke kan lade sig gøre, og vi vil egentlig hellere se på »kom nu, tænk højt, kom med flere ideer, og så på et eller andet tidspunkt rammer vi noget, vi kan bruge«. Det er sådan set det, vi fokuserer på«.

Men de her forslag mener du i hvert fald ikke, er inden for skiven i forhold til, hvad I kan bakke op om?

»Nej, jeg mener ikke, at de forslag, der er nævnt her, er noget, som kan gennemføres i praksis«, forklarer Jakob Ellemann-Jensen.

Cecilia Lonning-Skovgaard erkender i Politiken fredag, at der ikke er lovhjemmel til at gennemføre flere af hendes forslag.

»Nogle af de her ting vil kræve medspil fra Christiansborg. Men man skal ikke lytte mange sekunder til Trine Bramsen (Socialdemokratiets politiske ordfører, red.) for at tænke, at der nok skulle kunne danne sig et flertal«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce