Beskæftigelses- og integrations Anna Mee Allerslev(R) på Københavns Rådhus.
Foto: Mads Nissen

Beskæftigelses- og integrations Anna Mee Allerslev(R) på Københavns Rådhus.

Politik

Sagen forfra: Derfor er receptioner blevet en hed sag på Københavns rådhus

Kort før kommunalvalget er borgmester Anna Mee Allerslev (R) blevet centrum for flere kritiske sager.

Politik

I mere end en måned er beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) fra blevet kritiseret for brugen af ressourcer i Københavns Kommune.

Her følger et overblik i sagen:

Bryllupsreceptionen

Hele miseren tog sin begyndelse i offentligheden 11. september, da dagbladet BT bragte historien om, hvordan Anna Mee Allerslev i august lånte den store hal på Københavns Rådhus kvit og frit til sin bryllupsreception. Det er i strid med kommunens nedskrevne regler om, at leje koster mindst 65.000 kroner, når arrangementet er privat.

Men Anna Mee Allerslev benyttede sig af en praksis vedtaget af partiernes gruppeformænd på et møde i 2012, hvor de mundtligt blev enige om, at borgerrepræsentationens medlemmer kan leje lokaler uden beregning, hvilket andre medlemmer også har benyttet sig af. Over for BT har flere eksperter vurderet, at det er i strid med reglerne for forvaltningsret.

I kommunen har økonomiforvaltningens direktør gjort det klart, at hvis der er sket en fejl, så påhviler det Borgerrepræsentationens Sekretariat, der indstillede, at Anna Mee Allerslev skulle have tilladelse til at benytte lokalet uden beregning.

På den baggrund fik borgmesteren fuld opbakning fra politisk leder i Radikale Venstre, Morten Østergaard, der i en kommentar på Facebook skrev, at »BT kan rende og hoppe« efterfulgt af en smiley med solbriller.

I denne uge - mere end en måned efter sagen gik i gang - har Anna Mee Allerslev dog valgt at betale 65.000 kroner til kommunen, fordi hun »har lyttet og er blevet klogere«.

»Der er forskel på, hvad der er regler, og hvad der er rimeligt«, skriver hun på Facebook.

Tilsyneladende er Morten Østergaard også blevet klogere. I hvert fald finder en det nu fornuftigt, at Anna Mee Allerslev betaler for lån af lokalet.

»Uanset hvor meget ret man har, må man også tage stilling til rimeligheden. Derfor, synes jeg, det er rigtigt, når Anna Mee Allerslev i dag har valgt at betale for lån af lokale på rådhuset til sit bryllup«, skriver han på Facebook.

De mange spørgsmål

Ved hjælp af aktindsigter har BT opgjort, at Anna Mee Allerslev i månederne op til bryllupsreceptionen har lagt beslag på embedsmænd med en stribe praktiske spørgsmål. I alt har hun stillet 84 spørgsmål til embedsmænd i kommunen om alt fra servietter over afspærring til muligheder for at låne cd-afspiller og mikrofon.

Mere konkret argumenterer Anna Mee Allerslev blandt andet for, at kommunen kun behøver at stille med to personer, der kan stå for servering, selv om kommunens indstilling er, at der skal fem personer til at servicere de mere end 300 gæster. I løbet af korrespondancen ender det med, at regningen til Anna Mee Allerslev for kaffe, personale og andre ting faldet fra 34.350 til 22.355 kroner.

Over for BT understreger lektor i forvaltningsret Sten Bønsing, at en kommune ikke må yde »særbehandling« til en borgmester.

»I stedet burde kommunen stå fast på, at konceptet er sådan her, og det her er prisen«, siger han til avisen.

Fødselsdagsreceptionen

Ikke kun bryllupsreceptionen i august har vakt opsigt. Det samme gælder Anna Mee Allerslevs 30-års fødselsdag i 2014.

I sidste måned meddelte Anna Mee Allerslev, at hun vil tilbagebetale godt 17.000 kroner, som kommunen betalte for forplejning, da hun holdt sin officielle fødselsdagsreception på rådhuset i et lokale ved navn Hovedkassen.

I Københavns Kommune har administrerende direktør Peter Stengaard Mørch fra Økonomiforvaltningen understreget, at udgifterne til forplejningen ligger inden for, hvad kommunen finansierer i forbindelse med en borgmesters runde fødselsdag og jubilæum.

Alligevel valgte Anna Mee Allerslev altså at betale pengene tilbage, »da jeg ikke vil have, at dette kommer til at skygge for mit politiske virke«. Ifølge BT kom meddelelsen efter, at avisen havde søgt aktindsigt i udgifterne til hendes fødselsdagsreception.

Øens Murerfirma

En helt tredje problematik omhandler Anna Mee Allerslevs forhold til indehavere af Øens Murerfirma på Amager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I forbindelse med sin 30-års fødselsdag i 2014 holdt hun foruden en reception på rådhuset også en fest i en kantine kvit og frit stillet til rådighed af murerfirmaet. Det vækker opsigt, fordi kommunen på flere måder samarbejder med firmaet.

Således har murerfirmaet vundet udbud af renoveringsopgaver i Københavns Kommune - dog ikke beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, hvor Anna Mee Allerslev er borgmester. Her har firmaet til gengæld samarbejdet med kommunen om at tage imod ledige, men alt det foregår decentralt ude på de enkelte jobcentre uden indblanding fra borgmesteren, understreger Anna Mee Allerslev.

Endeligt har det også været fremme, at Øens Murerfirma tidligere i år modtog Københavns Erhvervspris, hvor Anna Mee Allerslev sidder i dommerkomiteen. Selv påpeger Allerslev, at indstillingen til vinderne kommer fra embedsmænd, og at hun sidder i komiteen sammen med tre andre borgmestre, der er fælles om at godkende vinderne.

Flere i fedtefadet

Anna Mee Allerslev er hverken det eneste eller første medlem af borgerrepræsentationen, der har lånt lokaler på rådhuset uden beregning siden dengang i 2012, hvor partiernes gruppeformænd mundtligt aftale, at det skulle kunne lade sig gøre.

Henrik Nord (R) fik festsalen på 2. sal stillet kvit og frit til rådighed for sine 80-90 gæster, da han i 2015 holdt bryllupsreception på rådhuset. Nord fortæller, at han dengang bad om en faktura og fik at vide, at reglerne var sådan, at han ikke skulle betale for leje af lokalet. Nu har han henvendt sig på ny for at betale, »efter at der har været så meget offentlig fokus på det«. Henrik Nord skønner, at prisen for brugen af lokalet ligger omkring 20.000 kroner.

Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre har bekræftet, at hun lånte et lokale ved navn Festsalen kvit og frit, da hun i 2012 holdt en bryllupsreception på rådhuset. I kølvandet på kritikken af Allerslev har hun spurgt Borgerrepræsentationens Sekretariat om, hvad lejen og/eller skatteværdien ville være af lokalet.

»Jeg har fået det svar, at de ikke kan sige det, da der er gået fem år, og jeg dengang fik at vide, at jeg kunne låne lokalerne«, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard i en e-mail.

Exit borgmester

Det sidste stykke tid har jorden gradvist brændt mere og mere under Anna Mee Allerslev, idet kritikken fra egne rækker er taget til i styrke. Fredag 21. oktober meldte partiets nummer fire på listen til Københavns borgerrepræsentation, Randi Hjortsholm, at hun trak sin støtte til Anna Mee Allerslev.

Og hvor partiets formand Morten Østergaard tidligere havde stået last og brast med Anna Mee Allerslev, og sagt at BT kunne »rende og hoppe«, viste små sprækker sig gradvist den følgende tirsdag. Det var måske en lidt »kæk bemærkning«, sagde han til Ritzau.

Onsdag morgen kunne BT så fortælle, at Allerslev som integrations- og beskæftigelsesborgmester har været rodet ind i en byggesag med firmaet Øernes Murerfirma, der ejes af hendes personlige ven Jan Elving.

Samme morgen opfordrede Randi Hjortsholm sine partifæller til at stå frem med deres modstand imod Anna Mee Allerslev. Samtidig beskyldte hun folketingsgruppen for at være skyld i, at folk ikke turde stå frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sagen fik samtidig bægret til at flyde over for det tidligere Radikale folketingsmedlem Charlotte Fischer, der onsdag morgen opfordrede Allerslev til at trække sig.

»Jeg gider ikke bo i et land, hvor sagsbehandlingen og rækkefølgen er bestemt af, om man kender borgmesteren eller en anden på rådhuset«, sagde hun til Politiken.

Og klokken lidt i 11 om formiddagen kom meldingen om, at Anna Mee Allerslev trækker sig så i form af en pressemeddelelse på hovedpersonens egen Facebook-profil:

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce