Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hverken veteraner eller Dansk Folkeparti er umiddelbart begejstrede for regeringens forslag om at give ptsd-ramte veteraner ret til en 'second opinion'. Her ses tidligere udsendte soldater på Kastellet til Flagdagen 5. september 2012.
Foto: Jesper Mortensen

Hverken veteraner eller Dansk Folkeparti er umiddelbart begejstrede for regeringens forslag om at give ptsd-ramte veteraner ret til en 'second opinion'. Her ses tidligere udsendte soldater på Kastellet til Flagdagen 5. september 2012.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Veteranforslag falder til jorden, hvis praksis fastholdes

Regeringen vil give ptsd-ramte veteraner ret til en ’second opinion’ fra en psykiater, hvis de får afslag på erstatning. I øjeblikket er den ansvarlige styrelse dog ikke forpligtet til at følge hverken den eller andre lægeerklæringer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske soldater med ar på sjælen efter at have været i krig skal ifølge regeringens nye veteranpakke have ret til en såkaldt second opinion fra en speciallæge i psykiske sygdomme, hvis de får afslag på at få anerkendt deres posttraumatiske stresssyndrom (ptsd) som en arbejdsskade.

I øjeblikket er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) – tidligere Arbejdsskadestyrelsen – dog ikke forpligtet til at følge de speciallægeerklæringer, som veteranerne møder op med. Hverken den første, anden eller syvende.

Medmindre denne praksis samtidig ændres, vender både veteranerne selv og Dansk Folkeparti tommelfingeren nedad til regeringens forslag.

»Det er jo en tom æske, der slet ikke løser det grundlæggende problem. Nemlig at AES har ret til at ignorere speciallægeerklæringer, og praktiserer denne ret i stor stil«, siger Claus Stenberg, der er talsmand for paraplyorganisationen Veteranalliancen. Han mener, at det er for let for AES at henfalde til ’kassetænkning’, når de ikke lovmæssigt er forpligtet til at følge den diagnose, som veteranerne møder op med papir på.

»Vi har eksempler på folk med op til flere lægeerklæringer fra ledende psykiatere, hvor der står, at de har ptsd. Alligevel sidder der en sagsbehandler hos AES, der aldrig har mødt veteranen, og siger, at det har vedkommende vist ikke alligevel«, siger Claus Stenberg.

Flere veteraner får i dag erstatning

Hos landets største veteranorganisation, Danmarks Veteraner, understreger formand Niels Hartvig, at problemets grundkerne er, at loven er skruet forkert sammen.

»Derfor skal vi også passe på med at gøre embedsfolkene hos AES til syndebukke, for de gør bare deres arbejde. Jeg tror ikke, at de får det bedre af at sidde og afvise veteraner«, siger han.

I en mail til Politiken oplyser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, at man ikke vil udtale sig om emnet, da det i øjeblikket forhandles politisk. Derfor kan man heller ikke sige, om AES med det nye forslag bliver forpligtet til at følge en second opinion.

På grund af efterårsferien er Forsvarets Personalestyrelse ikke i stand til at oplyse, hvor mange veteraner der lige nu får deres ptsd anerkendt som en arbejdsskade. Men en ændring af lovgivningen har siden 2014 gjort dette lettere.

Ifølge TV 2 medførte ændringen i april 2017, at 7 af 10 veteraner nu fik deres anmeldelse anerkendt, og at forsvaret på det tidspunkt havde udbetalt omkring 1,2 milliarder kroner i arbejdsskadeerstatning.

I samme tidsrum var 161 veteraners krav dog blevet afvist, til trods for at mange havde erklæringer fra speciallæger, hvor der stod, at de havde ptsd som følge af deres udsendelser igennem forsvaret.

Advokat: AES undergraver sundhedsvæsenet

Mads Pramming er advokat og har ført flere hundrede arbejdsskadesager for ptsd-ramte veteraner. Selv om de fleste af dem i dag får anerkendt deres ptsd som arbejdsskade, har han set mange eksempler på, at AES »uden at blinke« tilsidesætter vurderingen fra ledende psykiatere på Rigshospitalet og herefter træffer deres egen afgørelse.

Han finder det kritisabelt, at AES dermed er i stand til at undergrave det danske sundhedsvæsen og landets ledende psykiatere.

»De fleste mennesker går vel ud fra, at myndighederne tror på en psykiater ved Rigshospitalet, når han kommer med en vurdering. Men sådan er det ikke i øjeblikket«, siger Mads Pramming.

Han kalder det dog positivt, at forslaget retter politisk fokus på arbejdsskadeproblematikken.

At AES forpligtes til at følge speciallægeerklæringer i veteransager, er et af de krav, som Dansk Folkeparti tager med ind til forhandlingerne om det nye forsvarsforlig. Det oplyser partiets veteranordfører Jeppe Jakobsen.

Uden det er forslaget om en second opinion nytteløst, siger han.

»Men det letteste ville jo være, hvis AES i første omgang bare lyttede til Rigshospitalets psykiatere, der er landets førende eksperter inden for militærpsykiatri. Derved kunne man også få nedbragt sagsbehandlingstiden«, siger Jeppe Jakobsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden