Foto: Jens Dresling
Politik

Troels Lund Poulsen: »Jeg vil ikke sidde og lave sagsbehandling i Politiken«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil ikke svare på, om Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i fremtiden bliver forpligtet til at følge speciallægeerklæringer, når de afgøre ptsd-ramte veteraners arbejdsskadesager.

Politik

Et af forslagene i regeringens nye veteranpakke går ud på, at ptsd-ramte veteraner i fremtiden skal have ret til en såkaldt 'second opinion' - en ny vurdering - fra en ekspert i psykiske sygdomme.

Det skal ske hvis de får afslag på arbejdsskadeerstatning hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) - tidligere Arbejdsskadestyrelsen.

Både veteranorganisationer og Dansk Folkeparti påpeger dog, at AES i øjeblikket har ret til at underkende en sådan speciallægeerklæring og afvise at anerkende at veteranen har ptsd - og i mange tilfælde gør det.

Vil jeres forslag indebære, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) forpligtes til at følge den her second opinion?

»Vi skal nu til at diskutere, hvordan forslaget skal skrues sammen, så det kan jeg ikke svare på. Hensigten er dog ikke, at AES ikke længere skal have denne her myndighedsopgave. I så fald skal vi lave grundlæggende om på den måde, som vi håndterer erstatningssager«, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Men hvis det handler om at vurdere, om en veteran har ptsd, så er en speciallæge vel den bedste til at træffe den afgørelse?

»Ja, og det er også derfor, vi kommer med det her forslag, som jeg er helt sikker på, vil medføre, at flere veteraner får tilkendt erstatning. Men det er også vigtigt at understrege, at der i øjeblikket er en stor andel af veteranerne, der får tilkendt erstatning«.

Jeg har talt med veteranen Ronnie, der har syv lægeerklæringer på, at han har ptsd. Alligevel har AES afvist hans sag. Adspurgt om holdningen til en second opinion, udbrød han, ”Jamen hvor mange flere, vil de have?”. Kan du svare ham på det?

»Nej, for jeg vil ikke sidde og lave sagsbehandling i Politiken. Jeg kan ikke forholde mig til konkrete sager, for det er ikke mit ansvar som minister. Men jeg har ansvaret for, at når vi ser eksempler, som går den forkerte retning i forhold til det, vi har en politisk ambition om - nemlig at sikre vores veteraner bedre vilkår - så er det afgørende at få gjort noget ved det«.

»Det er også vigtigt at huske på, at der er forskel på, hvor grundige de her lægeerklæringer er. Det kom frem, da vi i foråret hold høring om det her på Christiansborg«.

Ronnies lægeerklæringer er udfærdiget af højtuddannede psykiatere. Hvorfor skulle AES så ikke have grund til at tro på det, når de sort på hvidt skriver, at han har ptsd?

»Det er vigtigt for mig at slå fast, at jeg ikke laver sagsbehandling på en enkelt case, som du har fundet frem. Men det er på baggrund i eksempler som hans, at vi foreslår denne her second opinion, der skal give veteraner nogle bedre vilkår«.

Både veteraner og Dansk Folkeparti kalder forslaget om en second opinion for en tom gestus, når AES bare kan vælge at underkende den. Hvornår bliver den praksis ændret?

»Jeg har også noteret mig, at der er veteranorganisationer, der tager pænt imod forslaget. Men det bliver jo en del af satspuljeforhandlingerne, der starter op efter efterårsferien. Så må vi drøfte der, hvad partierne ønsker. Hvis der er behov for at tilpasse forslaget og gøre det bedre, så vil jeg gerne diskutere det med dem«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden