Sherin Khankan (t.v.) og Khaterah Parwani leder Exitcirklen

Sherin Khankan (t.v.) og Khaterah Parwani leder Exitcirklen

Politik

Støjberg ville stoppe penge til projekt, der skal få kvinder ud af social kontrol

Ministeren ville trodse fagfolks indstilling og stoppe penge til Exitcirklen. Senere prøvede tre politikere det samme.

Politik

Først prøvede tre borgerlige folketingspolitikere, Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) at overtale andre partier til at fjerne støtten til projektet Exitcirklen, der har til formål at hjælpe kvinder med indvandrer- og flygtningebaggrund ud af social kontrol.

Nu afslører Berlingske, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) også har prøvet at underminere økonomien i Exitcirklen.

Projektet ledes af to kvinder, religionssociolog Sherin Khankan, som er Danmarks første kvindelige imam, og juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani, der er prisbelønnet flere gange for sit sociale arbejde.

Da Exitcirklen tidligere i år blev indstillet til støtte af en styrelse under Inger Støjbergs eget ministerium, sendte ministeren et brev til ordførerne bag satspuljeforliget og slog til lyd for at ændre indstillingen og bruge pengene på andre projekter.

Ikke penge når der kun er én

I brevet anerkender Inger Støjberg ganske vidst Exitcirklens faglige niveau, men fordi der kun var én ansøger til den pågældende pulje, mente hun, at det var symptom på, at antallet af aktører fra det civile samfund, »der har mulighed for at bidrage til indsatsen mod æresrelaterede konflikter, endnu er for begrænset«.

Hun slog på den baggrund fast, at »målgruppen for puljen er forkert«.

Ministeren gik dog ikke så langt som de tre nævnte politikere, der med Naser Khader som mailafsender har angrebet de to kvinders faglighed ved blandt andet at hævde, at Khankan går ind for sharialovgivning og Parwani for at have været i ledtog med den yderligtgående muslimske organisation Hizb ut-Tahrir.

De tre politikeres angreb har de seneste uger udløst en voldsom debat - både om politikerangrebets lødighed og om de to kvinders baggrund og fortid.

»Nasers udtalelser er ikke udtryk for partiets synspunkt, og vi synes ikke, at det har bidraget til en god debat«

Tidligere i dag gik de konservatives gruppeformand og politiske ordfører Mette Abildgaard til biddet og skrev på Twitter, at »Nasers udtalelser er ikke udtryk for partiets synspunkt, og vi synes ikke, at det har bidraget til en god debat«.

Magtmisbrug

I forbindelse med den nye sag med Inger Støjbergs indblanding indrømmer Martin Henriksen fra DF overfor Berlingske, at han, inden Naser Khader-mailen med angrebet og før Inger Støjberg sendte sit brev til ordførerne i juni, havde henvendt sig til ministeren med samme formål: for at få droppet støtten til Exitcirklen.

Ministerens henvendelse til ordførerne har dog ikke haft nogen effekt, for Exitcirklen fik de penge, der var stillet i udsigt.

De radikales Sofie Carsten Nielsen opfatter ministeren og de tre politikeres aktioner som en personlig hetz mod Sherin Khankan og Khaterah Parwani. Og Josefine Fock fra Alternativet kalder det ifølge Berlingske »magtmisbrug«.

Også Holger K. Nielsen fra SF mener, at der er handlet »i direkte strid med«, hvordan Folketinget har aftalt at forvalte pengene fra satspuljen.

Han bryder sig ikke om, at politikere »laver en fuldstændig subjektiv vurdering af, hvem man kan lide eller ikke kan lide – og hvem der så skal have støtte eller ej«.

Inger Støjberg ønsker ikke at kommentere sagen overfor Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce