Mette Frederiksen (S) gav sidste søndag en udlændingegaranti til vælgerne. Men hvad den i praksis vil betyde, ønsker partiet ikke at uddybe.
Foto: Jens Dresling

Mette Frederiksen (S) gav sidste søndag en udlændingegaranti til vælgerne. Men hvad den i praksis vil betyde, ønsker partiet ikke at uddybe.

Politik

Støjberg og Østergaard i fælles forundring: Vi forstår ikke Mette Frederiksens udlændingegaranti

Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Dan Jørgensen, afviser at svare på spørgsmål om sin partiformands løfte til vælgerne. Morten Østergaard og Inger Støjberg er forvirrede.

Politik

Det er en uge siden, at den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, i et stort opslået interview i Berlingske gav et løfte til vælgerne om, at hun som eventuelt kommende statsminister vil stå vagt om den stramme udlændingepolitik og ikke vil lade sig presse af sine støttepartier til lempelser.

Frederiksen forklarede her:

»Vi mener det, vi siger, og mandaternes logik skal have lov til at bestemme. Der er massiv opbakning i den danske befolkning til en stram udlændingepolitik, fordi der er store problemer omkring parallelsamfund, kriminalitet og kvinder, der står uden for arbejdsmarkedet. Jeg ser ingen tegn på, at den opbakning forandrer sig, heller ikke efter næste valg«.

Hun svarede samtidig bekræftende på spørgsmålet, om hun dermed kan love danskerne, at hun ikke ville komme til at give sig på dette område.

»Ja, det kan jeg«, svarede hun og svarede senere i interviewet, at det er et løfte:

»Mandaternes logik, ja. Og så har jeg ikke så meget mere at sige om det«.

På Christiansborg kunne flere dog godt have ønsket sig, at hun havde haft lidt mere at sige om sin nye garanti og »mandaternes logik«.

Kvoteflygtninge?

For betyder det, at der under en eventuelt ny S-ledet regering ikke vil komme en eneste lempelse af udlændingepolitikken? Vil en S-ledet regering eksempelvis bevare det nuværende stop for kvoteflygtninge, hvis stoppet fortsat eksisterer ved næste valg. Og vil Socialdemokratiet fastholde den særligt lave integrationsydelse, som partiet var imod, da V-regeringen indførte det efter sidste valg.

Eller mener partiet med »mandaternes logik« måske, at der kan ske lempelser, hvis de borgerlige partier er med på det. Og i givet fald; hvor mange borgerlige partier skal så bakke op om en lempelse for at leve op til mandaternes logik?

Spørgsmålene er mange, men svarene er få. Politiken har siden sidste mandag kontinuerligt - uden held - forsøgt at få et interview med den socialdemokratiske udlændingeordfører, Dan Jørgensen, om sagen.

Andre S-medlemmer af Folketingets Udlændinge- og integrationsudvalg har heller ikke haft lyst til at uddybe, hvad løftet betyder. Mette Frederiksen har heller ikke ønsket at stille op.

Morten Østergaard forstår ikke garantien

Den radikale leder, Morten Østergaard, er en af dem, der undrer sig over Frederiksens garanti.

»Det er svært at forstå, hvad det er for en garanti, Mette Frederiksen mener, hun udsteder. Det første spørgsmål, jeg har, er, om det er en garanti, der i praksis er en veto til Dansk Folkeparti over for ændringer i udlændingelovgivningen? Er det sådan, det skal forstås – fordi så er det klart, at det er en alvorlig sag set fra vores synspunkt. Så er der da i hvert fald et argument mindre for, hvorfor vi skal pege på hende, hvis Dansk Folkeparti har vetoret over udlændingepolitikken, uanset hvem der er statsminister i Danmark«, siger Østergaard og fortsætter:

»Det kan også være, det er en indholdsmæssig garanti, og så spørger jeg mig selv: er det så en socialdemokratisk garanti mod nogensinde at modtage kvoteflygtninge igen. Eller er det en garanti for at integrationsydelsen er kommet for at blive?«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er forundret.

»Jeg forstår ikke Mette Frederiksens garanti«, siger ministeren og tilføjer om socialdemokraternes modvilje mod at uddybe den:

»Det viser jo bare, hvor hult det er. Man behøver ikke være professor i politik for at regne ud, at Mette Frederiksen er omringet af partier, der jo ikke ønsker en stram udlændingepolitik. Jeg ved ikke, hvad »mandaternes logik« er værd, hvis de mandater, der skal støtte op om hende, vil noget andet«.

Politiken skrev så sent som i lørdags igen til Dan Jørgensen for at få svar på blandt andet ovennævnte spørgsmål. Jørgensen svarede fortsat ikke tilbage, men kort efter skrev partiets pressechef:

»Det bliver et skriftligt svar fra Dan på denne: »Mette Frederiksen har gentaget, hvad vi i Socialdemokratiet har sagt længe. Nemlig at det markante flertal i både befolkningen og Folketinget, der står bag den nuværende udlændingepolitik, også vil være intakt efter et valg. Det står vi naturligvis ved«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce