De tre partiledere i regeringen. Manden i midten, justitsminister Søren Pape, har ikke villet udtale sig om forslaget til en ny databeskyttelseslov.
Foto: Jens Dresling

De tre partiledere i regeringen. Manden i midten, justitsminister Søren Pape, har ikke villet udtale sig om forslaget til en ny databeskyttelseslov.

Politik

Regeringen får kritik for at luske overvågning igennem

Et enigt Folketing, med to nuværende ministre i spidsen, anbefalede for tre år siden nogle principper for datasikkerhed, som regeringen nu vil bryde.

Politik
FOR ABONNENTER

Som en tyv om natten vil regeringen med Finansministeriet som bagmand snige en vidtgående overvågning af borgerne igennem i et lovforslag med det stik modsatte formål.

Sådan lyder det fra oppositionspartier, efter at Politiken de seneste dage har afdækket konsekvensen af to vidtgående bestemmelser i justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forslag til en databeskyttelseslov. Loven indfører 25. maj 2018 en banebrydende EU-forordning, hvis klare sigte er at give borgerne en større kontrol over deres personoplysninger og øge databeskyttelsen. Det støtter Folketingets partier som udgangspunkt.

Men med to omstridte paragraffer lægger regeringen op til at give offentlige myndigheder ret til at dele borgernes personoplysninger med hinanden. Det skal ske uden forudgående inddragelse af Folketinget, som det er tilfældet i dag, og uden at orientere de registrerede borgere.

Ministeren har i den foreløbige lovproces ikke orienteret Folketinget klart om lovforslagets principielle effekter, og det vækker vrede på Christiansborg:

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce