0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk kvotestop strider mod et år gammel FN-erklæring

Danmark erklærede sidste år sammen med en række andre lande at ville styrke genbosætning af flygtninge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

ARKIVFOTO. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Barack Obama var der. Ban Ki-moon var der. På talerlisten stod kongelige, præsidenter og excellencer. Og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Der var med andre ord lagt op til et historisk øjeblik, da verdens lande i september sidste år i FN blev enige om New York-erklæringen om flygtninge og migranter.

Men lidt mere end et år efter er Danmark ved at vedtage en lov, der forsømmer de løfter, der blev givet i erklæringen. Sådan lyder kritikken fra flere organisationer i høringssvarene til det lovforslag om en ny ordning for kvoteflygtninge, som Folketinget ventes at vedtage onsdag.

Dansk stop for kvoteflygtninge

Den såkaldte New York-erklæring opfordrer nemlig staterne til at øge deres programmer for genbosættelser af flygtninge. Men Danmark har sat modtagelsen af FN-kvoteflygtninge i bero.

Og med den nye lov vil det være op til den enhver tid siddende udlændinge- og integrationsminister at fastsætte, om Danmark skal tage imod kvoteflygtninge. Og i givet fald hvor mange.

Udlændinge- og Integrationsministeriet skriver som svar på kritikken i høringssvarene, at New York-erklæringen ikke er juridisk bindende.

»Udlændinge- og Integrationsministeriet bemærker endvidere, at New York-erklæringen skal ses i en sammenhæng, hvor det afgørende er, hvor meget et land samlet set gør for flygtninge«, skriver ministeriet.

Dansk paradoks

Men selvom erklæringen ikke er juridisk bindende, burde Danmark overholde den alligevel, lyder det samstemmende fra Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Institut for Menneskerettigheder, Røde Kors og UNHCR.

»Det er paradoksalt, fordi man med New York-erklæringen netop understreger vigtigheden af genbosætningsprogrammet, som den danske kvoteordning er en del af«, siger Louise Holck, vicedirektør for Institut for Menneskerettigheder.

»Genbosætning har historisk set været et rigtig godt instrument for at sikre en fornuftig fordeling af de allersvageste flygtninge«, siger hun.

ritzau

Læs mere: