S kræver svar fra minister om jysk højspænding kan graves ned

Jens Joel (S) kalder minister i samråd om planlagt elkabel. Varde-borgmester glæder sig over ny granskning.

Politik

Der er forvirring om, hvorvidt et planlagt 170 kilometer langt højspændingskabel gennem Jylland vil kunne graves ned eller ej.

Derfor vil Socialdemokraternes energi- og klimaordfører Jens Joel nu kalde ministeren i samråd.

Tirsdag fortalte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), at Energinet, der står for projektet, har fortalt, at det kun 'i begrænset omfang' vil være muligt at lægge kablerne i jorden.

Ministeren fortalte dog yderligere, at han nu vil bede Energinet om at kigge på mulighederne igen samt hyre eksterne konsulenter til at vurdere situationen.

»Ministeren har fortalt Folketinget, at en nedgravning af kabler ville være for dyr. Nu viser det sig, at han slet ikke er klar over, om det er teknisk muligt«.

»Det efterlader indtrykket af en minister i strid med sine egne eksperter og på kant med sandheden over for os andre«.

»Det er vel ikke helt urimeligt at bede ministeren om at have styr på teknikken, inden han godkender projektet«, siger Jens Joel, der altså vil have ministeren i samråd.

Jens Joel understreger, at han bestemt gerne ser på alle muligheder for at få gravet kablerne ned, men vil have et klart svar på, om det overhovedet er en mulighed.

»Al den snak om dyre kabler og nedgravede alternativer har jo fuldstændig afsporet debatten«.

»Jeg synes, at regeringen skylder et ærligt svar på, om de synes, nedgravede kabler er for dyre eller om de slet ikke er en mulighed«, siger Jens Joel.

Planerne om at opføre 170 kilometer højspændingsledning via flere hundrede 35-meter høje elmaster har mødt kritik fra lokale borgmestre og borgere.

I Varde Kommune er borgmester Erik Buhl (V) glad for, at alle muligheder nu bliver gransket igen.

»Der er rigtigt spændende perspektiver i det her, så vi bliver ved med at kæmpe for, at man finder en anden løsning end at hænge ledningen op i nogle master«.

At ledningen bliver gravet ned, hvis det på nogen måde er muligt, er ifølge borgmesteren vigtigt for både naturen, landbruget og turismen i området.

»Samlet set mener vi, at hvis teknikken er til, at den kan graves ned, så er det et must, at man gør det«.

»Det er den næste generation, der skal se på det. Vi har igennem flere årtier pillet mange luftledninger ned, så det er svært at forstå, at man ikke kan finde en teknik, så man kan undgå at hænge nogen op igen i 2018«.

»Der er ikke noget, der er acceptabelt, før det er klokkeklart bevist, at det ikke teknisk kan lade sig gøre at grave ledningen ned«, siger borgmesteren.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce