0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trump i brev til Løkke: Danmark er et eksempel til efterfølgelse, men I skal bruge flere penge på forsvaret

Den amerikanske præsident roser Danmarks bidrag til Nato-missioner, men kræver højere forsvarsudgifter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Pablo Martinez Monsivais/AP
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Lars Løkke Rasmussen mødtes i november 2017 med Donald Trump i Det Hvide Hus. Nu kræver Trump, at Danmark øger sit bidrag til forsvaret.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark yder et uvurderligt bidrag til Natos missioner og er et eksempel til efterfølgelse for andre allierede.

Sådan indleder USA's præsident, Donald Trump, et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for et topmøde i Nato i næste uge.

Men en forbilledlig opgaveløsning fritager ikke Danmark for at bruge flere penge på forsvaret, mener Trump. Der skal penge på bordet, gør han klart.

»At levere stærkt på ét område fratager ikke en allieret ansvar for de andre«, skriver præsidenten.

»Vi anerkender, at Danmark er i gang med at hæve forsvarsudgifterne. Men der er stadig ingen forklaring på, hvorfor USA fortsat bruger flere ressourcer på Europas forsvar, når kontinentets økonomier, inklusive Danmarks, har det godt«, skriver Trump.

Donald Trump har skrevet til en række Nato-lande forud for mødet i næste uge. Målet er at få USA's allierede til at bruge flere penge på forsvar.

Præsidenten henviser til et topmøde, der fandt sted i Wales i 2014, hvor landene enedes om en hensigtserklæring om at arbejde hen imod, at forsvarsudgifterne i 2024 udgør to procent af landenes bruttonationalprodukt.

Trump understreger, at han er under politisk pres på hjemmefronten. Den amerikanske kongres er bekymret, oplyser han.

»Der er en stigende uvilje mod at ignorere, at Europa ikke lever op til sine forpligtelser over for den fælles sikkerhed«, skriver præsidenten.

Løkke: Vi tager stort ansvar

I dag bruger Danmark, hvad der svarer til 1,2 procent af bnp på forsvar ifølge Natos opgørelse. Men Lars Løkke Rasmussen mener, at Trump i brevet fokuserer entydigt på udgifter i procent af bnp.

»Danmark tager et stort ansvar i forhold til det internationale generelt, og i forhold til Nato i særdeleshed«, siger Løkke i en skriftlig kommentar til brevet.

Han fremhæver, at Danmark ligger på en femteplads målt i militærudgifter per indbygger.

Samtidig giver Danmark 0,7 procent af bruttonationalindkomsten i udviklingsbistand. Det er ifølge statsministeren også et bidrag til stabilitet og sikkerhed.

Det nye forsvarsforlig betyder desuden, at forsvarsudgifterne øges med 4,8 milliarder kroner i 2023.

»Vi kan godt være vores bidrag til den fælles sikkerhed bekendt, og Danmark tager til Nato-topmøde i næste uge med ryggen rank«, siger Løkke.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

  • Sanne Vils Axelsen

    Masserne & Magten

    Henter…

    Tør regeringen stoppe sygeplejerske-strejken, er der faktisk folkemøde og er store S ved at blive lille s?

  • Jens Dresling